spørsmål og svar

Jeg er lei av å leke perfekt familie. Hvordan kan jeg få det bedre?

Det er slitsomt og umulig å lykkes med alt. Eksperten kommer med svar når alt føles låst.

Pluss ikon
VANSKELIG: Å være perfekt mor, kone og ansatt er slitsomt. Hva er ekspertens råd?
VANSKELIG: Å være perfekt mor, kone og ansatt er slitsomt. Hva er ekspertens råd? Foto: Getty Images (illustrasjonsfoto)
Sist oppdatert

Spørsmål:

Hei!

Jeg er så lei av å leke perfekt familie. Vi skal stille opp på alt, delta og være oppofrende foreldre. Jeg skal være kone og mor.

Jeg må lage middag hver dag, ha pliktsex i helgene og levere bra på jobben. Er så lei av forventninger fra alle andre.

Forholdet til mannen min er vel som andres forhold, når tidsklemma tar oss.

Jeg vil bare være singel. Men jeg kan jo ikke reise fra familien min. Hva skal jeg gjøre? Hvem kan jeg snakke med?

Hilsen meg

Svar:

Hei!

Det er ofte slitsomt å være familie, på mange måter. Dagene er rutinemessige, en er ofte ganske trøtt, og det er lite nytt som skjer.

EKSPERTEN: Heine Vestvik er familieveileder og tilknytnings­terapeut ved Crux Hjem Solstrand.
EKSPERTEN: Heine Vestvik er familieveileder og tilknytnings­terapeut ved Crux Hjem Solstrand. Foto: Forlagshuset Publica

Det er ikke alltid det å glede seg over barna og deres utvikling hjelper en til å ha et innholdsrikt liv, en kan kjenne på at en savner noe i hverdagen.

Samtidig skal vi være veldig glade og lykkelige for tiden (spesielt hvis en ser i media), og dette står ofte dårlig i samsvar med hvordan vi faktisk har det.

To fasader

Mange dager vil jo være kjedelige, lite vil skje og vi vil være i dårlig humør, føle oss slitne, og det er få lyspunkter å se frem mot.

Dette er også en stor del av hverdagen for oss alle. Husk at vi har to sider; den vi setter opp når vi treffer hverandre – en ofte litt kunstig positiv side, og så er det den vi viser til oss selv og våre nærmeste, der en kan være seg selv. Alle har det slik – ikke la deg lure!

Så er det slik at i et forhold er det ofte ganske lange perioder der det følelsesmessig kan være ganske kaldt, spesielt i småbarnsalderen.

Samtidig er det ofte nettopp gjennom forholdet en kan få dekket behov for både nærhet og litt action, men en må sette av tid til det, og begge må prioritere dette.

Det er i et forhold en skal kunne være seg selv og bli sett for den en er. En vil som regel møte akkurat de samme utfordringene også i et nytt forhold – singellivet er kun en midlertidig løsning som egentlig ikke «løser» problemet med hvordan livet skal føles.

Økt sexlyst

Pliktsex høres ikke rett ut for noen, selvsagt, dette vil jeg anbefale å snakke med kjæresten din om. Finn ut om om det er noe dere begge kan jobbe med, eller gjøre annerledes, når dere skal ha sex? Se på hva dere kan gjøre slik at begge har lyst til å ha sex.

Jeg tror det er en risiko for at pliktsex vil drive deg enda lenger vekk fra kjæresten din, og gjøre at du føler deg enda mer utenfor i familien/livet ditt. Og det ønsker helt sikkert ikke kjæresten din at du skal føle.

Hilsen familieveileder Heine Vestvik

Les flere spørsmål og svar om barn og familieliv her

Mer fra Klikk+: Samleside | Foreldre | Historier fra virkeligheten

Denne saken ble første gang publisert 20/03 2023, og sist oppdatert 30/11 2023.

Les også