barn som ikke spiser

Har du et barn som ikke vil spise?

Her er rådene som får barnet ditt til å spise.

KRESNE OG SMÅSPISTE BARN: Har du et barn som ikke vil spise? Her får du middagstips og generelle råd til småspiste og kresne barn. Foto: Gettyimages.com.
KRESNE OG SMÅSPISTE BARN: Har du et barn som ikke vil spise? Her får du middagstips og generelle råd til småspiste og kresne barn. Foto: Gettyimages.com.
Sist oppdatert

Ekspertenes råd

1) Husk at barn må prøve noe mellom 10 og 15 ganger før det liker smaken.

2) Ha en regel om å smake på maten, men tving ikke barnet til å spise opp.

3) Ha gjerne en regel om at maten skal ligge på tallerkenen selv om barnet ikke spiser den.

4) Å la barnet smake på en ting, tygge og spytte det ut er bedre enn ikke å smake.

5) Introduser smak tidlig - gjerne fra 4 til 6 måneders alder.

6) Foreldrene bestemmer hva barna skal spise, og barna hvor mye. Forsyn ikke barnet med for mye mat.

7) Unngå å gi barnet premie for å spise, som is, eller straff for ikke å spise, som å nekte dessert.

8) Lag ikke egen mat til barna. Spis sammen med dem.

9) La alle i familien velge middag hver sin gang. Barna kan spise risen, hvis de ikke liker alt av pappas favoritt.

10) Barn skal spise veldig lite for å få mangelsykdommer. Så lenge det er friskt og har bra energi, får det nok mat.

11) Har barn fått nok energi, stopper de å spise og tar igjen på neste måltid.

12) Barn spiser mer i perioder de vokser, og mindre i andre perioder.

13) Ha hygge og ro rundt måltidet.

14) Sett ikke begrensninger for barna. La dem smake blåmuggost, cottage cheese og rugbrød, hvis de vil.

15) Mange spiser mer hvis du ikke blander maten.

Kilder: Klinisk ernæringsfysiolog Rut Anne Thomassen ved barneklinikken på Oslo Universitetssykehus og klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius i Bramat.no

- Jeg tror hemmeligheten er å alltid ha en smak barnet liker på tallerkenen, i tillegg til den nye. Porsjonene bør være små, gjerne bare to munnfuller. Det har vært mine triks, sier Lise Finckenhagen, kjent kokk fra NRKs frokost-tv.

Hennes sønn Herman elsker egg og bacon. Derfor lagde kokken ovnsbakt fisk med små biter egg- og baconsmør på toppen. Sønnen fikk et positivt bilde av fisken, som nå er en av favorittene.

- Å si at barn bare liker pølser og hamburgere blir feil. Er ulik mat tilgjengelig, vil barn til slutt spise det. Vi har alltid hatt brokkoli, fordi jeg liker det. Etter en stund begynte Herman også å spise det, forteller Finckenhagen.

Selv om sønnene hennes har fått samme kost, liker de forskjellige ting. I sin siste kokebok NAM! har hun samlet barnas middagsfavoritter, der hun oppfordrer til å slippe barna til på kjøkkenet.

- De fleste barn vil gjerne være med, og det skjerper appetitten. Mange er redde for søl og gris, og det blir det, men det er bare å tørke opp, sier Finckenhagen.

Men hun innrømmer at selv hennes barn ikke spiser alt hun serverer, uansett hvor kreativ hun måtte være.

Barn som ikke vil spise

Kokken mener at mat lett kan bli et maktmiddel.

- Mat er noe barn skjønner at de kan styre. De forstår fort at vi foreldre kan tvinge på dem langstøvler, men vi kan ikke presse dem til å svelge en gulrot. Jo mer vi maser på barnet om å spise, dess verre blir det, mener Finckenhagen.

Ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius mener også det er viktig å ikke mase.

- Mange foreldre er bekymret uten grunn, fordi mange barn i perioder er småspiste. Men så lenge barnet vokser og har det bra, må du tenke på det som en periode, sier Borchsenius.

Spiser barnet for lite?

Normalt må vi smake 10-15 ganger på mat før vi liker den. Undersøkelser viser at foreldre gir opp allerede etter fire-fem. Barn bør derfor smake på maten i flere runder, tross motstanden foreldrene møter.

Ikke tving noen til å spise opp, men forklar at man må smake. Etter hvert vil barnet like smaken.

- Akkurat som alt annet må også smak tilvennes og læres, forteller klinisk ernæringsfysiolog Rut Anne Thomassen ved Barneklinikken på Oslo Universitetssykehus. Hun er også forfatter av boka «Bare Barnemat».

Hun er opptatt av at foreldre ikke må gi barnet dårlig samvittighet, selv om det ikke spiser det vi har laget. Ha heller is i magen, og tenk at smak er en læringsprosess.

- De fleste foreldre kan være rolige og vite at barn får i seg det de trenger. Barn spiser til de er mette fram til 4-årsalderen, da spiser de mer av det de liker. Når barna har fått i seg nok energi, stopper de og tar igjen på neste måltid, sier Thomassen.

