Spørsmål og svar

Jeg vil ikke at barnefar skal få ansvaret for datteren vår om noe skjer med meg. Hva kan jeg gjøre?

Hvordan kan man sørge for at nåværende samboer får ansvar for barn han ikke er far til, dersom man selv skulle falle fra? Eksperten svarer.

Pluss ikon
VIKTIG SPØRSMÅL: Mor vil ikke at barnefar skal få ansvar for 13-åringen hvis hun noe skjer med henne. Hva kan hun gjøre?
VIKTIG SPØRSMÅL: Mor vil ikke at barnefar skal få ansvar for 13-åringen hvis hun noe skjer med henne. Hva kan hun gjøre? Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Spørsmål

Hei

Jeg har daglig omsorg for to barn, en jente på 13 år og en gutt på 5 år. Vi bor alle sammen med barnefar til gutten, som begge barna har et godt forhold til.

Dessverre har vi ikke et like godt forhold til faren til jenta. Han har langvarig rushistorikk, og det virker som at han fremdeles har alkoholproblemer.

Han har også vært voldelig med meg mens vi levde sammen. På grunn av alt dette så har ikke barnefar samvær med jenta nå, men vi har begge del i foreldreansvaret for henne.

Den siste tiden har jeg tenkt litt på hva som vil skje med jenta mi dersom jeg plutselig skulle bli syk og falle bort.

Er det slik at barnefar da automatisk vil få omsorgen for henne?

Dersom det skulle skje noe med meg, ønsker jeg at jenta mi skal fortsette å bo sammen med broren sin, og med min nåværende mann som har vært en trygg og fin farsfigur for henne.

Er det noe jeg kan gjøre som kan sikre meg at dette kan skje?

Hilsen bekymret

Svar

Hei

Mange foreldre er usikre på hva som kommer til å skje med barnet deres dersom de selv dør. Barneloven bestemmer at dersom en av foreldrene dør, og begge foreldrene har del i foreldreansvaret for barnet, får den andre forelderen som utgangspunkt beholde foreldreansvaret. Som regel flytter da barnet til den andre forelderen.

EKSPERTEN: Camilla Brandt er advokat ved barnerettsavdelingen i Steigler advokatfirma.
EKSPERTEN: Camilla Brandt er advokat ved barnerettsavdelingen i Steigler advokatfirma. Foto: Privat

Andre kan likevel kreve å få omsorg og foreldreansvar for barnet, enten helt eller delvis, og de må da reise sak for retten innen seks måneder etter dødsfallet.

Dersom det blir reist sak for retten, skal retten foreta en totalvurdering av hva som vil være den beste omsorgsordningen for barnet/barna saken gjelder.

Ved totalvurderingen skal retten blant annet legge vekt på den avdøde forelderens ønsker – særlig dersom ønskene er uttrykt skriftlig.

Dette er grunnen til at mange foreldre velger å opprette en skriftlig viljeserklæring hvor de gir uttrykk for hvilke omsorgssituasjon de ønsker skal gjelde for barnet ved eventuelt dødsfall for en, eller begge, av foreldrene.

Det er viktig å vite at det ikke foreligger noen garanti for at retten vil bestemme det samme for barnas omsorgssituasjon som det den avdøde forelder har gitt uttrykk for ved en viljeserklæring. For å sikre at retten legger vekt på erklæringen, vil bør man besørge at erklæringen er godt begrunnet.

Erklæringen bør også helst være underskrevet av begge foreldrene, og også være av nyere dato. Overført til ditt tilfelle så er det slik at dersom du skulle bortfalle, så kan din samboer be retten om å ta stilling til hvilke omsorgsordning som vil være den beste for din datter, og herunder fremlegge for retten din viljeserklæring med dine ønsker.

Utformingen av viljeserklæringen kan få stor betydning for hvilke vekt retten tillegger den, og du bør i en eventuell erklæring få frem blant annet:

• Hvorfor du mener at barnefar ikke bør ha del i foreldreansvar, daglig omsorg eller samvær med barnet ved din bortgang.

• Hvem du mener er best egnet til å ha foreldreansvar, daglig omsorg og samvær med for barnet, og hvorfor.

• Henvisning til personer eller fakta som kan underbygge dine ønsker og oppfatninger (for eksempel henvisning til dokumentasjon ved offentlige etater som for eksempel barnets skole, uttalelser fra øvrige familiemedlemmer).

En viljeserklæring kan endres dersom du senere skulle ombestemme deg med tanke på innholdet. Det vil være den nyeste viljeserklæringen som til enhver tid vil gjelde.

Husk at din datter har rett til å bli hørt når det skal tas avgjørelser om hennes omsorgssituasjon. Dette følger av barnelovens bestemmelser. Ettersom din datter er eldre enn 12 år skal det legges stor vekt på hva hun selv mener.

Jeg ønsker dere lykke til!

Hilsen advokat i Steigler advokatfirma, Camilla Brandt

Les flere spørsmål og svar om barn og familieliv her

Mer fra Klikk+: Samleside | Foreldre | Historier fra virkeligheten

Denne saken ble første gang publisert 30/05 2023, og sist oppdatert 31/05 2023.

Les også