EKSPERTEN SVARER OM SKOLESTART:

– Hjelp! Barnet mitt har ikke kommet i klasse med noen det kjenner og jeg frykter skolen ikke vil bytte. Hva kan vi gjøre?

Så og si alle vennene til barnet har havnet i en annen klasse. Nå gråter skolestarteren seg i søvn. Hva kan vi gjøre? spør rådvill forelder. Se svaret fra ekspert Robert M. Flatås

Pluss ikon
EKSPERT: Robert M. Flatås er førstelektor i pedagogikk og tidligere rektor og lærer. Han svarer på spørsmål for klikk.no og Foreldre & Barn.
EKSPERT: Robert M. Flatås er førstelektor i pedagogikk og tidligere rektor og lærer. Han svarer på spørsmål for klikk.no og Foreldre & Barn. Foto: Simen Søvik, NLA Høgskolen
Publisert

Spørsmål:

Barnet mitt skal begynne i første klasse. Det er flere klasser på trinnet, men barnet mitt har ikke kommet i klasse med de hen kjenner best. Alle nabobarn og barn hen er «trygg på» har havnet i en annen klasse.

Barnet er fullstendig knust og har grått seg i søvn i dag.

Har hørt at mange skoler er restriktive når det kommer til ønsker om å bytte klasse – også vår skole.

Hva er dine erfaringer med barn som ikke kommer i klasse med de det kjenner og hvilke rettigheter har foreldre gjøre? Hva kan vi gjøre?

Hilsen fortvilt forelder

Svar:

Hei.

Å bytte klasse for ditt barn er ikke noe du som forelder har krav på. Samtidig gir det grunn til bekymring hvis dette kommer til å gå utover ditt barns skoletrivsel. Det første du kan gjøre, er å melde din til bekymring til rektor ved skolen. Forklar hvorfor du ønsker å bytte skole for seksåringen.

Gi på en ydmyk måte uttrykk for dine bekymringer og beskriv hvordan barnet ditt til nå har reagert og gruer seg til skolestart ved å ikke komme i klasse med de hen kjenner best og er nabo med. Det kan da være at skolen gjør det mulig for barnet å gå i samme klasse med noen hen er trygg på.

Uansett utfall, så er det viktig at skolen er klar over at barnet ditt gruer seg til skolestart. På den måten gis skolen en sjanse til å møte barnet ditt på best mulig måte i lys av at alle barn har rett til et trygt og godt skolemiljø som fremmer helse, trivsel og læring.

Hvis ikke klassebytte lar seg gjøre i første omgang, bør skolen legge til rette for at barnet ditt får møte disse barna hen er trygg på allerede fra første skoledag av. Dette kan for eksempel organiseres som felles utelek og lek i friminutt klassene seg imellom.

Mine erfaringer er at mye av dette vil etter hvert gå seg til, og at mange barn lett finner seg nye venner innenfor de ulike gruppene de tilhører. Lykke til med skolestarten!

Mvh Robert M. Flatås

Førstelektor i pedagogikk og tidligere rektor og lærer

Les flere spørsmål og svar om barn og familieliv her

Eksperthjelp: Bolig | Hytte | Sex og samliv

Mer fra Klikk+: Samleside | Foreldre | Historier fra virkeligheten

Denne saken ble første gang publisert 07/08 2023.

Les også