Eksperten svarer

Svigermor og svigerfar har invitert seg selv hjem til oss på julaften igjen

– Hvordan sier jeg på en skånsom måte at vi har lyst å feire jul alene med barna i år? spør småbarnsmor som ikke har energi til å være vertinne akkurat nå. Les hvordan familieterapeuten mener dette kan løses uten å såre svigermor.

Pluss ikon
REDD FOR Å SÅRE: Julen er så full av tradisjoner, og å endre på de, kan være vanskelig fordi man er redd for å såre noen. Familieterapeut Stine Hagen, som driver Hagen familieterapi, gir gode råd.
REDD FOR Å SÅRE: Julen er så full av tradisjoner, og å endre på de, kan være vanskelig fordi man er redd for å såre noen. Familieterapeut Stine Hagen, som driver Hagen familieterapi, gir gode råd. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images, ekspertportrett Ida Erlandsen
Publisert

Spørsmål:

Hei!

Svigermor og svigerfar har invitert seg selv hjem til oss på julaften igjen. Hvordan kan jeg få fortalt dem på en skånsom måte at vi har lyst å feire jul alene med barna i år?

Jeg har et godt forhold til både svigermor og svigerfar, jeg, men jeg har vært mye sliten i det siste, og skulle ønske at vi kunne ha en rolig julefeiring, bare med mannen min og våre barn på 4 og 7 år.

Det er jo koselig å feire med besteforeldrene også, men så fort jeg tar på meg vertinnerollen, blir det så mye mer stress. Da er jeg opptatt av at alt skal være perfekt, og det har jeg ikke energi til i år, kjenner jeg.

Men det store spørsmålet er: Hvordan sier jeg dette til svigermor, uten at hun skal blir fornærmet? Det er jo ikke verdt det dersom dette ødelegger et godt forhold til familien.

Hilsen litt sliten

Svar:

Hei!

Du forteller at du er sliten, og at du ønsker en rolig julekveld sammen med mannen din og barna deres. Når du kjenner at du er sliten, så er det kjempeviktig å sette grenser. Som du gjør ved at du har begynt å tenke på hvordan julekvelden kan bli lettere for deg.

Dilemmaet ditt kommer fordi du ikke ønsker å fornærme eller såre svigerforeldrene dine. Bekymringen din om å ikke ville såre andre, forteller at du har mye omsorg for andre mennesker. Det er en veldig god egenskap!

Samtidig er det viktig at omsorgen for andre mennesker ikke går på bekostning av egenomsorg for deg selv.

En god samtale med svigermor

Når vi skal ta opp vanskelige temaer, er det viktig å snakke ut fra et jeg-perspektiv; «jeg tenker» , «jeg mener», «jeg føler».

Det er viktig å være ærlig og respektfull. Fortell svigermor at du setter pris på å være sammen med dem, og at det er veldig hyggelig at de ønsker å feire jul sammen med dere, men at du akkurat dette året ønsker en intim feiring med bare mann og barn.

Tør å være sårbar! Det betyr å fortelle at du lett går inn i en vertinnerolle og har et ønske om at alt skal være perfekt, og at det ikke er noe du har overskudd til akkurat nå. Du kan fortelle at du er sliten, og at du trenger å slappe av.

Forventninger og skuffelse

Det kan være at du møter motstand. Det kan være at dine svigerforeldre blir både skuffet og fornærmet når du forteller dem om dine ønsker for julaften.

En skuffelse kommer ofte i etterkant av brutte forventninger. Det betyr at dersom dine svigerforeldre har en forventning om å feire julaften sammen med dere, så kan de bli skuffet når du forteller at det ikke blir sånn.

Det kan derfor være lurt at du forbereder deg på det, sånn at du kan være tålmodig og forklare at det ikke handler om dem, men om deg og dine behov.

Alternative løsninger

Det kan også være at det kommer forslag til andre løsninger. Hvordan vil det være for deg hvis svigermor tilbyr seg å hjelpe til? Vil det endre ditt ønske om å være alene på julaften?

Du kan også, hvis du føler at du har overskudd til det, foreslå et alternativ. Det kan være å feire sammen med svigerforeldrene dine en annen dag, før eller etter julaften. Det kan også være å invitere til julelunsj på julaften.

Da viser du at du ønsker å være sammen med dem, men at du har behov for en rolig julekveld.

Ta vare på deg selv!

Det kan være veldig utfordrende å balansere alles forventninger, men det er viktig at du husker at du har rett til å ta vare på deg selv, dine grenser og din egen velvære. Lykke til med samtalen, og jeg ønsker deg og familien din en god og kjærlig jul!

Hilsen familieterapeut Stine Hagen

Les også (+): Flere spørsmål og svar fra våre familieeksperter

Denne saken ble første gang publisert 08/12 2023.

Les også