EKSPERTEN SVARER:

Kiropraktor: – Dette er tegn på at skoene definitivt ikke bør arves

Er det så farlig å la pent brukte barnesko gå i arv? spør forelder. Kiropraktor Jørgen Ask svarer.

Pluss ikon
<b>ARVE SKO? </b>Sko er kostbart, og aktive barn som vokser trenger stadig nytt fottøy. Er det så farlig å la pent brukte barnesko gå i arv, undrer forelder. Kiropraktor Jørgen Ask svarer.
ARVE SKO? Sko er kostbart, og aktive barn som vokser trenger stadig nytt fottøy. Er det så farlig å la pent brukte barnesko gå i arv, undrer forelder. Kiropraktor Jørgen Ask svarer. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Spørsmål:

Hvem har vel ikke hørt at barnesko ikke skal gå i arv – selv ikke mellom søsken. Dette løser fort seg selv med sommersko som gjerne slites ut på en sesong, men hva med kostbare vintersko som (ofte) utsettes for noe mindre slitasje. Er det så «farlig» å la de gå i arv?

Jørgen Ask er kiropraktor med spesialisering mot undersøkelse og behandling av føtter og relatert problematikk. Han svarer på spørsmål fra leserne om føtter, løping, trening, bevegelse og belastning.

Han driver klinikken Familiekiropraktor Jørgen Ask på Majorstuen i Oslo.

Se mer

Og hva med «uformelige» sko som gummistøvler og cherrox. I realiteten: Hvor går grensen for om en sko skal gå i arv, og hvilke konsekvenser kan det få om du lar skoene gå i arv?

Hilsen trebarnsfar

Svar:

Vi lever i en tid med fokus på gjenbruk, men som hovedregel bør ikke dette gjelde sko. De bør generelt ikke gå i arv blant barn. Men det er noen unntak.

Sko kan relativt fort bli slitt og nedtråkket, som igjen kan gi feilbelastning i føtter, ankler, knær og hofter. Hvis det er betydelig slitasje under sålen på en av skoene, så bør de definitivt ikke arves.

Sko som er nyere og uten noe slitasje kan brukes av andre.

Man kan også arve sko som er naturlig fastere i formen, som gummistøvler og skisko. Men er man i tvil er det bedre å kjøpe nye sko, ettersom konsekvensen av å gå med feilbelastende sko i lengre tid for et barn er altfor store.

Men skal sko arves, pass på at skoene har ordentlig passform, er riktig størrelse og sitter godt på barnets føtter.

Hilsen Jørgen Ask

Denne saken ble første gang publisert 07/02 2022, og sist oppdatert 20/10 2022.

Les også