Fakta om fjell

Quiz: Hva kan du om fjell?

Test dine fjellkunnskaper!

Fakta om fjell

Start quizen

Publisert Oppdatert

Verden består av mange høye og imponerende fjell, og hvem er vel bedre bevandret i fjellheimen enn nordmenn? Vi tar gjerne en fjelltur eller to i feriene, og stadig flere begir seg også ut på strabasiøse fjellturer i andre land.

Fjellenes former er som oftest resultat av de tærende krefters forskjellige virkning på bergarter med ulik motstandskraft.

Er grunnen bygd av lagdelte bergarter, får fjellene andre former. Flattliggende lag danner flate fjellplatåer med bratte sider; står lagene på skrå, dannes såkalte cuestas med brattkanter på den ene siden og slake skråninger på den andre, som for eksempel ved Alfoten i Nordfjord.

Er lagene foldet, blir fjell utformet som parallelle kammer; de harde benkene står frem og danner ofte bratte stup. Når fjellene opp til snøgrensen, dannes alpine former, idet småbreer graver ut botner med stupbratte vegger. Disse botnene er ofte så store og brede at det bare er smale kammer mellom dem. Tinder dannes når tre eller flere botnbreer gnager seg inn mot hverandre.

Men hvordan står det egentlig til med kunnskapen om de store og kjente fjellene i verden? Kan du nok til å imponere vennegjengen eller familien?

Her er noen andre quizer du kan prøve deg på:

Hva kan du om førstehjelp?

Er du en ekte sjokoladeelsker?

Kan du fornavnet til kjendisforeldrene?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning