Eksperten svarer

Søsteren min foreslår at vi skal slutte å gi julegaver til hverandre, men jeg elsker jo gaver

– Jeg elsker julen og synes det er så koselig med julegaver. Men nå foreslår søsteren min at vi skal slutte å gi gaver til hverandre. Hva skal jeg si? Jeg vil jo absolutt fortsette med gavetradisjonen! sier en kvinne, som får gode råd fra familieterapeuten.

Pluss ikon
JULEGAVER: Å gi hverandre julegaver er en sterk tradisjon i mange familier. Men hva gjør man når et nært familiemedlem ønsket å bryte tradisjonen? Les rådene fra familieterapeut Stine Hagen, som driver Hagen familieterapi.
JULEGAVER: Å gi hverandre julegaver er en sterk tradisjon i mange familier. Men hva gjør man når et nært familiemedlem ønsket å bryte tradisjonen? Les rådene fra familieterapeut Stine Hagen, som driver Hagen familieterapi. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images, ekspertportrett Ida Erlandsen
Publisert

Spørsmål:

Hei!

Jeg elsker julen og synes det er så koselig med julegaver. Men nå foreslår søsteren min at vi skal slutte å gi gaver til hverandre. Hva skal jeg si? Jeg vil jo absolutt fortsette med gavetradisjonen!

Vi er en liten familie, så om vi skal slutte å gi gaver til hverandre, vil det bli litt stusslig på julaften. Men samtidig føler jeg jo ikke at jeg kan si nei, når hun gjerne vil slutte med julegaver. Er det innafor å foreslå et kompromiss, at vi fortsetter å gi gaver til hverandres barn, men ikke til oss voksne?

Hun har ikke sagt noe om hvorfor hun vil slutte med julegaver, det kan jo hende det handler om økonomi. Og i så fall vil det jo være bare slemt av meg å tvinge henne til å fortsette med gaver!

Hilsen kanskje en lit barnslig søster?

Svar:

Hei!

Det å gi gaver er en veldig gammel tradisjon, som er knyttet til store begivenheter som for eksempel julen. Å gi gaver er en tradisjon som ofte er forbundet med å spre glede og god stemning.

Gaver er også et av kjærlighetens språk, og kan derfor være en måte å kommunisere kjærlighet på.

Blir det for dyrt?

Du skriver at du syns det er koselig med julegaver, og at du ønsker å fortsette med den tradisjonen. Det er likevel viktig å respektere din søsters ønske, og gi rom for en dialog om det.

Det vil være lurt å snakke med henne, og spørre hva grunnen hennes er for å avslutte den gavetradisjonen dere har hatt. Dersom det viser seg at økonomi er en faktor, så kan du jo foreslå et kompromiss, som du nevner. At dere fortsetter å gi gave til hverandres barn, men ikke til de voksne.

Dette vil jo være en fin måte å møte hverandre på, hvis det er økonomi som er grunnen.

Andre typer gaver

For at dere skal kunne finne en løsning som passer for både deg og din søster, er det viktig å være åpen for å finne en løsning. Kanskje det kan være dere finner andre alternativer som kan skape julemagi?

Opplevelsesgaver kan jo være ett alternativ; at man gir bort en tur i skogen, en bakedag eller andre ting man kan gjøre sammen, og som ikke koster mye. Her er det bare fantasien som setter grenser!

Det viktigste er å respektere hverandres ønsker og behov, og vise forståelse for hverandre.

Del dine følelser

Det er ingen grunn til at du skal føle deg slem som tar opp dette temaet, og heller ikke dersom du foreslår et kompromiss. Tvert imot er det veldig fint å snakke ærlig sammen, så lenge det gjøres på en god måte.

Snakk ut fra et jeg-perspektiv og fortell henne at du syns det er trist at dere ikke skal opprettholde tradisjonene dere har hatt, og som du liker så godt. Vær samtidig undrende til hvorfor din søster ønsker å slutte med gaver.

Lykke til med samtalen! Jeg håper dere finner en løsning som alle kan være fornøyde med.

Hilsen familieterapeut Stine Hagen

Les mer (+): Få med deg flere spørsmål og svar fra våre familieeksperter

Denne saken ble første gang publisert 10/12 2023.

Les også