Spør advokatene

Eksen sier han vil legge frem negative ting om meg som mor for å få mer samvær. Hva kan jeg gjøre?

Jeg mistenker at det er fordi han vil ødelegge for meg, forteller bekymret mor. Advokat Camilla Brandt svarer.

Pluss ikon
SAMLIVSBRUDD: Advokat Camilla Brandt svarer på spørsmål fra en usikker mor.
SAMLIVSBRUDD: Advokat Camilla Brandt svarer på spørsmål fra en usikker mor. Foto: Stiegler Advokatfirma
Publisert

Hei!

Jeg og samboeren har gjort det slutt. Vi har to barn på 4 og 7 år. Dessverre er det et stygt brudd, og eksen har blitt utrolig bitter.

Nå ønsker han mest mulig samvær (jeg mistenker at det er mest fordi han vil ødelegge for meg).

Han påstår at han kan legge fram ting jeg har gjort som vil sørge for at jeg ikke vil få foreldreretten. For eksempel at jeg har latt barna sitte i bilen i fem minutter mens jeg løp inn i butikken og at jeg ikke kan lage så mye mat fra bunnen og derfor gir dem ferdigmat.

Kan dette ødelegge for meg i barnefordelingen? Er det noe jeg kan gjøre for å vise at jeg er en god mor?

Hilsen bekymret mamma

Hei, flott at du tar kontakt og søker råd i en slik utfordrende situasjon.

Samlivsbrudd kan være utfordrende, og særlig med små barn involvert. Slik jeg forstår deg, er du nå bekymret for hvorvidt far til barna kan foreta seg noe som påvirker din omsorgssituasjon for barna, og hvorvidt han kan høres med sine eksempler på kritikk ved din omsorgsutøvelse som begrunnelse.

Jeg forstår deg videre slik at barna nå bor fast hos deg, og at de har samvær med far, uten at du nevner konkret hvor mye tid barna tilbringer hos far og hvilke forhold barna har til hver av dere foreldre. Det er vanskelig å si noe konkret om deres situasjon uten å vite mer om hverken dere foreldre eller barna deres.

På generelt grunnlag er det slik at enhver avgjørelse knyttet til barns omsorgssituasjon skal ta utgangspunkt i hva som vil være til det beste for barna.

Ved spørsmål om hvor barn skal bo fast, og hvilke samvær det skal være med samværsforelder, har vi videre noen retningslinjer som kan gi føringer.

Det har ved tidligere praksis ved retten blitt utledet noen momenter som vil være av betydning, og vi ser at følgende forhold vil kunne være avgjørende: Foreldrenes personlige egenskaper og omsorgsevner, foreldrenes omsorgsbase og nettverk, barnas tilknytning til hver av foreldrene og til nærmiljøet, eventuell risiko ved barnas miljøskifte, hvem av foreldrene som vil sørge for best mulig samlet foreldrekontakt, barnas situasjon, fungering og omsorgsbehov.

De konkrete vurderingene i hver enkelt familie vil ofte være komplekse og sammensatte ut fra foreldrenes og hvert enkelt barn sin situasjon.

Husk at ingen foreldre kan kreve at den andre forelder er helt perfekt. Det er det ingen som er.

Husk også at barnas egne meninger skal tillegges vekt i samsvar med deres alder og modenhet.

Barneloven bestemmer at barn som er fylt sju år, og yngre barn som er i stand til å danne seg egne synspunkter, skal få informasjon og mulighet til å si meningen sin før det blir tatt avgjørelser om personlige forhold for barnet, som for eksempel hvor barnet skal bo fast og hvilke samvær det skal være.

Barnas egne meninger vil altså kunne få betydning for spørsmålet om hvor de skal bo fast og hvor mye samvær det skal være.

Erfaringsmessig ser vi at det beste foreldre kan gjøre for barnas situasjon i etterkant av deres samlivsbrudd, vil være å tilrettelegge for et tillitsfullt foreldresamarbeid, med god kommunikasjon, som skaper trygghet og forutsigbarhet for både foreldre og barn.

For barn kan ofte det verste ved foreldres samlivsbrudd være den lojalitetskonflikt de utsettes for i etterkant av bruddet.

Foreldre som viser at de tilrettelegger for et godt foreldresamarbeid, til tross for at dette kan være utfordrende, viser også at de har gode omsorgsevner. Med barnas beste i tankene, kan det lønne seg å svelge mange kameler.

Psykologforeningen har gitt generelle anbefalinger for barns omsorgssituasjon i etterkant av foreldres samlivsbrudd.

Psykologforeningen uttaler at utgangspunktet for de aller fleste barn «er at det er viktig med mye og god kontakt med begge sine foreldre, selv om disse ikke bor sammen.» «Det er kun i helt spesielle tilfeller, at det er til barnets beste å ikke treffe en av foreldrene. Foreldrene har et gjensidig ansvar for at barnet skal utvikle et godt forhold til dem begge».

Vi barnerettsadvokater ser at det ofte kan være vanskelig for foreldre som går fra hverandre å komme til enighet om hvilke løsninger som er de beste for barna, slik dere nå også tilsynelatende opplever.

Mitt råd er at dere oppsøker hjelp hos fagpersoner med særlig kunnskap om slike situasjoner, som for eksempel ved familievernkontoret sine tilbud til foreldre etter samlivsbrudd. Dette er et gratis tilbud, og vil kunne være verdifullt for dere.

Dersom dere ikke allerede har skrevet en foreldresamarbeidsavtale, vil mitt råd videre være at dere snarlig utformer en slik avtale. Slike avtaler kan om ønskelig inngås for en midlertidig periode, slik at dere kan evaluere ordningen og barnas situasjon før dere inngår en ny avtale.

Jeg ønsker dere lykke til med det videre foreldresamarbeidet!

Hilsen Camilla Brandt

Les flere spørsmål og svar om barn og familieliv her

Mer fra Klikk+: Samleside | Foreldre | Historier fra virkeligheten

Denne saken ble første gang publisert 15/01 2023.

Les også