Gravid og Downs syndrom

Babyen i magen har Downs. Jeg skammer meg sånn fordi jeg vurderer abort av den grunn!

Jeg er gravid og har fått vite at babyen har Downs syndrom. Er jeg en kald og kynisk person som vurderer abort av den grunn? spør gravid 23-åring. Fødselslegen er tydelig i sitt svar.

Pluss ikon
EKSPERTEN: Thorbjørn Brook Steen jobber som fødselsege ved C-Medical.
EKSPERTEN: Thorbjørn Brook Steen jobber som fødselsege ved C-Medical. Foto: Anton Soggiu
Publisert

Spørsmål:

Hei!

Jeg er gravid og har fått beskjed om at barnet i magen har Downs syndrom. Jeg skammer meg sånn over at jeg vurderer abort av den grunn! Er jeg en kald og kynisk person som tenker sånn?

Jeg vet jo veldig godt at jeg sikkert ville ha elsket barnet høyt uansett, men jeg er så redd for at et barn med Downs syndrom vil få et utfordrende liv. Men jeg merker at jeg kanskje mangler gode argumenter for å ta abort, men jeg føler likevel at det er det rette å gjøre.

Jeg er 23 år og har vært kjæreste med barnets far i to år. Han vil gjerne beholde barnet, men er veldig lydhør for mine tanker og følelser. Hjelp, hva skal jeg gjøre?

Hilsen usikker

Svar:

Hei, usikker.

Dette er et vanskelig spørsmål, og kun du sitter med svaret. Grunnen til at du tok de testene, som jeg regner med er NIPT, var jo nettopp for å finne ut av om du skulle få et barn med trisomi som Downs.

I dag vil de fleste som får det svaret, uavhengig av alder, bestemme seg for abort. Jeg støtter dem, uten at vi skal gå inn i sorteringsdebatten.

Det å få barn er et stort ansvar, og det å få et barn med til tider store tilretteleggingsbehov er et enda større ansvar. Alle barn vi får, medfører både glede og utfordringer, og kun du vet hvordan et barn med Downs syndrom vil påvirke ditt og mannen din sitt liv.

Du er overhode ikke en kald og kynisk person, du står bare i veldig tøffe valg. Lykke til!

Hilsen fødselslege Thorbjørn Brook Steen

Les også (+): Fødselslegen: – Til alle de kvinnene vil jeg bare si unnskyld

Denne saken ble første gang publisert 11/12 2023.

Les også