Småspist eller kresen?

Å være kresen er ikke det samme som å være småspist, ifølge ernæringsekspert Rut Anne Thomassen.

- Å være kresen handler om genetikk og arv. For supersmakerne, de som har spesielt godt utviklet smakssans, smaker maten sterkt, mens den for andre smaker svakere, sier hun.

Hun forteller at vi fra naturens side er utstyrt med en skepsis mot alt som smaker bittert, for å kunne avsløre gift. Fordi enkelte grønnsaker og frukter smaker bittert, må barna bli vant til smaken før de liker den.

Middagstips til barn

- Lag fiskepinner av sei, torsk eller en annen fisk barnet liker.

- Træ laks på spyd og krydre med tacokrydder, for barn som like taco.

- Ovnsbakt torsk/sei i form med tomatsaus er nesten som makrell i tomat.

- Gi rettene navn, som Mikkemos, eventyrsalat eller løvemat.

- Couscous med stekte grønnsaker, kjøtt eller fisk er gøy å spise - og morsomt å si.

- Wrap: Sett fram skåler med mais, bønner, salat, kjøttdeig, kyllingbiter, ost og eventuelt rømme. La barna fylle tortillalefsene selv.

- Kutt opp gulrøtter, paprika og agurk som mellommåltid før middag. Server med kesam eller dipp. Da er det ikke så viktig at barn spiser grønnsaker til middag.

Kilder: Kokk Lise Finckenhagen og ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius

- Barn som er ekstra redde for å smake på noe nytt kan bli enda mer kresne dersom de ikke får hjelp til å venne seg til smakene, sier Thomassen.

Hun gir råd og hjelp til barn med allergi, mage- eller tarmsykdommer og spiseproblemer. Gjennom gode rutiner, passe store måltider og mindre bekymring om hvorvidt barna får nok mat eller ikke, mener ernæringseksperten at man kan unngå spiseforstyrrelser.

- Spiseproblemer hos barn kan utvikle seg dersom barnet blir tvunget til å spise nok, sier Thomassen.

Start fra 6 måneder

En viktig periode for barns smaksutvikling er mellom 6-12 måneders alder. Barn bør introduseres for mange smaker og ulike konsistenser i løpet av første leveår, som mos, brød og mat med myke klumper i. Hun anbefaler foreldre å introdusere babyen for den maten du vil at det skal spise som småbarn.

- Min anbefaling er at fullamming fram til 6 måneders alder kan inkludere flere smaker, som dråper av juice og saus fra foreldrenes hånd. På den måten starter barnet smaksutviklingen før det starter med spisingen, råder Thomassen.

Borchsenius mener ro og hygge rundt måltidet er viktig for at barn skal spise. Stress er ikke bra.

- Dropp heller middagen, og lag hyggelig kvelds sammen på dager med mange fritidsaktiviteter. En skive med makrell i tomat kan være like sunt som varm mat, sier Borchsenius.

Mange foreldre er så redde for spiseforstyrrelser at de ikke tør snakke om sunn mat, mener hun.

- Barn forstår ikke hvorfor de bør spise kjøtt, og ikke bare pasta. Forklar dem at de må spise kjøtt for å bli sterkere, og at de blir slappere og ikke klarer å løpe så fort hvis de får i seg for mye brus og godteri, sier Borchsenius.

Hvordan få barnet til å spise?

Overlege og forfatter av boka "Mat med mer", Berit Nordstrand, har seks barn. De fem eldste spiser alt, mens yngstejenta på fem år er det man kaller særspiser. Her er hennes ni tips og råd for matglade barn:

1) Server hverdagsdessert, for eksempel smoothie, yoghurt eller fruktsalat, som et eget måltid og ikke som en premie for å ha spist middag. Sistnevnte forsterker barnets bilde av at søtsmak er best.

2) Server middag på fat med skillekanter mellom ulike tilbehør. Mange barn misliker at smakene blandes.

3) Server nye smaker med barnas favorittmåltid og fortell dem noe morsomt om råvaren – for eksempel at leukocytten Luke elsker erter.

4) Gjør avtaler i forhold til barnets alder – for eksempel fem erter for en femåring. Og gi masse skryt når ertene er i magen.

5) La barnet hjelpe til med å velge ut grønnsaker i butikken og å kutte dem opp til maten. De smaker lettere på eget verk.

6) Smelt litt smør til grønnsakene. Det demper bittersmaken og øker næringsopptaket.

7) Lag en smoothie med bladgrønt til kveldskosen. Serveres i ugjennomsiktig drikkekopp slik at fargen ikke synes.

8) Ikke lag egne retter til kresne barn, det forsterker bare utfordringen.

9) La barnet sitte ved bordet og inkluder det i praten for at barnet skal trives og kose seg til tross for at det ikke spiser. Da hender det at barnet får lyst til å smake litt igjen.

Denne saken ble første gang publisert 29/06 2009, og sist oppdatert 04/04 2018.

Les også