Lære å lese

De andre i klassen har lært å lese. Nå er det bare datteren min som sliter

– Hva kan jeg gjøre for å hjelpe henne med å knekke lesekoden? lurer småbarnsmor på. Pedagogen deler 10 gode råd for alle foreldre som vil hjelpe barna sine å lære å lese.

Pluss ikon
LÆRE Å LESE: De fleste barn lærer å lese i løpet av 1. eller 2. klasse på skolen. Det er mye du som forelder kan gjøre for å hjelpe barnet ditt å lære å lese.
LÆRE Å LESE: De fleste barn lærer å lese i løpet av 1. eller 2. klasse på skolen. Det er mye du som forelder kan gjøre for å hjelpe barnet ditt å lære å lese. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images
Publisert

Spørsmål:

Hei!

Datteren min sliter med å knekke lesekoden. Hun går i 2. klasse. Når er det vanlig at barn lærer å lese? De andre i klassen hennes har lært å lese, og nå er det bare min datter som ikke er helt der ennå.

Har du noen konkrete forslag til hva jeg som mor kan gjøre for å hjelpe henne? Og er det sånn at det er forskjell på gutter og jenter?

Hilsen mamma

Svar:

Hei!

De aller fleste barn lærer å lese i 1. eller 2. klasse. Jenter sies ofte å være flinkere til å lese enn gutter, noe som gjenspeiler seg i internasjonale leseundersøkelser som PIRLS og PISA.

Forskning (Sigmundsson, 2018) viser at årsaker til at guttene sliter med lesningen er knyttet opp mot mindre trening og erfaring enn jentene. Gutter leser rett og slett mindre enn jenter. Her må gutteforeldre øve mer med barnet sitt hjemme.

10 tips til foreldre

Skal barn bli gode til å lese, må de lese mye. Det er ikke til å legge skjul på at elevenes leseglede og leselyst konkurrerer i dag med digitale medier og gaming på fritiden.

Her er 10 tips til deg som vil være en god leseforelder (hentet fra min egen bok, Leselyst, 2022):

EKSPERTEN: Robert Mjelde Flatås er førstelektor i pedagogikk ved lærerutdanningen ved NLA Høgskolen Bergen.
EKSPERTEN: Robert Mjelde Flatås er førstelektor i pedagogikk ved lærerutdanningen ved NLA Høgskolen Bergen. Foto: Simen Søvik
  • INTERESSE: Finn ut hva barnet ditt liker å lese, og ta en tur sammen på biblioteket for å låne bøker. Kanskje barnet ditt kjenner til bøker som Zombie Lars, Spådama i 7B, Lappjævel og Gutta i trehuset?
  • LES SAMMEN: Legg til rette for gode høytlesingsstunder bare for dere to. Sørg for ro i rommet. Barn som blir lest høyt for, har større sjanse for å bli glade i å lese.
  • SNAKK OM BØKENE: Lær barnet ditt å tenke over innholdet i det de leser. Vær utforskende og nysgjerrige sammen.
  • LES SELV: Vær en god rollemodell ved selv å lese bøker, nettaviser, aviser, tegneserier og blader når barnet ditt er hjemme. Fortell dem gjerne hva du leser akkurat nå.
  • MER ENN BØKER: Sørg for å ha lett tilgang til blader, tegneserier, digitale medier og bøker i ulike sjangre – vær et lesehjem. Vær ellers bevisst på at lesing er mer enn å lese bøker.
  • GAVER: Gi bøker som del av bursdagsgaver og julegaver. Brukthandlere har gode priser på litteratur. Finn på noe som har med lesing å gjøre når barnet ditt kjeder seg. Hva med å lage et lesehus i papp?
  • MOBILFRI: Arranger mobilfrie kvelder for barna og de voksne i huset – finn fram bøkene! Kanskje kvelden kan avsluttes med litt bok-kos bestående av høytlesing, kakao og vafler?
  • VÆR NYSGJERRIG: Snakk om lesing – spør barnet ditt hva han eller hun har lest i på skolen i dag / denne uken.
  • LYTT: Sett gjerne på en lydbok i bilen når dere er ute og kjører. Det er fint av og til å kunne lese med ørene også.
  • BOK +FILM: Finn en bok som er filmatisert. Les først boka sammen og se den deretter som film.
  • SKJERMTID: Lesing på skjerm teller også, men ikke glem å slå et slag for boka.

Til sist: Husk at det er bedre å lese litt med barnet ditt enn å ikke lese noe!

Hilsen Robert M. Flatås, førstelektor i pedagogikk

Les flere ekspertsvar om barn og foreldre her.

Denne saken ble første gang publisert 22/02 2024.

Les også