FORELDRERÅDET: Firebarnsfar om leggerutiner

Hva gjør jeg for å få barnet mitt til å sovne om kvelden?

Barnet mitt sliter med å finne roen i sengen om kvelden. Har dere noen tips til å få barn til å falle til ro? Han er tre år.

Pluss ikon
SØVN OG BARN: Har dere noen tips til å få barn til å falle til ro?, spør trøtt forelder
SØVN OG BARN: Har dere noen tips til å få barn til å falle til ro?, spør trøtt forelder Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Hei

Barnet mitt sliter med å finne roen i sengen om kvelden. Har dere noen tips til å få barn til å falle til ro? Han er tre år.

Hilsen trøtt forelder

Hei du,

ANDERS EID: Firebarnsfar og journalist i Klikk.no.
ANDERS EID: Firebarnsfar og journalist i Klikk.no. Foto: Privat

Tiden etter sprinkelsengen, der det åpenbarer seg fri bane til å spasere ut i stuen, er ganske frustrerende.

Mitt råd er: Vær konsekvent og unngå for mye dill og dall. Ikke tull eller le slik at det oppfattes at oppførselen belønnes.

Velg en strategi og hold deg til den. Følg barnet inn til sengen igjen og repeter at nå er det natt, nå skal bamse sove og nå skal barnet sove. Gå ut av rommet igjen.

Likevel kan det ta lang tid før barnet avfinner seg med dette, men gir du for mye ved dørene, tror jeg det lett kan danne seg unødvendige uvaner, som at foreldrene må sitte ved senga og dille og dalle i lang tid.

Med minstemor på 2,5 år tok dette flere uker, og vi måtte til slutt stille oss opp i gangen og stoppe "fluktforsøket" umiddelbart slik at det skulle bli kortest mulig og minst mulig spennende.

Noe som kan ha bidratt til at det løsnet, var at hun fikk med seg enda flere bamser i sengen og at hun kuttet ut luren i barnehagen. Tar du kampen og klarer å innføre en veldig klar rutine for legging når de er små, er jeg overbevist om at det er lettere å unngå at dette blir et problem senere.

Våre to eldste (5 og 7 år) kan jeg nesten ikke huske sist gang de hadde problemer med å legge seg for kvelden. Tro det eller ei.

Hilsen Anders Eid, firebarnsfar og journalist i Klikk.no

Foreldrerådet er en uhøytidelig spørrespalte som gir foreldre svar på (nesten) alt dere lurer på. Vi som svarer er selv foreldre som vet en del om familielivet, men slett ikke alt. Vi har derfor mange dyktige eksperter med oss i Foreldrerådet.

Les flere spørsmål og svar om barn og familieliv her

Mer fra Klikk+: Samleside | Foreldre | Historier fra virkeligheten

Denne saken ble første gang publisert 30/03 2022, og sist oppdatert 31/03 2022.

Les også