Spør eksperten:

Kan jeg be mannen min om å slutte å snuse?

– I tillegg til at det er ekkelt, synes jeg at han er en dårlig rollemodell for barna. Er det innafor å kreve at han slutter?, spør leseren. Eksperten svarer.

Pluss ikon
SNUS-SLUTT: Er jeg veldig slem hvis jeg ber ham slutte? spør en kvinne.
SNUS-SLUTT: Er jeg veldig slem hvis jeg ber ham slutte? spør en kvinne. Foto: Getty Images.
Sist oppdatert

Spørsmål:

Mannen min snuser, og jeg synes det er så UTROLIG ekkelt. Er det innafor å kreve at han slutter?

I tillegg til at det er ekkelt, synes jeg at han er en dårlig rollemodell for barna. Men er jeg veldig slem hvis jeg ber ham slutte?

Hilsen fortvilet kone

Svar:

Hei

EKSPERTEN: Camilla J.J. Sørensen er parterapeut, sexolog og skribent som driver Kjærlighetsterapeuten AS.
EKSPERTEN: Camilla J.J. Sørensen er parterapeut, sexolog og skribent som driver Kjærlighetsterapeuten AS. Foto: Privat.

Først vil jeg si at du skal få lov å synes at noe er ekkelt. Har du tenkt over hvor disse tankene kommer fra? Det er jo slik at vi har alle forskjellige vaner og uvaner, og det er ikke så lett å be noen om å slutte.

Mennesker er vanedyr og det kreves ca. tjue repetisjoner å slutte med noe. Helst bør det være noe en vil selv, og at motivasjonen kommer innenfra. Hva med å sette dere ned i stille omgivelser å ta en konstruktiv prat?

Så vil jeg du skal spørre deg selv: Er det det at det er ekkelt eller er du bekymret for noe? Hvis vi studerer hva vi egentlig tenker og føler om ting, for så å uttrykke det, så kan samtalen føre en god vei. Det viktigste for å slutte med noe er motivasjonen.

Her følger noen tips til samtalen:

Utforsk om han kan se noen gode grunner til å snuse.

Utforsk om han kan se noen gode grunner til å slutte eller snuse mindre. Og hvis det finnes noen, hva ville de vært? Hva ville gevinsten vært? Hva ønsker han i så fall å oppnå?

Ville han blitt en bedre rollemodell?

Hvis avhengig, er han lei av den?

Hva tenker han om sin egen helse?

Spør ham om hva han tenker selv om snusen, og la han få mulighet til å snakke om sine tanker rundt det. Så kan dere se hvor samtalen tar veien.

Mye handler om å vise forståelse for den andre og lytte. Da slipper en mest sannsynlig konflikt, selvforsvar eller at en trekker seg unna tema.

Vær nysgjerrig og våken i samtalen og plukk opp om det kan finnes en motivasjon for å slutte. Om ikke så er det ikke det nå, kanskje det kommer senere? Og om ikke: Spør deg selv om du kan akseptere det eller hva som skulle til for å akseptere det.

Det kan godt være at mannen din ønsker å slutte, men syns det er vanskelig. Og hvis vi da virkelig skal nå inn, så må vi lytte og anerkjenne. Spør om du kan komme med råd og tips, men ikke uoppfordret. Dette er det viktigste du kan gjøre for mannen din.

helsenorge.no står det mer om snusbruk, samt tips til snus-slutt hvis det blir aktuelt.

Lykke til!

Camilla

Les flere spørsmål og svar om barn og familieliv her

Mer fra Klikk+: Samleside | Foreldre | Historier fra virkeligheten

Denne saken ble første gang publisert 02/01 2023, og sist oppdatert 03/01 2023.

Les også