Forholdet til stemor

Stemor flyttet ut på grunn av meg. Var jeg virkelig så ufyselig?

– Først etter at jeg ble voksen, har pappa og stemoren min blitt samboere igjen, sier datteren, som har en sterk følelse av at de valgte å sette samlivet på vent på grunn av henne. Nå trenger hun råd for å bedre relasjonen. Les hva familieteraputen sier.

Pluss ikon
RÅD OM STEMOR: Familieterapeut Stine Hagen driver Hagen familieterapi. Hun gir råd om hvordan bedre relasjonen til far og stemor.
RÅD OM STEMOR: Familieterapeut Stine Hagen driver Hagen familieterapi. Hun gir råd om hvordan bedre relasjonen til far og stemor. Foto: Ida Erlandsen
Publisert

Spørsmål:

Hei!

Mamma og pappa ble skilt da jeg var liten, og jeg ble boende hos pappa. Da jeg var 14 år, fikk han seg en ny kjæreste, som etter hvert flyttet inn hos oss og ble min stemor. Vi gikk dessverre ikke så godt overens, så vi kranglet en del – men gjør ikke alle tenåringer det med foreldrene sine?

Etter et par år valgte hun å flytte for seg selv, men hun og pappa fortsatte å være kjærester. Først etter at jeg ble voksen og flyttet for meg selv, har de blitt samboere igjen.

Jeg har en sterk følelse av at de valgte å sette samlivet på vent på grunn av meg. Jeg skammer meg over at jeg tydeligvis har vært en så ufyselig person at hun ikke klarte å leve sammen med meg. Nå vet jeg ikke helt hva jeg skal føle egentlig. Lurer på hvordan dette vil påvirke mitt forhold både til stemor og pappa fremover?

Hilsen datteren

Svar:

Hei!

Det er forståelig at det kan oppleves følelsesmessig belastende for deg når stemor flytter inn igjen når du flytter ut. Det er helt naturlig å føle seg såret og forvirret.

Du forteller at du skammer deg over hvordan du var, og det er ingen god følelse. Du forteller at det er mye følelser, og det kan da være nyttig å være litt selvreflekterende og prøve å sortere litt.

Det å tørre å kjenne på følelser, kan være vanskelig, fint, lærerikt og utfordrende. Kanskje kan det hjelpe deg å snakke med noen, og få hjelp til å sortere litt? En venn, en terapeut, en rådgiver eller noen andre du har tillitt til. Det kan hjelpe deg å sortere tanker og følelser.

En utfordrende tid

I tenårene er det veldig vanlig å gå igjennom store endringer. Det skjer mange både fysiske og emosjonelle endringer. Hjernen utvikler seg mye i ungdomsårene. Områdene for sinnemestring, fremtidsplanlegging, bedømmelse og impulskontroll skal utvikles.

Denne utviklingen skjer i samspill med de omgivelsene du har rundt deg, som i ditt tilfelle var pappa og stemor. Ungdomstiden kan være preget av humørsvingninger og følelsesutbrudd. Dette er noe som kan være vanskelig og utfordrende for de voksne, men også for ungdommen.

Ungdomstiden handler også mye om å løsrive seg fra foreldrene, og relasjonen til venner blir viktigere. Etter hvert som ungdommene blir eldre, blir relasjonen til foreldre viktigere og nærere igjen.

Våg å være ærlig

Det kan være nyttig å snakke åpent med pappa og stemor, både for å prøve å forstå deres perspektiv, men også for å si noe om dine tanker og følelser. Det er godt å være ærlig om hvordan du føler det, og hva du tenker om denne situasjonen.

Det kan også være godt for de voksne å høre dette.

Gjennom å snakke sammen, være ærlige og sårbare, vil dere kunne gjenopprette tillit og styrke relasjonen deres. Det kan noen ganger være vanskelig å snakke om følelser og egne opplevelser, og samtidig lytte til andres opplevelse og følelser rundt dette. Det kan derfor være nyttig for dere å oppsøke og snakke med en familieterapeut.

Ta vare på deg selv, og lykke til.

Hilsen familieterapeut Stine Hagen

Les flere ekspertsvar om barn og foreldrerollen her.

Mer fra Klikk+: Samleside | Reportasje | Underholdning

Denne saken ble første gang publisert 02/05 2024.

Les også