Skole og ferie

– Lurer foreldrene skolen for å ta barna med på Syden-ferie?

– Juleferien er over, og mens våre barn har vært hjemme kun de dagene som var fri, har flere andre elever vært 14 dager i Syden. Finner foreldrene på en plausibel grunn til å få lov å ta barna ut av skolen lengre enn det som egentlig er lov? spør en litt irritert mor.

Pluss ikon
EKSTRA LANG FERIE: Det kan skape misunnelse når noen barn har ekstra lang ferie, mens andre må gå på skolen. Har de lov til det? spør mor.
EKSTRA LANG FERIE: Det kan skape misunnelse når noen barn har ekstra lang ferie, mens andre må gå på skolen. Har de lov til det? spør mor. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images
Publisert

Spørsmål:

Hei!

Jula er over, og de fleste av oss har holdt oss til skoleplanen og hatt ferie kun de dagene som faktisk var ferie fra skolen.

Men jeg erfarer jo igjen at flere av barnas klassekamerater har vært 14 dager i Syden. Hvorfor får noen lov å ta barna ut av skolen i mange dager bare for å få sol og varme?

Eller har de løyet for skolen og funnet på en mer plausibel grunn til å ta barna ut av skolen lengre enn det som egentlig er lov?

Av og til lurer jeg litt på om skolen egentlig burde sjekke om det foreldrene legger frem som grunn for å gi barna mer fri, faktisk stemmer!

Hilsen litt irritert – og kanskje litt misunnelig – mor

Svar:

Hei!

For å ta barn ut av grunnskoleopplæringen for å dra på ferie, må skolen ha innvilget permisjon i tråd med gjeldende opplæringslov. Elever har ikke rett til permisjon, og i løpet av de siste årene har noen skoler begynt å stramme inn på reglene.

EKSPERTEN: Robert Mjelde Flatås er førstelektor i pedagogikk ved lærerutdanningen ved NLA Høgskolen Bergen.
EKSPERTEN: Robert Mjelde Flatås er førstelektor i pedagogikk ved lærerutdanningen ved NLA Høgskolen Bergen. Foto: Simen Søvik

Foreldre må søke skolen om permisjon, som behandles av rektor, og ifølge loven kan det innvilges permisjon på inntil to uker dersom det er forsvarlig ut fra hensynet til elevens opplæring.

Lærer mye på ferie

Jeg tenker imidlertid at barn lærer mye av å reise, og er det snakk om én Syden-tur i året, så pleide jeg som rektor å innvilge dette. Dette på bakgrunn av at flere barn trenger mer egentid med foreldre, samt at det er mye billigere for barnefamilier å reise til Syden utenom ordinær ferietid.

Flere skoler opererer med «feriearbeid» hvor eleven skal skrive dagbok og lære seg fakta om landet de reiser til m.m.

Det går og an for skolen å inngå et samarbeid med foreldre hvor eleven kan få gjort noe skolearbeid digitalt under ferien.

Kan gi bøter

Oppsummerende har altså skoleeier ingen plikt til å gi permisjon, og tar foreldre barnet ut av skolen uten å ha søkt om og fått innvilget permisjon, er det hjemlet i opplæringsloven at det kan gis bøter til foreldrene.

Hilsen Robert Mjelde Flatås, førstelektor i pedagogikk og tidligere rektor

Les flere spørsmål og svar fra våre eksperter om barn og foreldrerollen.

Denne saken ble første gang publisert 24/01 2024.

Les også