spørsmål og svar: familie

Mamma bryr seg ikke om meg og barna mine, hun skal alltid noe annet. Jeg blir så såret

Når mamma blir invitert hjem til meg og barnebarnet hennes, virker det som alt annet er mye viktigere. Eksperten gir råd om hva hun kan gjøre.

Pluss ikon
FØLER SEG ALENE: Den unge moren føler at hun aldri blir prioritert av moren sin.
FØLER SEG ALENE: Den unge moren føler at hun aldri blir prioritert av moren sin. Foto: Getty Images (Illustrasjonsfoto)
Publisert

Spørsmål:

Jeg er en kvinne i slutten av 20-årene, mor til en liten sønn og venter nå mitt andre barn. Jeg har alltid klart meg bra og hatt et fint forhold til mine foreldre, selv om moren min har hatt mye å gjøre.

Mamma er storesøster i en stor familie og har fungert som en slags ekstramor for sine søsken, som også alltid har vært mye hjemme hos oss. Problemet er at min mor ikke viser noen interesse for å være mormor for sønnen min.

Vi vil gjerne ha et tettere forhold til foreldrene mine, men de viser ingen interesse for verken vår sønn eller oss.

De bor nær oss, men når vi inviterer, har de sjelden tid. Når de dukker opp, virker det som at de føler seg presset og heller ville være hjemme eller sammen med alle vennene sine. De få gangene de har passet sønnen vår, har jeg selv kjøpt inn og laget maten på forhånd.

Jeg har også gitt dem billetter til aktiviteter, men de er ikke blitt brukt en eneste gang.

Det gjør meg utrolig trist, for foreldrene mine er ellers veldig sosiale og møter venner og resten av familien, men sjelden oss. Min mann mener vi bare skal akseptere at de prioriterer sånn, men jeg kan ikke la være å tenke på om jeg har gjort noe galt?

Når jeg har nevnt for min mor at vi skulle ønske at vi så mer til dem, så er svaret at det hadde vært fint, men det skjer ingenting.

Her om dagen ringte sønnen min og jeg til henne, og hun lovte at hun skulle besøke oss samme dag, men hun dukket ikke opp og svarte ikke da jeg prøvde å få tak i henne. Hun ringte først dagen etter og beklaget at hun plutselig hadde fått for mye å gjøre.

Det skal sies at min mor er veldig glad i jobben sin og er også politisk aktiv. Kanskje er hun lei av å ta seg av andre? Uansett så gjør det meg trist at hun aldri har tid til meg.

Hva tenker du?

Aya

Svar:

<b>VIBEKE DORPH:</b> Dansk samlivsekspert og forfatter.
VIBEKE DORPH: Dansk samlivsekspert og forfatter. Foto: Privat

Det høres ut som om moren din nyter å ikke lenger være mor for resten av familien, men i stedet har fått mulighet til å leve ut en slags annen ungdom.

Jeg kan imidlertid ikke unngå å tenke at det kanskje er noe annet som spiller inn: Mødre, spesielt de sterke typene, har nemlig en uheldig tendens til å glemme å se døtrene sine som akkurat det de er, nemlig barna deres.

I stedet begynner de å betrakte døtrene som en forlengelse av seg selv, som noen som er sterke akkurat som de selv er, og som de derfor ikke trenger å ta seg særlig mye av.

Jeg vet ikke om dette er tilfellet for moren din, men i så fall kan jeg godt forstå hvis hun tenker sånn om deg.

For e-posten din vitner om at du er en ung kvinne som har lært deg å stå på egne ben og gjøre alt riktig.

Det er flott, men har det kanskje også gjort deg litt usynlig i moren din sine øyne?

Hvis moren din er vant til å slukke branner for alle andre, legger hun kanskje ikke merke til dine mer forsiktige hint om at du savner og trenger omsorg og kjærlighet fra henne.

Og det gjør du jo, for du er mor til et lite barn og venter enda ett, og det er en tid hvor de fleste kvinner kan ha plutselige og intense behov for en mors omsorg. Det er slik det skal være.

Derfor vil jeg oppfordre deg til å melde deg ut av «flinkeskolen», og i stedet gjøre det klart for moren din at du trenger henne.

Du må bli flinkere til å være tydelig og mindre snill, og fortelle moren din dette rett ut. Om moren din kan imøtekomme disse behovene, er en annen sak.

Det viktigste er at du står foran henne, ikke bare som den flinke unge kvinnen som klarer å tilpasse seg, men som et helt menneske på godt og vondt.

Hvis du kan klare det ovenfor moren din, kan du også klare det ovenfor resten av verden fremover – og det er kanskje det viktigste for deg å lære her.

Hilsen Vibeke Dorph

Les flere spørsmål og svar om barn og familieliv her

Mer fra Klikk+: Samleside | Foreldre | Historier fra virkeligheten

Denne saken ble første gang publisert 22/05 2023.

Les også