spørsmål og svar

Er det innafor å la barnets venner vente på rommet mens vi spiser middag?

Må vi egentlig tilby middag når barna har venner på besøk? Eksperten svarer.

Pluss ikon
VENTING: Er det greit at barnas venner ikke får servert middag når de er på besøk?
VENTING: Er det greit at barnas venner ikke får servert middag når de er på besøk? Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images
Sist oppdatert

Spørsmål:

Den siste tiden har jeg lest flere diskusjoner om dette med å la barnas venner vente på rommet mens familien spiser middag.

Jeg må innrømme at jeg har gjort det flere ganger. Noen ganger har vi rett og slett ikke mat nok til alle. Og med dagens matpriser kan jeg ikke kjøpe inn mat til et par stykker ekstra i tilfelle det kommer gjester.

Er det fælt av meg å la dem vente? Bør jeg ofre min egen middag og heller ta en brødskive, så gjestene kan tilbys et par kjøttkaker?

Hilsen meg

Svar:

Hei! Jeg synes ikke det høres så veldig fælt ut å la dem vente.

EKSPERTEN: Heine T. Vestvik er familieveileder og tilknytningsterapeut. Han jobber nå som høgskolelektor på Høgskulen på Vestlandet, .
EKSPERTEN: Heine T. Vestvik er familieveileder og tilknytningsterapeut. Han jobber nå som høgskolelektor på Høgskulen på Vestlandet, . Foto: Forlagshuset Publica.

Det er jo ikke så lett for deg å forutsi hvor mange venner som er med hjem, og ingen kan forvente at du lager ekstra store porsjoner hver dag i tilfelle vennebesøk! Det blir litt dyrt for de fleste av oss i dag, ja.

Middagen er også det viktigste næringsmessige måltidet, og den må du også få i deg.

Det er heller ikke vanlig at foreldrene til venner forventer servering når de er på besøk.

Men hvis foreldre avtaler at det ene barnet er med det andre hjem etter skolen, innebærer det vanligvis at det også får middag.

Hvis det bare er snakk om ett uventet besøk av en venn, er det som regel mulig å gi en liten porsjon, trenger ikke være så stor!

Det er selvsagt koselig at alle kan spise sammen. Da klarer som regel ens egne barn å få i seg maten på en kontrollert måte også, istedenfor bare å hive i seg maten og skynde seg inn igjen til de ventende vennene.

Hilsen familieveileder Heine T. Vestvik

Les flere spørsmål og svar om barn og familieliv her

Mer fra Klikk+: Samleside | Foreldre | Historier fra virkeligheten

Denne saken ble første gang publisert 31/03 2023, og sist oppdatert 26/04 2024.

Les også