Gravid og fødsel

Er det bra for babyen å vente lengst mulig med å klippe navlestrengen?

– Stemmer det at det er bra for babyen å drøye opp mot én time etter fødselen før man klipper navlestrengen? spør gravid kvinne. Les hva fødselslegen sier.

Pluss ikon
NAVLESTRENGEN: Hvor lenge bør man vente før man kutter navlesnoren etter fødsel? Thorbjørn Brook Steen, som er fødselslege ved C-Medical, Elverum og Arendal, forteller hva som er anbefalt.
NAVLESTRENGEN: Hvor lenge bør man vente før man kutter navlesnoren etter fødsel? Thorbjørn Brook Steen, som er fødselslege ved C-Medical, Elverum og Arendal, forteller hva som er anbefalt. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images, ekspertportrett Anton Soggiu
Publisert

Spørsmål:

Hei!

Jeg er gravid og venter mitt første barn om noen måneder. Jeg har et spørsmål om kutting av navlestrengen:

Stemmer det at det er bra for barnet å drøye litt med å klippe navlestrengen etter at barnet er født? Noen venter visst så lenge som én time, har jeg hørt. Hva anbefaler fødselslegen i så måte?

Og hvorfor er det smart å ikke klippe navlestrengen med det samme? Altså på hvilken måte er det bra for babyen?

Hilsen førstegangsfødende

Svar:

Hei!

Morkaken og navlesnoren er virkelig to fantastiske organer. Livets tre!

Den siste tiden har dette vært i vinden med Sophie Elise, som skal spise morkaken og kvinner som velger såkalt «Lotus-fødsel», der morkaken ikke skal klippes fra over hode, men at den naturlig skal falle av ved barnets navle etter flere dager.

Så ditt spørsmål er lett å svare på i forhold!

Klippe navlestor og anbefaling

Sen avnavling er nå en gullstandard ved norske fødeavdelinger og anbefales i nasjonal veileder i fødselsomsorg. Med mindre barnet raskt må få pustehjelp eller noe annet akutt skjer, ventes det med å avnavle i løpet av de første minuttene, og vi ønsker oss en pulsløs navlesnor.

Verdens helseorganisasjon anbefaler at navlesnoren tidligst skal klippes etter et minutt.

Høyere jernlagre

Studier som er gjort viser at sammenliknbart med rask avnavling vil de som avnavles sent ha en bedre nevrologisk utvikling ved 12 måneder og 4 år. Dette grunnet i at barnets jernlagre de første 6 månedene er høyere enn de som har rask avnavling.

Likevel er ikke forskjellene så store at det er grunn til bekymring dersom navlesnoren klippes raskere. Sen avnavling er nok spesielt viktig i utviklingsland der ernæring og jernlagrene til nyfødte kan være et større problem.

Lotus-fødsel

Det å vente i en time, eller som ved overnevnte «Lotus-fødsel», er det ikke sett noen fordeler med for barnets del.

Stort sett går det bra, og navlesnoren faller av rundt dag seks. Det er likevel studier som viser at enkelte barn etter «Lotus-fødsel» har fått en infeksjon rundt navlen, noe som ordner seg med antibiotika.

Så heldigvis trenger du ikke tenke så mye på klippingen av navestrengen selv under og etter fødsel, da norske fødeavdelinger som alltid henger med i den seneste oppdaterte forskningen!

Hilsen fødselslege Thorbjørn Brook Steen

Les flere ekspertsvar om fødsel, barn og foreldrerollen her.

Denne saken ble første gang publisert 01/02 2024.

Les også