spørsmål og svar

Kjærestens søster sprer gift i familien. Hva gjør jeg?

Svigerinnen sprer falske rykter og skaper splid i familien. Innsenderen lurer på hva hun og kjæresten bør gjøre. Samlivseksperten svarer.

Pluss ikon
<b>VANSKELIG FORHOLD:</b> Svigerinnen fremsto tidligere som en venninne, men plutselig har hun blitt frekk og konfliktskapende. Hva skal innsenderen gjøre?
VANSKELIG FORHOLD: Svigerinnen fremsto tidligere som en venninne, men plutselig har hun blitt frekk og konfliktskapende. Hva skal innsenderen gjøre? Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Spørsmål:

Da jeg møtte svigerfamilien min for første gang for snart tre år siden, var alt fryd og gammen. Vi kom godt overens, og de la ikke skjul på at de likte meg.

Kjærestens søster, som er i slutten av 30-årene, inviterte meg stadig på besøk, og vi hadde en veldig god kjemi.

Allerede den gang sa kjæresten min: «Pass på, hun er ikke venninnen din».

Han ville ikke utdype hva han mente, men sa stadig at det var en grunn til at søsteren hans ikke hadde en omgangskrets, men bare var sammen med foreldrene deres, hvor hun også tilbringer stort sett all sin fritid.

Nå har ordene hans begynt å surre i hodet, for plutselig har svigerinnen min begynt å endre seg overfor både meg og kjæresten min. Hun har blitt avvisende når vi er hos foreldrene deres, hun kritiserer meg, har blitt frekk over for kjæresten min og har fått voldsomme raserianfall uten grunn.

Kjæresten min og jeg har nylig kjøpt hus, og nå venter vi barn. I den anledning hadde vi en ellers vellykket fest.

Dagen etter festen skrev svigermor en sms til kjæresten min om at hun hadde hørt at det var blitt snakket stygt om henne på festen. Ingen av oss forsto hva hun mente, men etter å ha gravd i det, innrømmet moren at det var søsteren som hadde sagt at jeg hadde baksnakket svigermor, noe jeg aldri kunne drømme om å gjøre.

Kjæresten min konfronterte søsteren, som fortsatt anklaget meg.

Nå har vi sluttet å besøke henne, for kjæresten min er rasende, og hun er sur på ham.

Dette er en stor plage for hele familien, og kjæresten min har sagt at han gjerne vil ha en unnskyldning, men det nekter søsteren å gi oss.

Jeg har problemer med å se hvordan vi skal komme videre. Søsteren hans gir meg negativ energi, og magefølelsen min sier at jeg skal holde meg unna henne. Jeg har dessuten oppdaget at det ikke er første gang hun har løyet om noe jeg skal ha sagt om moren hennes.

Hun er stort sett alltid hos foreldrene, så vi kan ikke unngå henne helt. Og siden vi snart får barn, er det nødt til å fungere. Hva gjør jeg?

Hilsen Hanne

Svar:

<b>VIBEKE DORPH:</b> Samlivsekspert og forfatter.
VIBEKE DORPH: Samlivsekspert og forfatter. Foto: Privat

Akkurat nå har svigerinnen din det – på sin egen syke måte – som plommen i egget. Det er splid i familien, og nettopp splid trives typer som henne med.

I tillegg har hun tatt på seg en offerrolle, der hun speiler sin egen tristhet i deres familielykke sammen med din manns foreldre, for atferden hennes har jo sørget for at det samme ikke kommer til å skje med henne, sånn som tingene er nå.

Så hva gjør dere? Jeg synes at det rådet din kloke kjæreste ga deg i sin tid om å holde avstand til søsteren hans er lurt.

Dere bør lære dere å holde vennlig, men kjølig avstand i stedet for å fortsette med å delta i svigerinnens konfliktstrøm, for den vil fortsette å komme med mindre dere tar avstand.

Det gjør dere ved å holde en diplomatisk avstand til henne. Altså tåle henne, uten at dere lar henne komme for tett på, for det vil hun sikkert forsøke å gjøre så snart hun ser sitt snitt til det.

Dere bør for foreldrenes skyld være hyggelige, snille og selskapelige når dere er sammen, men hele tiden holde henne på en armlengdes avstand, og huske på at hvis dere ender med å gå inn i enda en utmattende konflikt med henne, så belønner dere henne bare.

For som sagt, det er når det er konflikt at hun, på grunn av sin tydeligvis ikke helt sunne personlighet, har det best.

Var jeg dere, så ville jeg derfor startet med å si til henne at stridsøksene fra deres side blir lagt ned for å holde familiefreden.

Dropp også behovet for å få en unnskyldning, bare gjør det klart for både henne og svigerforeldrene dine at det blir sånn som avtalt heretter.

Nevn gjerne også for svigermoren din at du aldri kunne drømme om å baksnakke henne. Dermed er det også en sjanse for at svigerinnen din ikke klarer å skape mer splid mellom dere to framover.

Og splid vil hun fortsatt forsøke å skape, så hold hodet kaldt og pass i stedet godt på dere selv og hverandre.

Hilsen samlivsekspert Vibeke Dorph

Les flere spørsmål og svar om barn og familieliv her

Mer fra Klikk+: Samleside | Foreldre | Historier fra virkeligheten

Denne saken ble første gang publisert 21/04 2023, og sist oppdatert 24/04 2023.

Les også