Eksperten svarer

– Svigerforeldre tvinger barnebarna til å gi «hadekos»

Svigerforeldrene mine mener barnebarna MÅ gi dem hadekos når de skal dra. De nærmest tvinger frem en kos, og mener de er respektløse hvis de ikke gir en. Er det greit?

Pluss ikon
EKSPERTEN: Familie- og parterapeut Stine Reiersen Kase svarer. Hun har en mastergrad i familieterapi og driver sin egen praksis: Stinekase.no.
EKSPERTEN: Familie- og parterapeut Stine Reiersen Kase svarer. Hun har en mastergrad i familieterapi og driver sin egen praksis: Stinekase.no. Foto: Linn Holstad Hines
Publisert

Spørsmål

Hei

Jeg har merket av svigerforeldrene mine er veldig opptatt av at barnebarna på tre og fem år, skal gi hadekos etter at vi har vært hos dem.

I starten tenkte jeg ikke stort over det, men nå virker det som at de blir irriterte hvis barna ikke ønsker å gi kos. Hun påstår at det er respektløst av dem.

Svigermor spør ofte: «Kan jeg få en hadeklem?» Som oftest sier de ja, men noen ganger sier de tydelig nei og tar et steg tilbake.

Likevel tar hun dem opp og tvinger frem en klem når det er åpenlyst at de synes det er litt ubehagelig. Er det egentlig greit å tvinge barna til å gi en klem?

Hilsen en oppgitt mor

Svar

Hei

Besteforeldre mener det godt, men det å tvinge barn til å gi en klem er ikke greit.

Dersom besteforeldre blir furtne for at barna sier nei, må de prøve å se situasjonen fra barnet sitt ståsted, og sette sine behov til siden.

Alle har en intim grense, det har barn og. Det er ikke alltid de voksne forstår det, men barn er minivoksne, vi må ikke glemme det.

Barn trenger veiledning og forståelse for grenser, derfor bør vi respektere deres grenser. På den måten lærer de seg å sette grenser for seg selv senere i livet.

Det å tvinge noen til å gi en klem, kan føre til angst eller redsel for fysisk kontakt og intimitet senere i livet, selv om det er en klem til noen vi er glad i. Men selve tvangen gjør opplevelsen til noe uhyggelig.

Vi ville aldri gitt en klem hvis vi ikke vil, så hvorfor skal vi tvinge barna til det?

Prat med besteforeldrene

Ta en prat om temaet, men ikke ta det foran barnet. Det er bedre at de voksne snakker sammen i fred og ro.

Hvordan kan besteforeldrene skape en nærere relasjon til barnet sånn at det kanskje får mer lyst til å gi en klem? Slik at det føles naturlig og trygt og kommer av seg selv.

Mammaen her kan avdramatisere det med å si at det ikke er personlig, men en naturlig blyghet, som vi voksne må respektere.

Men neste gang de kommer kan de kanskje leke litt mer med barnebarnet. Barn vil gjerne klemme besteforeldrene de føler seg helt trygge på. Det å finne på flere ting sammen vil øke sjansen for å for å få en klem.

Vi voksne snakker ofte over hodet på barnet under besøket og så forventer vi at barnet skal koble seg på og komme nær når vi skal dra. Men det er jo ikke naturlig.

En slik samtale mellom de voksne kan bli en fin mulighet for å skape en nærere og tryggere relasjon mellom besteforeldre og barnebarn.

Hilsen familie- og parterapeut Stine Reiersen Kase

Les flere ekspertsvar om foreldrerollen her.

Mer fra Klikk+: Samleside | Reportasje | Underholdning

Denne saken ble første gang publisert 30/04 2024.

Les også