Gravid og fødsel

Han nekter å la søsteren min bli med på fødselen

Jeg er gravid og har så lyst å ha søsteren min også med på fødselen, men mannen min mener en fødsel er noe bare han og jeg skal oppleve sammen, sier vordende mor. Les fødselslegens råd for en positiv fødsel.

Pluss ikon
EKSPERTEN: Thorbjørn Brook Steen jobber som fødselsege ved C-Medical, Elverum og Arendal.
EKSPERTEN: Thorbjørn Brook Steen jobber som fødselsege ved C-Medical, Elverum og Arendal. Foto: Anton Soggiu
Sist oppdatert

Spørsmål:

Hei!

Vi venter vårt første barn, og jeg har så lyst å ha søsteren min med på fødselen, men mannen min synes det er uhørt. Han mener dette er noe bare jeg og han skal oppleve sammen.

Hvordan kan jeg få forklart han at for meg vil det føles enda tryggere om jeg har dem begge med meg? Vil jo ikke såre han heller! Men jeg vil jo samtidig så gjerne ha en så positiv fødsel som mulig.

Hilsen snart mor

Svar:

Hei, snart mor!

Jeg har vært med på mange fødsler hvor hele familien er med, det er fantastisk! Selv ble jeg med på min egen søsters fødsel.

Det vi vet mye om, er viktigheten av å kjenne seg trygg og ivaretatt i fødsel. Da er det viktig med en jordmor som ser deg og hjelper deg nettopp med det; trygghet for deg og babyen din. Men det er også viktig med de andre i rommet.

Positiv fødsel

Det at partneren er med, er jo en selvfølge, men ikke alle fedre er med på å bringe like mye trygghet, kanskje spesielt hvis de er litt redde selv. Mange velger da å ha med seg en doula for å sikre den tryggheten og få en positiv fødsel.

Hvis mannen din både gleder seg og er selvsikker på at han skal kunne trygge deg, blir det kanskje et lite nederlag for han hvis du trenger søsteren din for å oppnå denne tryggheten. Her tenker jeg det er viktig med en åpen dialog.

Nederlag for pappa

Det er noe viktig og eksistensielt også for en partner å se både den jobben du gjør, og ikke minst sitt eget barn bli født. Hvis det skulle oppleves annerledes for han dersom søsteren din blir et forstyrrende element, er jo det dumt.

Så her er det ingen gode svar annet enn at forventningene må avklares i god tid. Jeg foreslår en samtale først med mannen din, og så søsteren din.

Fra sykehusets side er begge hjertelige velkomne!

Hilsen fødselslege Thorbjørn Brook Steen

Les også (+): Jeg fikk ikke epidural forrige gang, og nå gruer jeg meg til fødselen. Hva kan jeg gjøre?

Denne saken ble første gang publisert 17/12 2023, og sist oppdatert 18/12 2023.

Les også