STORBYFERIE MED BARN

Full klaff i Køben

Planlegg storbyferien godt på forhånd. Da er barna forberedt på det beste.

Publisert Oppdatert

I femte episode av Barn på tur kan du se Sondre (8) og Emil (7) bygge lego, besøke Tivoli, oppleve Experimentarium og spise røde pølser i København.

Store forventninger

- Tar du barna med på storbyferie, er det lurt å planlegge godt på forhånd, sier mamma Caroline Cappelen (30).

- Sondre og Emil er gamle nok til at de enkelt kan navigere på Internett. De googlet selv de aktuelle stedene å besøke i København. Mange av attraksjonene har kjempebra websider, så guttene bygget opp store forventninger foran turen. Forventninger som ble innfridd.

Opp og ned

Det aller gjeveste for brødrene fra Nittedal, var å oppleve Tivoli, Legobutikken og det som var mindre planlagt: Kjøre heisen opp til hotellrommet i 19. etasje. Og ned igjen... og opp... og ned...

- Man skal ikke glemme at slike enkle ting kan bety mye for barn på ferie, påpeker Caroline.

Kloss på kloss

Den store flaggskipbutikken til Lego på Strøget, er også en sikker vinner for barn i København.

- Her fikk guttene oppleve de aller nyeste legoproduktene, sette sammen små legomenn selv og ikke minst bli oppslukt av ny, fantastisk teknologi, forteller Caroline.

- Det fungerte slik at hvis de holdt en legoeske foran en skjerm, begynte programmet å bygge opp innholdet virtuelt, kloss for kloss. De ansatte hjalp velvillig til så barna fikk prøve spillene. Dette er selvsagt et salgstriks, men uansett veldig gøy for Sondre og Emil.

PRØV NÅ: Foreldre & Barn 3til7 - trygge og morsomme dataspill

BORTESEIER: Sondre og Emil i jubelmodus.

BORTESEIER: Sondre og Emil i jubelmodus. Foto: produksjonsselskapet Glefs

Se flere barn på tur

Rett smak, feil farge

Den danske matkulturen har noen særtrekk som kan være spennende - og utfordrende - for norske barn.

- Brødet, ikke minst. Dansk rugbrød smaker for røfft til at barna mine kan like det. Og da blir det gjerne loff i stedet. Alternativene er få, bemerker Caroline.

- Emil var også skeptisk til de karakteristiske røde pølsene. Men da han tok mot til seg og testet dem ut, merket han at de smakte nesten likt de pølsene han er vant til fra Norge. Og før måltidet var over, hadde damen bak pølsedisken invitert ham inn for å lage sin egen pølse.

Mamma som tolk

Kulturelt sett har likevel nordmenn og dansker svært mange fellestrekk. Blant annet snakker vi omtrent det samme språket, selv om det ikke høres sånn ut.

- Når folk i København snakker langsomt, klarer barna å skjønne en god del. Men danskene har mange rare dialekter. Jeg løp derfor mye rundt som tolk for Sondre og Emil, sier mamma.

Velkjent moro

Brødrene har for så vidt trening i å skjønne dansk, siden de har slektninger i København og har besøkt byen flere ganger tidligere. Med andre ord: Tivoli er velkjent moro for dem.

TIVOLI: Like moro for voksne som for barn.

TIVOLI: Like moro for voksne som for barn. Foto: Produksjonsselskapet Glefs

Men mye var også nytt denne gang, som å oppleve Louisiana Museum of Modern Art - og nærværet av et tv-team.

Fyrverkeri

Hvis Caroline hadde reist alene med samboer Egil Skarsfjord Berntzen (35), ville nok aktivitetsnivået i Køben vært noe annerledes.

- Vi hadde for eksempel valgt å dra i Tivoli om kvelden i stedet for på dagtid, blant annet for å få med oss fyrverkeriet. I tillegg ville vi ha ruslet litt mer rundt i byen. Med barn er det greit å kjøpe Copenhagen Card og kjøre mest mulig buss og t-bane, sier Caroline.

- Men vi gikk jo en del, likevel. Sist jeg var i København med barna - for tre år siden - ble det mye bæring av minstemann. Det var slitsomt. Nå er guttene så store at de klarer å vandre ganske lenge.

Les også:

Danmarksferien du ikke har vært på

Barnevennlige Paris

Berlin med barn

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning