Fødsel, sugekopp og keisersnitt

– Jeg er redd for at fødselen skal stoppe opp underveis. Er det farlig for babyen?

En ung, gravid kvinne frykter at fødselen skal stoppe opp, og at babyen må forløses med sugekopp eller keisersnitt. – Har du hørt om de fire P-ene? spør fødselslegen. – De beskriver de fire vanligste grunnene til at en fødsel stopper opp.

Pluss ikon
NÅR FØDSELEN STOPPER OPP: Gravid kvinne lurer på om det er vanlig at fødselen stopper opp, og om det er farlig for babyen. Fødselslege Thorbjørn Brook Steen svarer.
NÅR FØDSELEN STOPPER OPP: Gravid kvinne lurer på om det er vanlig at fødselen stopper opp, og om det er farlig for babyen. Fødselslege Thorbjørn Brook Steen svarer. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images
Publisert

Spørsmål:

Hei!

Jeg skal snart føde og kjenner jeg er redd for at fødselen skal stoppe opp underveis. Er det vanlig at det skjer?

Hva pleier årsakene være til at fødselen stopper opp, og hva gjør jordmoren da? Er det farlig for babyen?

Hilsen ung og gravid

Svar:

Hei!

Ofte bruker kvinner uttrykk som at babyen satt seg fast. Jeg er ikke veldig glad i det uttrykket, da det er sjelden at hodet faktisk fysisk sett sitter fast.

Menge er også redd for at de har trangt bekken, som også heldigvis er uhyre sjeldent.

EKSPERTEN: Fødselslege Thorbjørn Brook Steen jobber ved C-Medical, Elverum og Arendal.
EKSPERTEN: Fødselslege Thorbjørn Brook Steen jobber ved C-Medical, Elverum og Arendal. Foto: Anton Soggiu

De fire P-ene

Det som oftest gjør at en fødsel stopper opp er mangel på rier. Vi bruker ofte et engelsk uttrykk på fødeavdelingen som kalles for de fire P-er: power, passenger, passage og personell.

Power, som er riene, passenger som i babyen og passage som i bekkenet. Og det kommer i den rekkefølgen. Med andre ord; det må gode rier til for at barnet skal skru seg nedover i bekkenet, og riene kommer fra oxytocinproduksjonen.

Den produseres best i hjernen og ikke på apoteket. God nær jordmoroppfølgning bidrar til det! Stressende fødsel, store smerter eller sliten mor kan bidra negativt.

Sugekopp og keisersnitt

Dersom passasjeren, eller altså babyen, har vridd hodet litt feil eller har nesa pekende opp, kan det også bidra til at fødselen stopper opp. Oftest løser det seg med at barnet snur seg. Hvis ikke må en fødselslege komme til å hjelpe med en sugekopp eller gjøre et keisersnitt.

Rundt 15-20 % av førstegangsfødende trenger en sugekopp, og 6-8% ender med et akutt keisersnitt. Det er rundt halvparten av disse legeforløsningene som er grunnet det vi kaller feilinnstilling eller at det har stoppet opp, de andre er fordi barnet ikke liker seg i fødsel.

Legeforløsninger er ikke det noen drømmer om, men det er bra de finnes. Det er litt mer risiko for barnet med sugekopp eller akutt keisersnitt, men du må et halvt århundre tilbake i tid da legene tok unødvendig risiko.

Trangt bekken

Trangt bekken er svært uvanlig. Mange mødre har gjennom tidene fortalt døtrene sine at det ble keisersnitt grunnet trangt bekken. Det er sjeldent riktig, selv om de trodde det på 80- og 90-tallet.

Store studier motbeviste det ved at man tok røntgenbilder av mors bekken for å se om de med «smale bekkenmål» fødte dårligere. Det gjorde de ikke.

Trygghet for den fødende

Den siste P en er kanskje den viktigste; personell. Med andre ord er det viktig med de som er rundt deg når du skal føde; jordmor, partner, legen og for noen doula. Å ha de rundt deg, øker som nevnt oxytocinproduksjonen og hjelper til med at fødselen ikke stopper opp.

TRYGGHET: Kanskje den viktigste grunnen til at en fødsel ikke stopper opp, er at den fødende har mennesker rundt seg som gjør henne trygg.
TRYGGHET: Kanskje den viktigste grunnen til at en fødsel ikke stopper opp, er at den fødende har mennesker rundt seg som gjør henne trygg. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images

Studier viser at hvis jordmor står med ryggen til i fødsel, eller ikke er til stede, øker behovet for smertelindring og forlenger fødselen. Derfor er vi stolt av å ha en-tiø-en jordmor som nasjonal standard i Norge!

Hilsen fødselsege Thorbjørn Brook Steen

Les flere ekspertsvar om graviditet, barn og foreldrerollen her.

Denne saken ble første gang publisert 13/02 2024.

Les også