Spørsmål og svar

Er det greit å sende barnet i barnehagen når det er litt sykt?

Barnet mitt er litt snufsete, men har ellers god allmenntilstand. Kan barnehagen likevel kreve at jeg henter henne? Barnehagepedagog Ragnhild Finstad Eikås svarer.

Pluss ikon
SYK: Foreldre ble bedt om å hente sønnen som var litt snufsete, men eller i god form.
SYK: Foreldre ble bedt om å hente sønnen som var litt snufsete, men eller i god form. Foto: Illustrasjonsfoto: Getty Images
Publisert

Spørsmål:

Barnet mitt er litt snufsete og hoster litt, men han er i ellers god form. Jeg leverte ham i barnehagen, og ble kort tid senere ringt opp for å hente ham.

Han har ikke feber og har masse energi. Allmenntilstanden er helt fin. Kan barnehagen likevel kreve at jeg henter ham? Når er det greit og ikke greit å sende barnet i barnehagen mtp sykdom?

Hilsen forelder

Svar:

Ulike kommuner og barnehager kan ha ulike retningslinjer, men hovedregelen er at barnet skal være friskt nok til å delta i lek og aktiviteter når hun/ han er i barnehagen.

Om personalet ber deg om å hente sønnen din pga. snufs og host uten at allmenntilstanden er nedsatt i barnehagen, synes jeg du skal snakke med pedagogisk leder og be om begrunnelsen.

Når det er sagt, skjer det at allmenntilstanden til barn kan være nedsatt i barnehagen for så å ta seg kraftig opp når de hentes og så kommer hjem.

I barnehagen er det mange barn og mye aktivitet, mens hjemme er barnet alene eller i familieflokken sin, hvor det antakeligvis er mer rom for ro og færre forstyrrelser.

EKSPERT: Ragnhild Finstad Eikås er pedagogisk leder i barnehage.
EKSPERT: Ragnhild Finstad Eikås er pedagogisk leder i barnehage. Foto: Privat

Retningslinjer som har vært lagt igjennom mine år i bransjen, der jeg har jobbet, er bl.a.: Barn som er i dårlig form skal ikke leveres i barnehagen med beskjeden «det er bare å ringe hvis hun/ han blir dårligere».

Da skal barnet være hjemme. Dersom barnet har feber, er det en feberfri dag hjemme som gjelder før hun/ han er tilbake i barnehagen. Hvis barn kommer for raskt tilbake etter sykdom kan det ofte føre til tilbakefall.

Ved omgangssyke kan barnet komme i barnehagen 48 timer etter at hun/ han ikke lenger har oppkast/ diaré. Vannkopper skal ha tørket inn før tilbakekomst.

Ta jevnt over i betraktning ved all sykdom om barnet ditt fremdeles kan være smittebærende. Hvis så er tilfelle, utsettes andre unødig og enkelte kan bli syke med konsekvenser utover det man anser for vanlig.

Ellers har jeg stor tiltro til sunn fornuft og veloverveid skjønn. Og om dere likevel er usikre på om barnet kan gå i barnehagen, tar dere en telefon og hører med personalet.

Kanskje dere foreldre kan høre om det kan forfattes et enkelt skriv for hva som gjelder for sykdom i akkurat deres barnehage?

Hilsen barnehagepedagog Ragnhild Finstad Eikås

Les flere spørsmål og svar om barn og familieliv her

Mer fra Klikk+: Samleside | Foreldre | Historier fra virkeligheten

Denne saken ble første gang publisert 01/10 2023.

Les også