Hvordan fungerer epidural:

* Ved epiduralbedøvelse kan man bedøve beina, bekkenet, magen eller brystkassen.

* Epiduralbedøvelse kan brukes alene, sammen med narkose, eller først og fremst for å gi god smertelindring etter operasjonen.

* Epiduralbedøvelse legges ved å sette en hul nål inn i et hulrom i virvelkanalen som kalles epiduralrommet.

Les mer om epidural på Rikshospitalet.no.

En analyse gjort av britiske forskere viser at risikoen for skade når man får epiduralbehandling er ti ganger mindre enn antatt, skriver BBC News .

Les også: Får for lite smertestillende

Mindre risiko i Sverige

Forskere ved Royal United Hospital i Bath har analysert komplikasjonene som inntraff hos 700 000 pasienter som fikk epiduralbedøvelser og ryggbedøvelser i løpet av ett år.

Analysen viser at risikoen var så liten som en av 23 000, noe som er ti ganger mindre enn man tidligere har trodd.

- Jeg vil tro at det er enda mindre risiko i Sverige for permanent skade. Derimot forekommer komplikasjoner av mindre alvorlig art, som for eksempel forlenget følelsesbortfall, sier lege ved Karolinska Universitetssykehus i Huddinge, Gunilla Ajne, til Alltombarn.se .

Les også: ABC for gravide

Bra for pasientene

Tallene fra studien viser at mellom 14 og 30 pasienter ble skadet permanent. Men forskerne sier de ikke kunne dokumentere dette tallet med sikkerhet, fordi skaden i flere tilfeller ikke var helt klare.

Av de skadde var mellom fem og 13 personer blitt lammet, mens mellom tre og seks hadde dødd, skriver The British Journal of Anaesthetists, ifølge BBC News.

- Dette er gode nyheter. Vi har ikke tidligere hatt pålitelige data på risikoen før. Jeg tror også at pasienter har hatt inntrykk av at risikoen har vært større enn den faktisk er, sier Chralie McLaughlan i The Royal College of Anaesthetists til BBC News.

Er du gravid? Følg svangerskapet fra uke til uke på vår svangerskapskalender!

Les også: Lettere fødsel med jordmor

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!