Ungdom og kroppsfokus

– Datteren min nekter å dusje med de andre jentene i klassen

– Hun hater å dusje sammen med de andre jentene, fortviler mor til tenåring som ikke vil ha svømming og gym på skolen. – Skolen kan ikke tvinge barna å kle seg nakne og dusje, påpeker pedagog Robert Mjelde Flatås. Les hva han sier.

Pluss ikon
KROPPSFOKUS: Stadig flere elever synes det er ubehagelig å dusje sammen med de andre elevene i gym- eller svømmetimene på skolen.
KROPPSFOKUS: Stadig flere elever synes det er ubehagelig å dusje sammen med de andre elevene i gym- eller svømmetimene på skolen. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images
Sist oppdatert

Spørsmål:

Hei!

Datteren min går i åttende klasse, og jeg sliter veldig med å få henne til i det hele tatt å ha gym og svømming. Det handler om kropp, hun hater å dusje sammen med de andre jentene.

Jeg har forsøkt å snakke med henne for å forstå hva det er som plager henne, og jeg har ikke inntrykk av at de andre er slemme og kommenterer kropp, men jeg har mer inntrykk av at jentene generelt er veldig opptatt av utseende nå enn da jeg selv var ung.

Jeg har inntrykk av at datteren min føler at å kle seg naken foran jentene – mange av de kjenner hun jo ikke så godt ennå siden klassene på ungdomsskolen er sammensatt av elever fra ulike barneskoler – er litt for privat for henne.

Jeg vil tro dette er en problemstilling som kroppsøvingslærere har vært borti mang en gang før, hvordan pleier man å løse slike problemstillinger?

Noen steder finnes det kanskje avlukker der man kan dusje alene, det finnes ikke i vår svømmehall, men det handler jo også om hvordan man kan gjøre jentene trygge både på seg selv og de andre jentene i klassen.

Noen råd til hva jeg kan gjøre selv, og hva skolen eventuelt kan gjøre?

Hilsen tenåringsmor

Svar:

Hei!

En utvikling de siste ti årene er at stadig flere elever dropper dusjen etter gymtimen fordi de ikke vil vise seg nakne for andre elever. Dette kan skyldes kroppspress/kroppsfokusering blant både jenter og gutter, religiøse betingelser eller frykt for å bli filmet/tatt bilder av med mobilkamera m.m.

Flere skoler har løst dette ved å sette opp avlukker mellom dusjene. Når det ikke finnes avlukker på din datters skole, tenker jeg at det å tvinge alle barn og unge til å dusje nakne sammen, ikke funker i 2024 og kan være et brudd på menneskerettighetene.

Flere skoler melder og om at det er vanlig at jenter slår av lyset i dusjen mens gutta velger å dusje i boxershorts.

Snakke om kropp

En forskningsundersøkelse (Moen, Wetlie og Skille, 2017) konkluderer med at skolen og lærere må begynne å se på garderoben som et læringsrom, og diskutere det som skjer i garderoben som en del av undervisningen (framfor å bare sende elever til dusjingen på egenhånd).

EKSPERTEN: Robert Mjelde Flatås er høgskolelektor i pedagogikk ved NLA Høgskolen.
EKSPERTEN: Robert Mjelde Flatås er høgskolelektor i pedagogikk ved NLA Høgskolen. Foto: Simen Søvik

Av og til bør lærer være til stede og/eller lett tilgjengelig når elevene er i garderoben.

Forskerne mener at heller å diskutere elevers dusjing, bør læreren diskutere kroppsfokusering i media og sosiale medier med elevene.

Endre dusjerutinene

Nå er det ikke alle elever som har problemer med å dusje sammen, så en mulighet kan jo være at datteren din får diskret gå i dusjen noen minutter før de andre? Andre skoler har løst denne form for dusjproblematikk ved at hver elev får dusje hurtig én og én i dusjen, og at dette blir en hovedregel etter kroppøvingen.

Jeg synes du skal ta opp dette problemet med skolen, kanskje du kan foreslå at det settes opp dusjvegger i svømmehallen/gymsalen? Det er nok helt sikkert en rekke andre elever som kjenner på det samme som datteren din.

Dusjing er valgfritt

Det er og viktig å presisere til slutt at dusjing er valgfritt i norsk skole da opplæringsloven ikke gir skolen eller skoleeier noen hjemmel til å pålegge elever å kle seg nakne for dusjing.

Det er lett for oss voksne å si at barn bør dusje sammen slik som vi gjorde da vi gikk på skolen, men vi levde tross alt i en annen tid hvor sosiale medier, mobilkameraer og overdrevet kroppsfokus i media var så og si fraværende.

Det skal ikke være slik at dagens elever skal måtte kvie seg til kroppsøvingstimene på grunn av dusjing. Da må skolen gjøre noe for slik å sikre et trygt og godt skolemiljø for dagens barn og unge.

Mvh Robert Mjelde Flatås Førstelektor i pedagogikk

Les flere ekspertsvar om barn og foreldre her.

Denne saken ble første gang publisert 04/02 2024, og sist oppdatert 04/02 2024.

Les også