Psykologen svarer:

Min mor vil gjerne blande seg opp i hvordan jeg håndterer barna, og hun er ekstremt grenseoverskridende

Jeg vet hun mener godt, men det kan bli litt mye iblant. Hvordan kan jeg ta det opp med henne? Den danske psykologen Rosa Øllgaard svarer.

Pluss ikon
GRENSEOVERSKRIDENDE: Jeg vet at mamma mener godt, men noen ganger blander hun seg for mye.
GRENSEOVERSKRIDENDE: Jeg vet at mamma mener godt, men noen ganger blander hun seg for mye. Foto: Illustrasjonsbilde: Getty Images
Sist oppdatert

Spørsmål:

Min mor vil gjerne blande seg opp i hvordan jeg håndterer barna, og hun er ekstremt grenseoverskridende.

Jeg vet hun mener det godt, men det kan bli litt mye iblant og irriterende. Noen ganger får det meg til å tvile på mine valg, selv om jeg ellers er veldig sikker på dem.

Hvordan kan jeg ta det opp med henne?

– Maria

Svar:

Det er bra å huske at selv om du er ny i foreldrerollen, er din mor også fersk i rollen som mormor.

Dere skal begge lære, og det må både du og henne gi hverandre rom for. Hun trenger kanskje også å lære at det ikke er kritikk av hennes oppdragelse av deg, hvis du velger andre metoder enn det hun gjorde.

Hvis du synes det er vanskelig å si til henne at hun blander seg inn unødig, så kan du øve på konkrete setninger du kan bruke.

Si: ‹Mor, jeg klarer det› eller ‹Jeg vet godt at du prøver å hjelpe, men jeg skal nok klare det selv›. Dette er fint å si når det er en konkret situasjon du opplever.

Gjør det så vennlig du kan, men husk samtidig at det er helt i orden at du setter grenser. Det prinsipielle, og samtalen om deres respektive roller, kan du med fordel vente med.

Ta samtalen på et tidspunkt der dere er på tomannshånd uten barn, og hvor du har overskudd til å snakke åpent med din mor.

Fortell henne hva du føler, når du opplever at hun blander seg inn i måten du tar deg av dine barn på, at det oppleves som kritikk av deg, og at hun ikke behøver å løse situasjonen som har oppstått.

Minn henne på at hun er privilegert som kan overlate alt det vanskelige til deg, mens hun kan nyte å være mormoren som det er hyggelig å være sammen med.

Du kan også fortelle henne at du vil nok komme til henne og be om råd, når du trenger det.

Hilsen Rosa Øllgaard

Psykolog med spesialfelt innen familieetablering og krisehjelp.

Denne saken ble første gang publisert 17/08 2023, og sist oppdatert 17/08 2023.

Les også