FØDSELSLEGEN SVARER

Hva kan være fordelen med å føde i badekar?

Jeg har gjennomgått flere fødsler og i forkant har det alltid vært snakk om å føde i badekar på sykehuset og hvor fantastisk dette er. Men ...

Pluss ikon
BADEKAR-FØDSEL: Thorbjørn Brook Steen er fødselslege og svarer på spørsmål på Klikk.no
BADEKAR-FØDSEL: Thorbjørn Brook Steen er fødselslege og svarer på spørsmål på Klikk.no Foto: Privat
Publisert

Spørsmål:

Hei

Jeg har gjennomgått flere fødsler og i forkant har det alltid vært snakk om å føde i badekar på sykehuset og hvor fantastisk dette er.

Men når du står der på fødestuen med rivende smerter, og bare tanken å flytte på seg og kle av seg alle klærne gir deg smerter, så har dette aldri vært et reelt alternativ.

Er det noen som faktisk føder i badekar og hva kan være fordeler med dette? Har du noen tips til hva man skal gjøre for å faktisk klare å gjennomføre en badekar-fødsel?

Hilsen en nysgjerrig fødeklar

Svar:

Hei

Fødende kvinner er veldig forskjellige. For noen går fødselen fort og da vil de ikke rekke eller orke å komme seg i badekaret.

I seg selv er badekar smertelindrende og mange bruker det til å dempe smerter og føder «på land». Du har sikkert opplevd hvor godt det å ta et varmt bad hvis du er sliten.

Så alle nye fødestuer bygges med badekar, så kan kvinnen bestemme om det skal brukes til åpningsfase eller under selve trykkingen. Dersom barnet er stresset må mor opp.

Ja mange føder i badekar i Norge i dag. Den smertelindrende effekten kan gjøre at riene virker bedre og således går det lettere og både være i åpningsfasen og trykkingen.

Babyen puster kun når den blir kald og derfor skal badevannet være kroppstemperert. Kvinnen kan løfte barnet opp av vannet og være med på babyens første pust. Ganske magisk!

Hilsen fødselslege Thorbjørn Brook Steen

Les flere spørsmål og svar om barn og familieliv her

Mer fra Klikk+: Samleside | Foreldre | Historier fra virkeligheten

Denne saken ble første gang publisert 29/08 2023.

Les også