Egenmelding og sykt barn-dager

Kan sjefen legge seg opp i om det er jeg eller mannen min som tar sykt barn-dager?

– Det er alltid jeg som bruker egenmelding og er hjemme med barna når de er syke. Nå murrer sjefen min og vil at jeg og mannen min deler mer på det. Men det har vel ikke hun noe med? spør trebarnsmor. Les hva arbeidsrettsadvokaten sier om sykt barn-dager.

Pluss ikon
SYKT BARN-DAGER: Må foreldrene bytte på å være hjemme med sykt barn?
SYKT BARN-DAGER: Må foreldrene bytte på å være hjemme med sykt barn? Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images
Publisert

Spørsmål:

Hei!

Jeg er sykepleier, mens mannen min er selvstendig næringsdrivende, og da er det økonomisk lite smart av oss at det er han som er hjemme når et av barna er syke. Derfor er det alltid jeg som er hjemme når barna er syke.

Kan sjefen min forvente, og kreve, at mannen min og jeg skal dele på det, slik at vi for eksempel er hjemme med barna annenhver dag når de er syke? Sjefen min sier det er lettere for henne å ordne vikar for meg annenhver dag, enn 3-4 dager på rad.

Jeg skjønner hennes problemstilling, men kan hun kreve det? Har leder noe med dette å gjøre, så lenge jeg ikke bruker mer enn de 15 sykt barn-dagene per år som jeg har rett på? Sånn at i praksis kunne jeg vært hjemme alle de 15 første dagene barna var syke, mens mannen min tok sykt barn-dager dersom de skulle være syke lengre enn det?

Hilsen trebarnsmor

Svar:

Hei!

Arbeidstakere som har omsorg for barn, har rett til permisjon når barnet er sykt. Som utgangspunkt, dersom man har ett eller to barn, har den enkelte rett til omsorgspenger for inntil 10 såkalte «sykt barn-dager» per kalenderår. Ved tre eller flere barn, har man som utgangspunkt rett til inntil 15 dager per kalenderår.

EKSPERTEN: Advokat Irene Hagen ved Stiegler Advokatfirma har arbeidsrett som sitt viktigste fagområde.
EKSPERTEN: Advokat Irene Hagen ved Stiegler Advokatfirma har arbeidsrett som sitt viktigste fagområde. Foto: Veronika Stuksrud

Det å kunne være hjemme med sykt barn er en lovbestemt rettighet. Det betyr at arbeidsgiver ikke kan nekte deg å benytte deg av retten til sykt barn-dager, så lenge du gjør det i samsvar med reglene.

Spørsmålet ditt er om arbeidsgiver kan kreve at dere som foreldre tar sykt barn-dager annenhver dag, fremfor flere dager sammenhengende.

Sykt barn-dager

Først vil jeg påpeke at det er forståelig at dere ønsker å benytte dere av syk barn-dager slik dere gjør, siden din mann er selvstendig næringsdrivende.

Samtidig kan det være forståelig at en arbeidsgiver lettere får ordnet vikar annenhver dag. Det er ingenting i veien for å avtale en løsning med omsorgsdager annenhver dag, men dette er altså ikke noe arbeidsgiver kan kreve.

Du kan derfor informere din arbeidsgiver om at du ønsker å ta ut sykt barn-dager sammenhengende, siden det passer best for dere. Og din arbeidsgiver kan ikke nekte deg å ta ut sykt barn-dagene sammenhengende.

Håper det løser seg for deg!

Beste hilsen advokat Irene Hagen

Les flere ekspertssvar om barn og foreldre her.

Denne saken ble første gang publisert 29/02 2024.

Les også