Spørsmål og svar

Jeg og sønnen min krangler stadig om leggetiden. Hva kan jeg gjøre?

Vi prøver å få gutten i seng senest klokka 20. Nå møtes vi med argumenter om at alle andre legger seg senere, skriver mammaen. Se hva familieveileder Heine Vestvik svarer:

Pluss ikon
BARN OG SØVN: Heine Vestvik er familieveileder og tilknytnings­terapeut. Han har gitt ut fem foreldrebøker, blant annet «Den lille foreldretrøsteboka» og «Den lille følelsesboka». (Publicabok).
BARN OG SØVN: Heine Vestvik er familieveileder og tilknytnings­terapeut. Han har gitt ut fem foreldrebøker, blant annet «Den lille foreldretrøsteboka» og «Den lille følelsesboka». (Publicabok). Foto: Forlagshuset Publica
Publisert

Spørsmål:

Hei

Etter ferien skled det helt ut med leggetider. Det skyldes nok at vi har feriert mye sammen med andre familier som praktiserer alt fra ingen leggetider (helt fritt) til veldig sent.

Nå som hverdagen er her, blir det mye diskusjoner hver kveld og vi klarer ikke få tilbake struktur. Vår 7-åring prøver å tøye grensene, og vi ender opp i småkrangler.

Vi prøver å få gutten i seng senest klokka 20. Hva må vi gjøre for å komme tilbake i riktig spor? Nå møtes vi med argumenter om at alle andre legger seg senere (og i ferien gjorde de jo det).

Hilsen en mamma

Svar:

Hei!

Det er ganske typisk at det sklir ut i ferien med både leggetider og andre grenser også! Det er også naturlig at ferien får en litt annen ramme, når en ikke må være tilpasset skole og arbeidsliv.

Men det kan være litt vanskelig å ta det inn igjen når ferien nærmer seg slutten.

Når et barn trenger å legge seg er ganske individuelt, men for en 7 åring er det ganske normalt å legge seg i 20-tiden om kvelden.

Jeg ville foreslått en gradvis tilvenning til den leggetiden han må ha for å være uthvilt om morgenen. Da er det smart også å vekke han litt tidligere om morgenen, slik at han blir naturlig trøtt om kvelden.

Samtidig trenger han litt trøst også for at hverdagen er tilbake og det kjekke kveldslivet er forbi i denne omgang.

Og det er ikke bare han som må legge seg litt tidligere nå – kompisene må også legge seg tidligere. Alle må det, også de voksne.

Så får dere se om han har godt av å legge seg 20:15 kanskje, han blir jo eldre.

Hvis han bruker lang tid på å sovne, kan det tyde på at han legges litt for tidlig, det er her den individuell vurderingen kommer inn.

(I skjemaet under kan du se anbefalt leggetid for barn)

BARN OG SØVN: Oversikt over leggetid for barn mellom 0 og 16 år: Dette er anbefalte leggetider for barn
BARN OG SØVN: Oversikt over leggetid for barn mellom 0 og 16 år: Dette er anbefalte leggetider for barn Foto: Millpond children's sleep clinic

Hilsen Heine Vestvik

Les flere spørsmål og svar om barn og familieliv her

Mer fra Klikk+: Samleside | Foreldre | Historier fra virkeligheten

Denne saken ble første gang publisert 18/10 2023.

Les også