barnelegen:

Foreldre får høre at barn ALDRI skal arve sko. Men er det sant?

Foreldre har nok hørt det flere ganger; at barn ikke skal bruke brukte sko. Det kan skade føttene deres. Men stemmer det? Barnelegen forsøker å finne svaret.

Pluss ikon
MYTE? Er skoene veldig slitt, er det selvsagt best å kjøpe nye sko. Men hva om skoene er pent brukt? Bør man virkelig kaste tilsynelatende helt greie sko og bruke en liten formue på nye? Barnelegen har undersøkt saken.
MYTE? Er skoene veldig slitt, er det selvsagt best å kjøpe nye sko. Men hva om skoene er pent brukt? Bør man virkelig kaste tilsynelatende helt greie sko og bruke en liten formue på nye? Barnelegen har undersøkt saken. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Det er mye som sies, og som mange tror på, men som ikke nødvendigvis er sant. Barn blir hyperaktive av sukker. Vitamin C hjelper mot forkjølelse. Barn får feber av tannframbrudd.

Med så mange velmenende råd, er det kanskje ikke rart foreldre kan føle seg ganske stresset?

En annen klassiker i denne gjengen, er at barn, særlig de minste, ikke skal bruke brukte sko. Det kan skade føttene deres, kanskje også deformere dem.

Samtidig er dette åpenbart noe vi har råd til å problematisere i vår moderne tid her oppe i det rike nord. Min bestefar vokste opp i det fattige Nord-Norge, i det fattige Europa, på det fattige trettitallet. De hadde bare to par pensko på deling blant altfor mange søsken, så da det var morfars tur stappet han avispapir i dem slik at de passet sånn nogen lunde. Så dro han på fest. Det var ingenting galt med føttene hans, selv som gammel mann.

La oss sjekke

Et kjapt søk i de to mest brukte databasene de fleste leger sverger til (UpToDate og BMJ Best Practice) så finnes det mye forskning om sko, men ikke til barn.

De kunnskapsoppsummeringene jeg finner der handler om voksne mennesker med skader i føttene, diabetikere og eldre med slitasjegikt.

Ingenting om brukte sko, og det eneste jeg finner om barn og sko er hovedsakelig rettet mot barn med klumpfot eller andre medfødte fotlidelser.

Vi må vel anta at siden såpass mange foreldre til friske barn advares mot å gi brukte sko til barna sine, burde problemet være såpass omfattende at en eller annen lege, på et eller annet tidspunkt, skulle skrive noe om det, men nei. Jeg finner ingenting.

Les også (+): – Ville du vært nervøs første dag på ny jobb? Og ville du likt å bli skjelt ut foran resten av familien?

<b>SVEINUNG LARSEN:</b> Sluttet som journalist og ble barnelege i stedet. I Foreldre &amp; barn skal Sveinung forsøke å tilbakevise de vanligste mytene knyttet til barn og sykdom. Fordi myter og manglende kunnskap ofte leder til dårligere behandling.
SVEINUNG LARSEN: Sluttet som journalist og ble barnelege i stedet. I Foreldre & barn skal Sveinung forsøke å tilbakevise de vanligste mytene knyttet til barn og sykdom. Fordi myter og manglende kunnskap ofte leder til dårligere behandling. Foto: Torbjorn. Buvarp

Nytt forsøk

Neste steg er å sjekke et trinn under, ikke på kunnskapsoppsummeringene, men på enkeltstudier. De har ikke har samme tyngde som kunnskapsoppsummeringene, men som noen ganger kan de hjelpe.

Ved et søk i PubMed, en anerkjent database for medisinske artikler, så finner jeg femti artikler med veldig mye rart (som ikke skal gjengis her), men ingen har undersøkt om brukte sko er skadelig for små barneføtter.

Nest siste trinn er å Google, egentlig det jeg gruer meg mest til. Og ganske riktig, så dukker det opp en side hvor det står at barns føtter kan skades av brukte sko. Men den siden finner jeg hos en skobutikk, og de er naturligvis ganske så interesserte i å selge nye sko, så akkurat her får jeg litt problemer med troverdigheten.

Andre skobutikker er mer nøytrale og sier at brukte sko noen ganger kan brukes, men da må foreldrene inspisere dem grundig først.

Helt til sist finner jeg flere diskusjonsforum hvor det debatteres livlig både for og imot at barn kan bruke brukte sko, men heller ikke her finner jeg troverdig nok informasjon til å si verken det ene eller det andre.

<b>VIKTIG:</b> Det er ingen tvil om at skoene bør passe foten best mulig. Men en sko blir ikke nødvendigvis «brukt opp».
VIKTIG: Det er ingen tvil om at skoene bør passe foten best mulig. Men en sko blir ikke nødvendigvis «brukt opp».

Vanskelig å få svar

Mitt siste stopp er å spørre en kollega, for jeg er så heldig å ha kolleger like i nærheten av kontorplassen min som er spesialiserte på barneføtter. Det er ikke til å legge skjul på at jeg kjente meg litt beklemt der jeg sto i dørkarmen, det føltes litt pinlig, og ganske riktig så synes jeg de så litt rart på meg da jeg spurte om de hadde sett barn hvis føtter var skadet av brukte sko.

Det hadde de ikke, men (heldigvis for meg) syntes de spørsmålet var både morsomt og spennende. Ingen hadde spurt dem om akkurat det før.

Så, hva skal en stakkar tro? Kan barn bruke brukte sko?

Vel, jeg har ikke funnet noe som kan tyde på at det er skadelig, men samtidig har jeg heller ikke funnet noen som har undersøkt denne påstanden grundig.

Svaret blir da, som så ofte ellers, at vi vet ikke sikkert, men personlig tror jeg virkelig ikke det. Det gjorde ikke mine kolleger heller, og hadde dette vært et problem, så hadde de sett det.

Les også: Stemmer det at barn oftere blir forkjølet om vinteren?

Bruk fornuften

Da er det vel heller bedre å vende blikket et annet sted: Å bruke sunn fornuft. Det er til større hjelp enn mange tror.

Vi må huske på at barn vokser veldig raskt. Det gjør føttene deres også. Derfor er det viktig å følge med på at de ikke har for trange sko som kan gnage og gi dem smerter.

Dernest, og kanskje mest viktig av alt, kan vi heller sende en tanke til våre besteforeldre og oldeforeldre som levde langt mer fattig enn vi gjør i dag. Så kan vi, mens vi lager middag i kveld, tenker litt over hvor heldige vi er, som kan kjøpe flotte nye sko til barna våre.

Det er det ikke alle som kan.

Les også: (+) Dette mener kiropraktoren om å arve barnesko

Denne saken ble første gang publisert 07/02 2022, og sist oppdatert 07/02 2022.

Les også