Spør advokatene

Hva bør vi tenke på før vi flytter sammen med mine og dine barn?

Jeg har to små barn, han har tre ungdommer. Hva må vi gjøre før vi flytter sammen? Advokaten svarer.

Pluss ikon
BLIR SAMOBOERE: Hva må vi tenke på før vi flytter sammen? Eksperten svarer.
BLIR SAMOBOERE: Hva må vi tenke på før vi flytter sammen? Eksperten svarer. Foto: Stiegler
Sist oppdatert

Spørsmål:

Hei!

Jeg og kjæresten skal flytte sammen. Jeg har to små barn, han har tre ungdommer.

Hvilke praktiske ting er viktig å tenke på før vi flytter sammen? Bør vi ta kontakt med en advokat og formalisere ting?

Jeg tenker for eksempel på økonomi, arv, eierskap i bolig.

Jeg tror selvfølgelig at vi skal bo sammen for alltid, men jeg er realistisk og vil gjerne unngå en smell dersom forholdet skulle ryke.

Hilsen en som vil være fornuftig

Svar:

Hei, og gratulerer med kommende nytt samboerskap.

Dette er en spennende tid for både store og små. Nye rutiner skal innarbeides, og mange følelser skal hensyntas.

Det er flott at dere er bevisste mulige problemstillinger allerede nå i forkant av samflyttingen. Slik kan dere bli best mulig rustet til å tilrettelegge for, og håndtere, eventuelle utfordringer som kan oppstå underveis.

Du beskriver at dere begge har barn fra før. Det virker som at dere begge har etablerte ordninger for når barna skal være hvor, og at dere har kontroll på dette praktiske knyttet til barna.

Det er likevel lurt at hver av dere, om mulig, snakker med den andre forelderen til barna, og at dere legger en plan for hvordan dere best mulig kan tilrettelegge for en forutsigbar og oversiktlig flytteprosess som oppleves trygg for barna.

Med flytteprosess mener jeg ikke nødvendigvis flyttingen i seg selv, men inngangen til barnas nye hverdager med flere barn og en ny voksenperson å forholde seg til i det daglige.

Et godt foreldresamarbeid, med tillitsfull og åpen kommunikasjon, er det beste grunnlaget for å møte barna i slike situasjoner.

Dersom dere ikke allerede har etablert gode foreldresamarbeidsavtaler med barnas andre foreldre, vil mitt råd være at dere får opprettet slike i forkant av flyttingen.

Slik jeg forstår deg, retter spørsmålene dine seg til de økonomiske aspektene ved det at dere nå blir samboere.

Mitt råd er at dere i forkant av samflyttingen setter opp en felles samboeravtale. En samboeravtale vil kunne skape trygghet og best mulig forutsigbarhet for dere begge.

Det finnes ingen særskilt lov som regulerer formuesforholdet mellom samboere, slik som for ektefeller. Samboere har full avtalefrihet når det lages en samboeravtale, og dere kan inkludere i avtalen de forhold som er viktige for dere.

Generelt er det mitt råd at en samboeravtale bør ha bestemmelser om eierforhold, gjelds- og utgiftsfordeling, samt bestemmelser om deling ved et eventuelt opphør av samboerforholdet.

Er dere usikker på hvordan dere setter opp en slik samboeravtale? Lytt gjerne til Stiegler-podden episode 8 hvor det redegjøres for hvordan man kan sette opp en god samboeravtale, eller ta kontakt med en av våre skifteadvokater som kan hjelpe dere med oppsettet.

Jeg ønsker dere lykke til med det nye samboerskapet!

Hilsen Camilla Brandt

Les flere spørsmål og svar om barn og familieliv her

Mer fra Klikk+: Samleside | Foreldre | Historier fra virkeligheten

Denne saken ble første gang publisert 19/01 2023, og sist oppdatert 01/02 2023.

Les også