Kynnere

Slik merker du kynnere

Alle gravide har kynnere. Dette er muskelsammentrekninger i livmoren som trener musklene til fødselen.

KYNNERE: Kynnere er ikke farlige, det er sammentrekninger i livmoren, som alle gravide opplever i løpet av svangerskapet. Foto: Getty Images..
KYNNERE: Kynnere er ikke farlige, det er sammentrekninger i livmoren, som alle gravide opplever i løpet av svangerskapet. Foto: Getty Images..
Sist oppdatert

Under graviditeten trenes musklene i livmoren opp til å bli sterke nok til det viktige arbeidet som en fødsel er.

- Livmormusklenes treningsøkter vil kvinnen kjenne som såkalte kynnere. Dette er rett og slett muskelsammentrekninger som ligner på rier, sier jordmor Siri von Krogh.

Kynnere er heller ikke farlige, men flergangsfødene kan oppleve dem som plagsomme. Ved tvil om det er kynnere eller rier, bør man kontakte lege.

Vonde kynnere

Kynnere heter Braxton Hicks- kontraksjoner på fagspråket. Helsedirektoratet informerer at det er normalt, og betyr ikke at det kan føre til tidlig fødsel. Kynnere må derfor skilles fra premature rier.

- Livmoren består av 90 prosent muskelmasse og 10 prosent bindevev. Fra å ha en størrelse som en litt stor tommeltott, vokser den gjennom svangerskapet til å romme en helt ferdig baby, forklarer hun.

Før graviditeten inntreffer veier livmoren 70 gram, ved svangerskapets slutt er den på over én kilo.

Muskelfibrene i livmoren øker opptil 20 ganger i lengde i forhold til før svangerskapet. De øker også kraftig i mengde.

Gjennom svangerskapet organiserer musklene i livmoren seg slik at de på best mulig måte kan skyve babyen ut ved fødselen. Samtidig skal musklene også bli sterke nok til å gjennomføre dette.

- Disse forberedelsene vil kvinnen kjenne som kynnere. Det er rett og slett livmoren som trekker seg sammen sier von Krogh.

Les også: 12 tegn på at fødselen er i gang

Kynnere tidlig i svangerskapet

Kynnere starter veldig tidlig i graviditeten, men de færreste kjenner noe særlig til det da.

Von Krogh forklarer at førstegangsfødende som regel ikke opplever kynnere som plagsomme i selve graviditeten.

- Dette kan imidlertid flergangsfødende gjøre. Det kan faktisk komme ganske tidlig, men er ikke farlig, sier hun.

Alle vil etter hvert kunne kjenne utenpå magen og på livmoren at den trekker seg sammen og blir hard som en ball, slik at man ikke lenger kan kjenne babyen fra utsiden. Det er mange som kjenner kynnerne bedre når de er slitne, og derfor ofte mer om kvelden enn på morgenen.

Les også: Dette er bakovervendt livmor

Kynnere eller rier?

Forskjellen på kynnere og rier er i hovedsak at kynnere kommer helt uregelmessig og varer som regel i flere minutter, 10-15 minutter uten at det er noe farlig i det. Rier derimot kommer helt regelmessig, nesten så du kan stille klokken etter dem og varer mye kortere.

- Rier begynner oftest med en lengde på 20-30 sekunder, og så blir de lengre og lengre, sier von Krogh.

Mot slutten av en fødsel varer de rundt ett minutt, noen ganger 1 1/2. På det stadiet er det som regel ikke tvil om at en fødsel er i gang.

En kynner kjennes som oftest bare i mageregionen, mens en ri ofte også vil kjennes bakover i ryggen. Kynnere gir som oftest ikke så mye press nedover i skjeden som en ri gir. En skikkelig ri er dessuten så hard at hvis du kjenner på magen med fingertuppene dine, så kan det være like hardt som å kjenne på en bordplate! Det dreier seg om ganske store krefter!

Les også: Har du rett på svangerskapspenger?

Ved tvil, kontakt lege

Men er du i tvil om du har kynnere eller rier, uansett når i svangerskapet det er, så ta kontakt med klinikken hvor du skal føde og få det avklart med dem.

- Det er derfor jordmødre er til, for å hjelpe deg som er gravid, akkurat når du trenger det, beroliger hun.

Kynnere øker vanligvis ved fysisk og psykisk press, mens symptomene vanligvis avtar når man tar det med ro. Er du i jobb, burde du i samråd med arbeidsgiver endre arbeidsoppgaver, men en sykemelding er som regel ikke nødvendig.

- Kynnere en del av et normalt svangerskap og er ikke farlig, men en må vurdere det totale symptombildet, står det på Helsedirektoratet sine nettsider.

Denne saken ble første gang publisert 04/02 2010, og sist oppdatert 17/04 2018.

Les også