Gravid og fødsel

Jeg er livredd. Kan jeg kreve at jordmor er med meg under hele fødselen?

– Jeg sliter med fødselsangst og vurderer keisersnitt fordi jeg er redd for å få panikk under fødselen, forteller gravid kvinne. – I noen tilfeller blir vi enige om et såkalt «hvitt flagg», forklarer fødselslegen.

Pluss ikon
EKSPERTEN: Thorbjørn Brook Steen jobber som fødselsege ved C-Medical, Elverum og Arendal.
EKSPERTEN: Thorbjørn Brook Steen jobber som fødselsege ved C-Medical, Elverum og Arendal. Foto: Anton Soggiu
Publisert

Spørsmål:

Hei!

Jeg sliter med fødselsangst, og nå er det tre måneder til termin. Innerst inne vil jeg gjerne føde på vanlig måte, men samtidig blir jeg nesten lammet av skrekk når jeg tenker tanken. Derfor har jeg snakket med jordmoren min om at jeg ønsker keisersnitt.

Det tror jeg blir den beste løsningen for meg, men hva er best for barnet? Et planlagt keisersnitt, eller at jeg forsøker å føde vanlig, men så får panikk underveis, og fødselen ender med keisersnitt?

Jeg tror det jeg er mest redd for, er at jeg ikke vil bli fulgt godt nok opp under fødselen, og plutselig må ligge der alene med rier og smerter dersom det er mange fødsler samtidig. Eller kan jeg kreve/ønske at jordmor er der sammen med meg hele veien til mål?

Hilsen gravid og engstelig

Svar:

Hei, gravid og engstelig.

Det er akkurat sånne kvinner som deg jeg ser mye av på klinikken min. I alle forløsningssamtaler jeg har, er det trygghet som skal stå i sentrum.

Tidligere, da jeg jobbet på Ullevål sykehus, anbefalte jeg ABC-klinikken eller en jordmorstyrt enhet når liknende problemstiller dukket opp på min poliklinikk. Der har de ro og kompetanse for å kunne ivareta deg.

Gravid og fødselsangst

Det viktigste for kvinner med fødselsangst er å finne ut hva som ligger bak. Veldig ofte kan det være vanskelige opplevelser tidligere i livet. Da må de bearbeides først for å finne ut hvordan fødselen blir tryggest for deg.

Hvis det er redselen for å få panikk som er det vanskeligste for deg, kan jeg berolige deg med at det håndterer en erfaren jordmor godt. I noen tilfeller blir vi enige om et såkalt «hvitt flagg». Det betyr at du har muligheten, hvis alt du opplever er panikk og ingen trygghet på fødestuen, å gjøre et keisersnitt underveis i fødselen.

Det er heldigvis svært sjelden at disse «hvite flaggene» må brukes. Jordmødre landet rundt – og i det siste året har jeg jobbet landet rundt for å møte dem – ser sin stolthet i å levere én-til-én oppfølgning som skal bidra til din og babyens trygghet.

Vanlig fødsel anbefales

Vi mener jo at det beste for barnet er en vaginal fødsel. Det er mange grunner for det. Det er sett en bedret helse på lang sikt, men bør etter min mening ikke være et argument i seg selv.

Kanskje det viktigste er for barn nummer to, hvis du ønsker det. Det er nemlig lettere å bli gravid, være gravid og føde uten et arr i livmoren. Så rent medisinsk er vaginal fødsel best.

Jeg er sikker på at du får en trygg fødsel. Lykke til!

Hilsen fødselslege Thorbjørn Brook Steen

Les også (+): Hva kan være fordelen med å føde i badekar?

Denne saken ble første gang publisert 09/01 2024.

Les også