EKSPERTEN SVARER:

Foreldrene tar seg fri i julen, men sender barna i barnehagen. Er dette ok?

– Flere av våre venner har tatt ut ferie i hele romjulen, men sender likevel ungene i barnehagen. Vil de ikke tilbringe tid med barna sine? undrer småbarnsmor. Les hva familieterapeuten tenker om dette.

Pluss ikon
ALENEFERIE: Er det galt å sende barna i barnehagen når foreldrene selv har fri? Familieterapeut Stine Hagen, som driver Hagen familieterapi, svarer.
ALENEFERIE: Er det galt å sende barna i barnehagen når foreldrene selv har fri? Familieterapeut Stine Hagen, som driver Hagen familieterapi, svarer. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images, ekspertportrett Ida Erlandsen
Sist oppdatert

Spørsmål:

Hei!

Flere av våre venner har tatt ut ferie i hele romjulen, men sender likevel ungene i barnehagen. For meg virker det helt snålt! Vil de ikke tilbringe tid med barna sine? Er det innafor at foreldrene selv har fri kanskje både jul og påske, mens barna må være i barnehagen?

Jeg har også hørt om noen som tar en egen ferieuke uten barn om sommeren. For meg virker dette bare trist. Synes de det er et sånt ork å være sammen med egne barn? Eller er det noe jeg misforstår her? Hva sier familieterapeuten? Kan foreldre med god samvittighet nyte feriedager alene og tenke at barna har det bedre i barnehagen?

Hilsen litt opprørt mor

Svar:

Hei!

Det er viktig å huske at alle familier er forskjellige, og det er ulike grunner til at foreldre kan velge å sende barna sine i barnehagen selv om de selv har fri.

Det kan være flere faktorer som spiller inn, for eksempel arbeidsforpliktelser eller behov for egentid. Det kan også skyldes være sykdom eller andre helseutfordringer hos de voksne. Det kan også rett og slett være at barna trenger å opprettholde rutinene sine.

Ta vare på seg selv

Det er viktig at foreldre tar vare på seg selv og opprettholder egenomsorg, slik at de kan være tilstede og gi omsorg til barna sine på best mulig måte.

Det betyr ikke nødvendigvis at de ikke ønsker å tilbringe tid med barna sine, men heller at de også trenger tid for seg selv.

Det er ikke nødvendigvis et tegn på at foreldrene ikke ønsker å tilbringe tid med barna sine. Noen ganger kan det være at foreldrene trenger tid til å slappe av eller ta vare på seg selv for å være bedre rustet til å være tilstede for barna senere.

Det kan også være at barna trives godt i barnehagen og har glede av å være der, selv om foreldrene har fri.

Barn og ferie

Barn har ikke rett på sammenhengende ferie i barnehageloven eller ferieloven. Det betyr ikke at de ikke skal og absolutt bør ha ferie. Barn trenger ferie, akkurat som oss voksne.

Mange barnehager har bestemmelser om feriestengt i julen, påsken og sommeren, og derfor sørger for att barn får ferie.

Ingen fasit

Det er viktig å ha respekt for ulike valg og behov i ulike familier. Det er ikke opp til oss å dømme hva som er riktig eller galt, så lenge barna blir tatt vare på og har det bra.

Den måten vi velger å leve vårt liv på, er den beste måten for oss, men det betyr ikke at den passer for andre.

Det er viktig å huske at det ikke finnes en fasit for hvordan man skal tilbringe feriedager som familie. Det er opp til hver enkelt familie å finne ut hva som fungerer best for dem. Noen familier kan ha glede av å tilbringe tid sammen hele ferien, mens andre kan ha behov for litt tid fra hverandre.

Hilsen familieterapeut Stine Hagen

Les også flere ekspertsvar om familie og barn

Denne saken ble første gang publisert 27/12 2023, og sist oppdatert 27/12 2023.

Les også