spørsmål og svar

Må barnet mitt ha en bestevenn i barnehagen? Hun har ikke det, betyr det at hun er ensom?

Er det vanlig at barn i barnehagen har en bestevenn, og blir de ensomme om de ikke finner en? Eksperen svarer.

Pluss ikon
BESTEVENNER: Må barn ha en bestevennn i barnehagen?
BESTEVENNER: Må barn ha en bestevennn i barnehagen? Foto: Getty Images
Publisert

Spørsmål:

Jenta mi har flere venner i barnehagen, men hun har ingen bestevenn, en hun er ekstra knyttet til.

Hun forteller at «den og den er bestevenner», så det er tydeligvis noen i barnehagen som har det. Er det vanlig at barn i barnehagen får bestevenner eller er det vanligst at de leker med mange?

Jeg er redd jenta mi skal bli ensom hvis alle andre får en bestevenn, bortsett fra henne.

Hilsen en mamma

Svar:

Hei

Ragnhild Finstad Eikås er pedagogisk leder i en barnehage.
Ragnhild Finstad Eikås er pedagogisk leder i en barnehage. Foto: Privat

Mange er av den oppfatning at det er viktig å ha bestevenner. Og det er helt grunnleggende å ha venner her i livet. Livet blir til i møtet med andre mennesker for ingen blir til uten samspill med andre.

Vi ansatte i barnehagen er opptatt av at barna skal ha venner, å ha flere å spille på. Vi har fokus på fellesskapet i barnegruppa.

Fellesskap innebærer at barna skal føle at de er en del av gjengen, at de har felles opplevelser og gjør seg erfaringer i samspill med flere.

Fellesskap handler om følelsen av å høre til. Vi søker å styrke relasjoner mellom flere, ikke bare mellom to. Tenk om man bare har en bestevenn og så en dag er denne borte?

Enten det er pga. sykdom, ferie eller fri, eller at den flytter. Da blir barnet stående alene. Og det er en skikkelig lei følelse. Det vet de fleste av oss, foreldre som barnehagepersonal, at gjør vondt og blir ensomt.

Avslutningsvis et tips til hvordan man kan bygge felleskap, relasjoner og nettverk: I barnehagen min, slik som i mange andre, har foreldrene en Facebookgruppe. Her postes det ting som blant annet gjelder relasjoner og samarbeid mellom foreldrene.

En type post som jeg synes er så fin er når noen spør om det er andre familier i barnehagen som har lyst til å treffes i skogen en lørdag eller søndag for lek og grill hvor man selv har med det man vil spise.

Det blir lagt ut uformelle invitasjoner til skøytebanen og skiløypa, til lekeplassen, halloween- og juletrefester, reflekskvelder.

Og det er alltid noen som kan! På tvers av alder og avdelingstilhørighet- fellesskapet er essensielt for både foreldrene og barna.

Hilsen barnehagepedagog Ragnhild Finstad Eikås

Les flere spørsmål og svar om barn og familieliv her

Mer fra Klikk+: Samleside | Foreldre | Historier fra virkeligheten

Denne saken ble første gang publisert 26/05 2023.

Les også