Eksperten svarer

Læreren irettesatte gutten min så hardt at han begynte å gråte. Bør jeg reagere?

Gutten min slurver med leksene, og en dag fikk han såpass streng beskjed fra læreren at han begynte å gråte. Burde jeg reagere på læreren? spør mor til 5-klassing. Les hva pedagogen mener hun bør gjøre.

Pluss ikon
STRENG LÆRER: Da 5-klassingen ikke hadde gjort leksene, ble læreren så streng at gutten tok til tårene.
STRENG LÆRER: Da 5-klassingen ikke hadde gjort leksene, ble læreren så streng at gutten tok til tårene. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images
Sist oppdatert

Spørsmål:

Hei!

Sønnen min går i femte klasse, og her en dag skjedde det noe ugreit på skolen. Under en konfrontasjon om lekser ble læreren såpass krass og hard at barnet mitt begynte å gråte i klassen.

Sønnen min er ikke et barn som gråter lett, så selv om jeg ikke var til stede i klasserommet, vil jeg tro læreren må ha vært ganske streng. Burde jeg ta kontakt med læreren eller rektor? Eller bør jeg heller tenke at dette kanskje er det sønnen min trengte å høre?

Han er jo ikke veldig glad i å gjøre lekser, så kan hende blir han flittigere med hjemmeleksene heretter?

Hilsen mamma i tvil

Svar:

Hei!

Jeg tenker at du må ta kontakt med læreren. Når barnet ditt opplevde konfrontasjonen om lekser såpass hard at han begynte å gråte, er det viktig at denne reaksjonen fra barnets side blir tatt på alvor.

EKSPERTEN: Robert Mjelde Flatås er høgskolelektor i pedagogikk ved NLA Høgskolen.
EKSPERTEN: Robert Mjelde Flatås er høgskolelektor i pedagogikk ved NLA Høgskolen. Foto: Simen Søvik

Ut fra det du beskriver, så kan dette tolkes som om barnet ditt ble krenket av den voksne på skolen.

Dette høres ikke ut som en bevisst krenkelse fra lærerens side, men heller en konfrontasjon som ble litt feil.

Det blir da viktig at læreren og barnet ditt får snakke sammen om hendelsen og ordne opp seg imellom, for slik å sikre at barnet vil kjenne på et trygt og godt læringsmiljø.

En god lærer vil ta dette på alvor i sitt viktige relasjonsarbeid med elever og foreldre.

Trygg relasjon

Merk at det å skape et godt læringsmiljø for alle, er skolens oppgave. Det er videre viktig å presisere at barnet ditt må tåle å få beskjed om egen lekseinnsats, uten at dette blir regnet som krenkende.

Men det er måten beskjeden eller konfrontasjonen blir gjort på, som kanskje burde vært håndtert annerledes fra lærerens side i dette tilfellet.

Hvis slike konfrontasjoner skulle forekomme ofte mellom læreren og barnet ditt, og er på en slik måte at barnet ditt ikke lenger kjenner det som trygt og godt å sammen med denne læreren, så må rektor varsles.

Skolen har da plikt til å undersøke og sette inn egnede tiltak som sørger for at barnet ditt får et trygt og godt skolemiljø.

Hilsen Robert Mjelde Flatås, førstelektor i pedagogikk og skole

Les ogs (+): Pakkekalender til en ettåring? Uhørt, mener jeg. Slett ikke! mener svigermor

Denne saken ble første gang publisert 19/11 2023, og sist oppdatert 19/11 2023.

Les også