spør eksperten:

Etter at vi fikk barn, merker jeg at jeg får mindre og mindre lyst på sex

– Kan jeg forvente at sexlysten kommer tilbake etter flere år i dvale, eller blir jeg «ødelagt» av disse årene med lite sex?, spør leseren. Eksperten svarer.

Pluss ikon
VIKTIG Å SNAKKE SAMMEN: – Det er helt normalt at sex kommer i bakerste rekke som småbarnsforeldre. Det som er viktig er å snakke om det, og finne ut hva som skal til for å få den par-seksualiteten begge ønsker, sier eksperten.
VIKTIG Å SNAKKE SAMMEN: – Det er helt normalt at sex kommer i bakerste rekke som småbarnsforeldre. Det som er viktig er å snakke om det, og finne ut hva som skal til for å få den par-seksualiteten begge ønsker, sier eksperten. Foto: Getty Images.
Sist oppdatert

Spørsmål:

Etter at vi fikk barn, merker jeg at jeg får mindre og mindre lyst på sex. Jeg er dausliten hver kveld, og kvier meg nesten for å være intim når jeg endelig har lagt meg under dyna.

Mannen min klager ikke, men jeg skjønner at han synes det er dumt.

Begge barna er skikkelig mammadalter, så det er jeg som tar det aller meste av jobben døgnet rundt. Ikke fordi mannen min ikke gidder, men fordi det går dobbelt så fort hvis jeg gjør det.

Det jeg lurer på er om jeg kan forvente at sexlysten kommer tilbake etter flere år i dvale?

Om noen år, når barna sover natta gjennom på eget rom, vil jeg da få mer sexlyst igjen? Eller blir jeg «ødelagt» av disse årene med lite sex (ca. èn gang i uka)?

Hilsen kone og mamma

EKSPERTEN: Camilla J.J. Sørensen er parterapeut, sexolog og skribent, og driver Kjærlighetsterapeuten AS.
EKSPERTEN: Camilla J.J. Sørensen er parterapeut, sexolog og skribent, og driver Kjærlighetsterapeuten AS. Foto: Privat.

Svar:

Hei

Først vil jeg rose deg for du høres ut som en jernmamma som bare bretter opp armene og gjør det som må gjøres.

Men husk: Selv om det går fortere å gjøre alt selv så vil det å gi vekk litt ansvar være vinn-vinn for deg og barna dine. At ansvar fordeles vil gi rom for flere muligheter i hverdagen. Og rom for å puste og hvile. Bare være. Jeg tror virkelig det er det du trenger nå. At dere deler på ansvaret er utrolig viktig, om det lar seg gjøre.

Nå vet ikke jeg hvordan hverdagen deres er, men jeg snakker med mange småbarnsforeldre og sexlyst er noe som går igjen. Det er helt vanlig at en av partene er redd for å ikke få tilbake sexlyst når det varer over en viss tid.

Jeg ser du skriver at dere har sex ca. èn gang i uken. Hva du definerer som lite og mye sex kommer jo fra et sted, og spør du meg så syns ikke jeg det er sjeldent til å ha to små barn.

Jeg håper at det er å ha sex er lystbetont de gangene dere har det. Regel nr 1 i eget sexliv er å ikke ha sex om du ikke vil. Dette faller innenfor begrepet "pliktsex" og kan skape blokkeringer for sexlysten.

En undersøkelse jeg gjorde med en kollega i 2019 viste at veldig mange sliter med dårlig samvittighet over å ikke ha sexlyst i perioden fra fødsel til barnet er rundt tre år. En del av disse valgte likevel å ha sex, uten å ha veldig lyst.

Det er helt normalt at sex kommer i bakerste rekke som småbarnsforeldre. Det som er viktig er å snakke om det og finne ut hva som skal til for å få den par-seksualiteten begge ønsker. Det er jo også en del kvinner som ikke opplever å få orgasme vaginalt, og det kan være flere ting som spiller inn på hvorfor en ikke har sex. Som sexolog snakker vi ikke om lite eller mye lyst, men vi snakker om ulik lyst.

Og så må jeg si at du trenger ikke bekymre deg for at noe vil bli ødelagt. All lyst sitter i hjernen og hvis en liker sjokolade, så vil en spise det igjen en annen gang. Så hvis du tenner på din partner, eller at du vet hva du tenner på når dere er sammen, så vil lysten komme tilbake. At lysten sover er naturlig i den perioden dere nå er i. Hjernen klarer ikke å koble på sexlysten når det handler om å overleve i hverdagen. Sexlyst er noe som må få plass.

Det tar mye tid å passe to barn som ikke sover og av ungene får du nok allerede dekket mye av ditt nærhetsbehov. Ikke så rart at du ikke trenger mer. Hvis en sover dårlig så kan dette også være en demper på lyst, og barna vil nok sove bedre når de blir større.

Sexlysten kommer nok tilbake, men den påvirkes av hvordan hverdagen din ser ut. Det jeg egentlig tror du trenger er å puste, og bare få litt tid til deg selv. Hva med å la din mann ta mer ansvar? Noen faste oppgaver? Og hva med å sette av fast tid til deg? Og så må dere også ha tid til dere. Dette kommer. Det viktigste er å ha fokus på det.

Hvis du er glad i å onanere så kan du sette av tid til det. Da blir en kjent med seg selv seksuelt igjen, der hvor du er nå. Da vil hjernen huske hva nytelse er, noe som kan være starten på å vekke den. Seksualiteten utvikler seg hele livet, spesielt etter fødsel.

Nå vet ikke jeg mer enn det du skriver, men å avklare hva som kobler deg PÅ og hva som kobler deg AV er viktig når en skal bli kjent med seg selv seksuelt. Finn ut av hva som tenner deg.

Spør deg selv:

Når var jeg skikkelig tent sist? Hva skjedde da? Hva var så spesielt med den opplevelsen?

Det kan også være andre grunner til at en ikke finner helt tilbake til sexlysten. Sexologer kan hjelpe deg med dine mål og ønsker, men om du har smerter i underlivet eller i forbindelse med sex, snakk alltid med din lege.

Og husk: Sex skal være godt. Det som er godt vil vi ha igjen. Sex må være på dagsorden, så start med å ha sex med deg selv først.

Lykke til!

Camilla

Eksperthjelp: Se flere spørsmål og svar om sex og samliv her

Les flere spørsmål og svar om barn og familieliv her

Mer fra Klikk+: Samleside | Foreldre | Historier fra virkeligheten

Denne saken ble første gang publisert 25/11 2022, og sist oppdatert 23/11 2023.

Les også