Eksperten svarer

Må alle juleavslutninger legges i arbeidstiden?

Julefrokost, Santa Lucia og juleavslutning i barnehagen; hvordan skal jeg rekke alt når det er midt i arbeidstiden? spør mor som er redd for å såre barnet om hun ikke rekker å være til stede. Les hva barnehagepedagogen sier.

Pluss ikon
FORVENTNINGSFULLE: Barna gleder seg stort til at foreldrene kommer på arrangementer i barnehagen. Og kan bli desto såret om foreldrene ikke rekker det.
FORVENTNINGSFULLE: Barna gleder seg stort til at foreldrene kommer på arrangementer i barnehagen. Og kan bli desto såret om foreldrene ikke rekker det. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images
Publisert

Spørsmål:

Hei!

Hvorfor må arrangementer i barnehagen og skolen alltid starte så tidlig? Nå er det snart Santa Lucia, julefrokoster og juleavslutninger, og de starter gjerne allerede i tretiden.

Det er jo superhyggelig, barna skal synge for oss, og det har de små selvsagt gledet seg masse til, og høydepunktet er at vi kommer og ser på.

Men jeg har en type jobb der jeg sjelden kan stikke av gårde før fire, når arbeidsdagen er over. Ikke mannen min heller. Vi har dessuten begge vært mye borte fra jobb på grunn av sykt barn, og det er mye sykmeldinger på jobben, så å be om avspasering er ekstra vanskelig nå.

Vi har heller ingen besteforeldre eller tanter eller onkler i nærheten som kan steppe inn for oss. Hvordan løser man dette?

Barnet er 5 år og har en klar forventning om at vi skal komme.

Hilsen en som ikke vil skuffe sønnen

Svar:

Hei!

Jeg forstår frustrasjonen din. Det er leit å ikke få med seg alt som skjer av arrangementer, enten det er i barnehagen eller skolen.

Ut fra egen erfaring og praksis i barnehagen, avholdes de fleste arrangementer på ettermiddagen. Jeg har god erfaring med å strekke dem over litt tid, ofte halvannen time. Da har foreldre mulighet til å komme innom, og være med barnet sitt uansett siden arrangementet er av en viss varighet.

EKSPERTEN: Ragnhild Finstad Eikås er pedagogisk leder i Sætreskogen barnehage.
EKSPERTEN: Ragnhild Finstad Eikås er pedagogisk leder i Sætreskogen barnehage. Foto: Privat

Praksisen der jeg jobber, og har jobbet, har vært slik at opptredener finner sted før klokka fire om ettermiddagen. Om ikke begge foreldre har mulighet til å stille, har som regel en av dem hatt mulighet. Men ut fra spørsmålstillingen din, tolker jeg det dithen at forskjøvet arbeidstid ikke er en mulighet for dere.

Grunnen til at arrangementer og opptredener starter så tidlig, skyldes ofte antall personal. Om enkelte av personalet må jobbe overtid, medfører dette ekstra betaling/avspasering. Det er dessverre ikke alle barnehager som har økonomi til dette.

Mulighet for tilpasninger

Som jeg ofte kommer inn på, er samarbeid og kommunikasjon med barnehagen grunnleggende og til barnets beste. Snakk med personalet om muligheter for tilpasning, eller om de har planer for hvordan barn som ikke kan ha foreldrene til stede, ivaretas.

Det er dessverre ikke alltid slik at alle foreldre kan delta ved enkelte arrangement, og da må man forklare det for barnet. Personalet skal være kompetente og drevne også ved slike tilfeller, og skal kunne ivareta barnet på beste mulige måte. Det er ikke det samme som fanget til en forelder, men barnet opplever en trygghet med en kjent og nær voksen.

Hilsen barnehagepedagog Ragnhild Finstad Eikås

Les også (+): – Alt ligger på meg! Barnefar tar ikke ansvar for å følge med på noe som helst

Denne saken ble første gang publisert 07/12 2023.

Les også