Bonusforeldre og jul

Stemor vil ha våre barn hos seg på julaften, selv om faren deres må jobbe

– Det er farens tur å ha barna våre i julen, men han må jobbe. Nå vil stemor ta med barna til hennes foreldre og feire jul med dem der. Bør de ikke heller komme til meg? spør småbarnsmor. Les familiterapeutens råd om bonusforeldre og jul.

Pluss ikon
BONSFORELDRE OG JUL: Familieterapeut Stine Hagen, som driver Hagen familieterapi, gir råd om julefeiring og bonusforeldre.
BONSFORELDRE OG JUL: Familieterapeut Stine Hagen, som driver Hagen familieterapi, gir råd om julefeiring og bonusforeldre. Foto: Illustrasjonsbilde, Getty images
Publisert

Spørsmål:

Hei!

Jeg og mannen min har vært skilt i flere år, og vi har tre barn sammen.

For mange skilte kan jo julen være utfordrende med tanke på hvor barna skal være i julen, eller om man skal være sammen alle sammen på julaften.

Men der har mannen min og jeg hatt en god ordning; vi har delt julen i to, og så har vi barna på julaften annethvert år.

I år er det hans tur til å ha barna på julaften, men så har han fått jobbvakt på julaften. Jeg antok at da var det logisk at barna heller kom til meg, men mannen min og hans nye kone vil heller at barna da skal bli med bonusmammaen sin til hennes foreldre og feire jul der.

Er det rett og rimelig? Burde de da ikke heller komme hjem til meg?

Jeg er veldig usikker på hvordan jeg skal ta opp dette med mannen min fordi jeg er redd han vil tro at jeg vil lage en krangel bare fordi jeg i utgangspunktet ikke er så begeistret for barnas nye stemor.

Men det handler mer om meg og mine følelser – det vil føles veldig rart for meg å vite at barna ikke skal feire jul sammen med noen av foreldre sine.

Hilsen en litt sår mor

Svar:

Hei!

Det er forståelig at du føler deg usikker og er bekymret for hvordan barna skal tilbringe julen i år.

Når det gjelder skilte familier, er det vanlig at det kan oppstå utfordringer rundt julen og hvordan man skal fordele tiden med barna.

Hva vil barna?

Det kan være fint å snakke med barna først, og få et innblikk i hva de selv tenker om julaften.

I samtale med barna er det viktig å stille åpne spørsmål, og å være oppriktig nysgjerrig på hva de tenker.

Når vi snakker med barn, kan det nemlig noen ganger være lett å lede samtalen dit vi vil, men da vil vi ikke få helt ærlige svar. Det er derfor viktig å være åpen for de meningene og betraktningene barna kommer med.

La oss si at barna sier at det er pappa sin jul, og at de ønske å feire med bonusmor og hennes foreldre. Vil det gjøre noen forskjell for deg?

Vi har ofte en forventning om hvordan noe bør være. Det er også mye følelser knyttet til barn og julen. Det er viktig å huske at det beste for barna bør være det viktigste hensynet i denne situasjonen.

Ikke anklag stemoren

Det kan være lurt å ta opp denne bekymringen med mannen din på en rolig og åpen måte. Prøv å uttrykke dine følelser og bekymringer uten å anklage eller kritisere barnas nye stemor.

Forklar at du ønsker å finne en løsning som er best for barna, og at du er bekymret for at de ikke vil få feire jul sammen med noen av foreldrene sine.

Fortell han at dette handler om deg, og dine følelser. Når du tør å være sårbar, så er det ofte lettere å bli møtt med forståelse.

Det kan jo være at han har snakket med barnas stemor om dette, og at hun og hennes foreldre gjerne ønsker å feire jul med barna. Vil det så fall gjøre noen forskjell for deg?

Bonusmor og alternativ jul

Gjennom å snakke godt sammen kan det være at dere sammen kan komme fram til alternative løsninger som kan fungere for alle parter.

Kanskje kan dere finne en måte å tilbringe tid sammen som en familie, selv om det ikke er på selve julaften. Eller kanskje kan dere avtale at barna tilbringer tid hos deg på julaften, og deretter kan de dra til bonusmammaens foreldre senere på kvelden eller dagen etter.

SVARER: Familiterapeut Stine Hagen svarer på leserens spørsmål.
SVARER: Familiterapeut Stine Hagen svarer på leserens spørsmål.

Det viktigste er å ha en åpen dialog og være villig til å finne en løsning som er best for barna.

Inkluder stemor i samtalen

Kanskje dere kan sette dere ned alle tre, du, din eksmann og barnas stemor, for å snakke sammen om dette? Hvis dere snakker sammen alle tre, vil dere kanskje finne en løsning sammen som dere alle kan være fornøyd med.

Det er i hvert fall viktig for deg at du tar opp dette temaet. Sånn at du kan finne ut hva barna dine, og også din eksmann, tenker om julen.

Det er også viktig at du får sagt noe om dine tanker om at barn burde feire jul med en av foreldrene, og at det oppleves veldig rart dersom de ikke skal det.

Jeg ønsker deg lykke til med samtalen, og at du får en riktig god jul!

Hilsen familiterapeut Stine Hagen

Les flere (+) spørsmål og svar om barn og familie her

Denne saken ble første gang publisert 14/12 2023.

Les også