Barnehage og foreldresamarbeid

– Tror dere jeg har tid til å sitte med barnet deres på fanget hele dagen når hun er litt pjusk?

– Jeg jobber i barnehage, og jeg må si jeg føler at mange foreldre innbiller seg at en barnehage er en barnevaktsordning. Spesielt i forhold til sykdom, og hva enkelte forventer av personalet. Er det bare jeg som føler det sånn? Les hva barnehage-eksperten mener.

Pluss ikon
BURDE VÆRT HJEMME? Krever foreldre for mye av de ansatte i barnehagen? Ragnhild Finstad Eikås, som er barnehagepedagog er pedagogisk leder i Sætreskogen barnehage, deler sin mening.
BURDE VÆRT HJEMME? Krever foreldre for mye av de ansatte i barnehagen? Ragnhild Finstad Eikås, som er barnehagepedagog er pedagogisk leder i Sætreskogen barnehage, deler sin mening. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images, ekspertportrett privat
Sist oppdatert

Spørsmål:

Hei!

Nå er jeg irritert! Jeg jobber i barnehage, og jeg må si at jeg føler at mange foreldre innbiller seg at en barnehage er en barnevaktsordning. Spesielt i forhold til sykdom, og hva enkelte forventer av personalet.

En barnehage er en pedagogisk institusjon, og kan ikke ungen være med på de aktiviteter som er i løpet av en dag, så skal ungen være hjemme, mener jeg. Av og til føles det som om foreldrene tror at vi har tid til å sitte med barnet deres på fanget hele dagen når det er litt pjuskt - og egentlig burde vært hjemme.

Vi skal heller ikke få levert unger i pysj, med klær i en pose, bare fordi foreldrene ikke orket krangle med ungen. Eller være nødt til å minne om at barna må ha vårsko i barnehagen, eller bruke tid på å finne ut hvem som eier hva av klær som ikke er navnet.

Jeg savner en større respekt for jobben vi gjør. Er det bare jeg som føler det sånn, eller er det faktisk sånn at foreldrene nå krever litt for mye av barnehagen enn før, og har lavere terskel for å sende syke barn i barnehagen?

Hilsen irritert barnehageansatt

Svar:

Hei!

Du sier det selv, og du har rett:

«En barnehage er en pedagogisk institusjon, og kan ikke ungen være med på de aktiviteter som er i løpet av en dag, så skal ungen være hjemme.»

Det synes kanskje som det finnes enkelte foresatte som lever i den tro at deres håpefulle er den eneste på avdelingen, og at de og barnet kan serves til det ytterste ved eksempelvis sykdom, som du bringer opp i spørsmålet ditt.

Slik har det nok alltid vært, og det vil tilsynelatende fortsette også. Foreldrene betaler for barnehageplass. Noen forventer mer enn de faktisk kan, mens andre bare er strålende fornøyde med å ha en plass hvor barnet deres kan vokse, utfolde og utvikle seg.

Ansvarliggjør foreldrene

Den beste måten å sette seg i respekt på, er å slutte å tilfredsstille foreldrene i absolutt ett og alt. Dropp rydding av hyller og lapping av klær. Matbokser må navnes, og yoghurter og frukt likeså- alt av foreldrene.

Ring foreldrene hvis barnet mangler klær, og be dem komme med det. Vær tydelig i planer for, og evalueringer av, avdelingen om innhold i dagen og opplegg, og alt dere har fått til.

Forhåpentligvis vil foreldrenes syn på barnehagen endres, og situasjoner du beskriver, bli langt færre. Sørg for at det sendes ut felles informasjon til foreldrene inneholdende punktene du beskriver i forhold til hva som er normen hos dere.

Jeg er tilhenger av å gi tydelig og direkte informasjon uten snikk snakk og spasering rundt grøten. Og for all del; unngå bruken av «det er fint om dere…», «vi setter pris på at…», «vi oppfordrer til…». Da vil man bare fremdeles fortsette i samme duren.

Hilsen barnehagepedagog Ragnhild Finstad Eikås

Les flere ekspertsvar om foreldreollen her.

Mer fra Klikk+: Samleside | Reportasje | Underholdning

Denne saken ble første gang publisert 09/04 2024, og sist oppdatert 09/04 2024.

Les også