– Familielivet må tilpasses meg

Roeresset Olaf Tufte prioriterer beinhardt, også på hjemmebane. Mie Lovise (1) har barnevakt mens samboeren blir med til Beijing – uten håp om å se mannen stort.

HÅPER PÅ OL-MEDALJE: Olaf Tufte er gårdsgutten som bestemte seg for å bli verdens beste roer. For å bli det må han ofre noe av tiden med datteren sin.

HÅPER PÅ OL-MEDALJE: Olaf Tufte er gårdsgutten som bestemte seg for å bli verdens beste roer. For å bli det må han ofre noe av tiden med datteren sin. Foto: FOTO: Sigi Tischler/SCANPIX

Publisert Oppdatert

Olaf Tufte

Alder: 32

OL-gren: Singlesculler, roing

Sivilstatus: Samboer, snart gift

Barn: Mie Lovise (1)

Trener i uka: Mellom 20 og 40 timer

- Dere må være raske. Jeg er trøtt og sulten.

Roeren Olaf Tufte møter oss mellom to treningsøkter på Årungen utenfor Ås før avreise til Olympiske leker. Medaljekandidaten gir ikke ved dørene. Det handler tross alt om en OL-medalje.

Olaf Tufte er gårdsgutten som bestemte seg for å bli verdens beste roer. For å nå målet, måtte han trene mer enn kanskje noen annen nordmann hadde gjort før ham. Den ambisiøse innstillingen har gitt formidable resultater. I dag er Olaf olympisk mester, dobbelt verdensmester og har vunnet alle de utmerkelser en roer kan ønske seg.

At han ønsker seg medalje også i dette OL er ingen hemmelighet.

Borte halve året

Her er Olaf Tufte med samboer Aina og datteren Mie Lovise i bryllupet til Thor Hushovd.

Her er Olaf Tufte med samboer Aina og datteren Mie Lovise i bryllupet til Thor Hushovd. Foto: FOTO: Tor Erik Schrøder/SCANPIX

Til OL reiser han uten datteren Mie Lovise på drøyt 1 år. Samboeren Aina kommer til Beijing for å se på ham, men hun regner ikke med at de kommer til å se stort til hverandre. Det er de heller ikke vant til hjemmefra.

Fra desember til august er ettbarnspappaen borte fra samboeren og datteren 1-3 uker i måneden. Det var ingen overraskelse for Aina at han ikke ville være en veldig tilstedeværende pappa den første tiden.

I tillegg til å være toppidrettsutøver driver han Tufte gård i Vestfold. Aina er førskolelærer, og de er helt avhengig av hans foreldre for å få dagene til å gå i hop.

Litt mindre fritid

- Hvordan har livet ditt endret seg etter at du fikk barn?

- Ikke spesielt mye, jeg lever stort sett som før. Selvfølgelig er det andre ting enn trening som også er viktig, sier Olaf og sikter til livet med datteren.

- Men stort sett lever jeg som før. Det må jeg, hvis jeg skal holde meg på dette nivået. Jeg kan ikke skulke treningen for å leke med henne nå rett foran OL.

Så lenge han satser så høyt som han gjør, må familien tilpasse seg Olafs rytme og vaner. Treneren hans sier at han har registrert at Olaf har blitt en "mykere" mann etter datterens fødsel. Selv fnyser Olaf av slike utsagn.

Men livet med Mie Lovise har gjort at han har kuttet ned på antall brannvakter, foredrag og tid med kompiser. Når han har litt fri, vil han gjerne se datteren. Både far og datter liker å spise god mat sammen, og det hender at hun får en traktortur på gården hjemme.

Kobler ut på vannet

Trening eller konkurranse, når han er på vannet kobler han ut alle tanker om familieliv. Da er det bare prestasjoner som gjelder og teller.

- Hvis jeg begynte å tenke på dem der hjemme når jeg er ute og reiser, ville jeg ikke klart å gjennomføre treningsøktene og konkurransene på mitt beste. Jeg tror at det kan bli verre å være så mye borte fra familien når Mie Lovise blir større og savner meg mer.

Familien har vært med til Italia og Portugal i løpet av det året kona har vært i mammapermisjon.

- Det er jo viktig for alle at vi ser hverandre litt også, når jeg reiser så mye, sier han.

Olaf var til stede på fødselen, et planlagt keisersnitt i fjor vår.

- Vi ville ha barn på våren. Det passet best i forhold til konkurransene jeg skulle delta i. Det var viktig at hennes fødsel ikke krasjet med for eksempel VM i august i fjor.

Hvis det skal komme flere barn vil foreldrene nok en gang forsøke å planlegge fødselen til et passende tidspunkt på året.

Borteværende pappa

Fordi Olaf reiser og trener så mye, har hovedansvaret for oppdragelsen ligget hos mamma Aina det første året.

- Jeg forsøker å lære Mie at det holder å si nei én gang når noe ikke er lov. Selvfølgelig må hun få lov til å feile litt. Men hun får ikke lov til å leke med maten. Der er jeg streng, sier han.

Heldigvis har Mie vært lite syk det første leveåret. Ellers ville pappa Olaf ha måttet holde seg borte fra henne foran store mesterskap. Han kan ikke risikere å bli syk når det gjelder.

Urolige gener

- Hvordan skal du få Mie glad i fysisk aktivitet?

- Jeg tror det kommer av seg selv, hun har jo mine gener. Jeg sitter aldri i ro, det gjør ikke hun heller. Hun kommer til å være i nærheten av idrett hele oppveksten, og jeg regner med at det smitter. Jeg tror ikke vi trenger å presse henne til noe.

- Hvilke egenskaper vil du gjerne formidle til Mie?

- Å være ærlig og snill, er viktig. Ellers får hun være den hun er.

- Hva slags pappa er du?

- Jeg er nok ikke typen som leser bøker og bygger Lego på gulvet ennå. Jeg er veldig fysisk aktiv, og tror jeg vil få et nærere forhold til henne når hun blir litt eldre og kan gjøre mer av det jeg gjør.

Les om flere norske OL-utøvere og barna deres i August-utgaven av Foreldre & Barn.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning