Spør advokatene

Jeg har lyst til å reise til utlandet på ferie med barna i sommer og far vil ikke signere for at barna kan få gyldige pass. Hva kan jeg gjøre?

Barna og jeg har ikke reist sammen til utlandet siden før korona-tiden og jeg har ikke før nå tenkt på at dette med pass kunne bli et problem.

Pluss ikon
PASS TIL BARN: Camilla Brandt i Stiegler advokatfirma svarer på spørsmål
PASS TIL BARN: Camilla Brandt i Stiegler advokatfirma svarer på spørsmål Foto: Veronika Stuksrud
Sist oppdatert

Spørsmål:

Hei,

Jeg er mamma til en gutt på syv år og en jente på ni år.

Det er nå over tre år siden deres far og jeg gikk fra hverandre, men det var et stygt samlivsbrudd og vi har fremdeles ikke kommet dit hen at vi kommuniserer noe særlig bra med hverandre.

Det blir ofte skriking eller høylytte diskusjoner på telefonen, og jeg merker at jeg ikke orker å ha mer med min eks å gjøre enn det som er nødvendig for å ivareta barna.

Vi har begge del i foreldreansvaret for barna, og barna er hos faren annen hver helg.

Dette fungerer egentlig greit, men nå har jeg lyst til å reise til utlandet på ferie med barna i sommer og far vil ikke signere for at barna kan få gyldige pass.

Barna og jeg har ikke reist sammen til utlandet siden før korona-tiden og jeg har ikke før nå tenkt på at dette med pass kunne bli et problem.

Det kan hende at barna sine pass er gyldige ut sommeren, men jeg får ikke sjekket det siden passene til barna ligger hos far. Hva kan jeg gjøre?

Hilsen fortvilt mamma

Svar:

Hei,

Det er mange fortvilte foreldre som tar kontakt i disse dager med spørsmål om pass til barna.

I noen tilfeller er det slik at den andre forelderen ikke samtykker til barnas utenlandsreiser, og vi ser også at noen foreldre holder barnas pass tilbake hos seg slik at det skapes utfordringer for den andre forelderens utenlandsreiser med barna.

Utgangspunktet er at barnas pass normalt skal følge barna, med mindre dere foreldre blir enige om noe annet. Dette innebærer barna skal få med seg sine pass fra far når de reiser til deg. Barnefar har ikke rett til å holde dem tilbake.

Dersom det er slik at barna ikke har gyldig pass, så er regelverket slik at begge foreldre med del i foreldreansvaret som utgangspunkt må samtykke til utstedelse av nye pass.

Dersom barnefar nekter å samtykke til dette, kan du likevel sende en anmodning om utstedelse av pass til passmyndighetene.

Passmyndighetene vil da kontakte barnefar og gi ham en frist for å reise sak for domstolen om utreiseforbud for det tilfelle at han fortsatt ikke vil samtykke til at barna får gyldige pass.

Fristen settes normalt til to uker. Dersom barnefar forholder seg passiv, vil passmyndighetene utstede pass selv om samtykke fra barnefar ikke foreligger. Et slikt pass har en begrenset gyldighet til den aktuelle reisen, og denne ordningen gir dermed ingen varig løsning for barnas behov for pass.

Det kan være tungvint å skulle henvende seg til passmyndighetene for hver av barnas reiser. En slik ordning kan også raskt bli kostbar og tidkrevende, og vil kunne gjøre det vanskelig å gjennomføre utenlandsreiser som ikke er planlagt god tid i forveien.

Lovgivers forutsetning er at foreldre med felles foreldreansvar tilrettelegger for hverandres reiser med barn til utlandet.

En forelders forsøk på å forhindre slike reiser, ved å tilbakeholde pass eller ved ikke å gi sitt samtykke til pass til barna, kan medføre at vedkommende forelder mister sin del i foreldreansvaret for barna.

Vi barnerettsadvokater mottar mange henvendelser med spørsmål om fratakelse av foreldreansvar som følge av at den andre forelderen ikke samtykker til barnas pass.

Dersom situasjonen vedvarer kan det være nyttig å kontakte en mekler eller en advokat som kan hjelpe dere videre. Som oftest finner disse sakene sin løsning før man kommer så langt som til domstolen.

Jeg ønsker dere lykke til, og god sommer!

Hilsen advokat Camilla Brandt, Stiegler advokatfirma.

Les flere spørsmål og svar om barn og familieliv her

Mer fra Klikk+: Samleside | Foreldre | Historier fra virkeligheten

Denne saken ble første gang publisert 21/06 2023, og sist oppdatert 21/06 2023.

Les også