Øke barnebidrag

Han har betalt det samme i barnebidrag i mange år, men nå er alt blitt dyrere

– Min eksmann har betalt det samme beløpet i barnebidrag hver måned i flere år, men nå er det ikke nok til å dekke utgiftene, som stadig blir større. Hva kan jeg gjøre for å øke bidraget? spør alenemor. Barnerettsadvokatens forteller hvordan man bør gå fram.

Pluss ikon
BARNEBIDRAG: Alt er blitt dyrere, og alenemoren sliter med å få barnebidraget til å rekke til for å dekke utgiftene til barna. Camilla Brandt (t.h.) er advokat og forteller hva moren bør gjøre.
BARNEBIDRAG: Alt er blitt dyrere, og alenemoren sliter med å få barnebidraget til å rekke til for å dekke utgiftene til barna. Camilla Brandt (t.h.) er advokat og forteller hva moren bør gjøre. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images, ekspertportrett Veronika Stuksrud
Sist oppdatert

Spørsmål:

Hei

Eksmannen min og jeg er venner, og vi har hatt en privat avtale om hva han skal betale i bidrag. Vi har to barn sammen.

Han har betalt det samme beløpet hver måned i flere år, men nå er det ikke nok til å dekke utgiftene. Alt er dyrere og barna begynner å bli større. De er med på flere aktiviteter som koster penger og de trenger mer klær.

Hva kan jeg gjøre for å øke bidraget? Har tenkt å snakke med ham, men han har ikke så god råd.

Hilsen alenemor

Svar:

Hei!

Først og fremst gratulerer med å ha etablert, og opprettholdt, et godt foreldresamarbeid for fellesbarna i etterkant av deres samlivsbrudd. Dette kan være utfordrende å få til, og fordrer at begge parter gjør en innsats for å lykkes.

Et velfungerende foreldresamarbeid kommer barna til gode, og er virkelig verdt å ta vare på.

Samlivsbrudd og økonomi

Spørsmål knyttet til økonomi kan noen ganger utløse uenigheter og diskusjoner mellom foreldre, selv om man, som dere, er venner, og foreldresamarbeidet i utgangspunktet har fungert godt.

Økonomiske forhold har en stor praktisk betydning for hverdagene til både store og små.

Noen foreldre involverer barna i sine økonomiske uenigheter, for eksempel ved at den ene forelderen forteller barna at den andre forelderen krever alt for mye penger, eller at den ene forelderen forteller barna at den andre forelderen ikke betaler nok i bidrag til at hverdagene går opp økonomisk.

Slike situasjoner kan skape store lojalitetskonflikter for barn, og bør i det lengste unngås.

Årlig evaluering av barnebidrag

Du beskriver at du og din eksmann tidligere har lykkes med å bli enige om en privat avtale om barnebidrag, og at din eksmann nå har betalt det samme beløpet i flere år.

Dere foreldre har full avtalefrihet når det gjelder bidragets størrelse, og dere står derfor helt fritt til å bli enige om hvor mye som skal betales i bidrag ved en privatrettslig avtale direkte mellom dere.

Det er naturlig at utgiftene for barna kan øke etter hvert som barna blir eldre, og mange foreldre gjør seg derfor en årlig evaluering av private avtaler om barnebidrag hvor beløpet oppjusteres i takt med eventuelle økte kostnader.

Kan få hjelp av NAV

Mange foreldre ser hen til NAV sin bidragskalkulator når de skal foreta en ny beregning av bidragets størrelse.

I forkant av beregningen bør man ha fått oversikt over disse ulike variablene av betydning, som for eksempel foreldrenes økonomiske forhold, barnas alder osv., for å kunne komme frem til et mest mulig riktig resultat i henhold til NAV sine retningslinjer.

NAV kan gi veiledning for hvilke forhold som vil kunne få betydning for beregningen dersom dere er usikker på dette.

Det er viktig å understreke at dere foreldre kjenner deres egen, og barnas, situasjon best selv, og at dere ikke er bundet til en beregning ved NAVs bidragskalkulator.

God kommunikasjon er, også her, et viktig virkemiddel for å komme frem til en avtale som dere begge opplever som rettferdig og rimelig.

Begrunnelse for å øke barnebidraget

Det kan være nyttig at den forelderen som ber om økning av barnebidraget, fremlegger en oversikt over løpende utgifter for barna sammen med en konkret begrunnelse for behovet for en oppjustering av bidraget. Dette kan skape forståelse hos den andre forelderen, og slik bidra til å unngå konflikter.

Dersom dere foreldre ikke blir enige om bidragets størrelse nå som du ønsker å øke bidraget, vil NAV kunne fastsette barnebidraget for dere. NAV tar et gebyr for denne tjenesten.

Deretter er det eventuelt Innkrevingssentralen for bidrag og tilbakebetalingskrav som er ansvarlig for å kreve inn bidragskravet.

Jeg ønsker dere lykke til med det videre foreldresamarbeidet!

Beste hilsen barnerettsadvokat Camilla Brandt

Her kan du lese flere ekspertsvar om barn og foreldrerollen.

Denne saken ble første gang publisert 29/01 2024, og sist oppdatert 30/01 2024.

Les også