Spørsmål og svar:

Barna våre vil bare spise pølser. Hvordan får jeg de til å spise sunnere?

Familieveileder Heine Vestvik svarer:

Pluss ikon
BARN OG MAT: Barna ønsker ikke å spise fisk og kjøtt. Mor ønsker gjerne råd, slik at hun kan venne barna til å spise litt sunnere.
BARN OG MAT: Barna ønsker ikke å spise fisk og kjøtt. Mor ønsker gjerne råd, slik at hun kan venne barna til å spise litt sunnere. Foto: Illustrasjonsbilde: Getty Images
Sist oppdatert

Spørsmål:

Hei

Barna spiser ikke fisk og kjøtt, bare pølser. Jeg har prøvd å servere litt fisk og kjøtt, men de ønsker ikke å spise det. Ofte blir det mye sutring og skriking. Vi spiser derfor pølser fordi da vet jeg at de får i seg mat.

Hvordan kan jeg venne de til å spise litt sunnere mat?

Hilsen en litt oppgitt mamma

Svar:

Hei

Litt forenklet kan vi si at barnet er født med et instinkt om å spise mat som smaker søtt.

Dette skyldes at søte ting i naturen vanligvis er spiselige, slik at vi derfor har unngått å bli forgiftet opp igjennom historien med evolusjon for oss mennesker.

Ting som smaker salt, eller spesielt denne «umami» - smaken- er ikke instinktivt en god smak for barnet, men noe de må venne seg til over tid.

<b>HEINE VESTVIK:</b>Familieveileder og tilknytnings­terapeut. Han har gitt ut fem foreldrebøker, blant annet Den lille foreldretrøsteboka og Den lille følelsesboka. (Publicabok).
HEINE VESTVIK:Familieveileder og tilknytnings­terapeut. Han har gitt ut fem foreldrebøker, blant annet Den lille foreldretrøsteboka og Den lille følelsesboka. (Publicabok). Foto: Forlagshuset Publica

Desto tidligere et barn får smake på ulike smaker (fra 6 mnd, noen tidligere) jo raskere vil barnet venne seg til og også kanskje begynne å like matvarer som kjøtt og fisk.

En forutsetning for at barnet skal like matvarene er altså at de får smake på dem flere ganger over tid.

Det er ikke alltid barnet blir glad i en matrett uansett, noen ganger liker bare ikke barnet en type mat uansett hvor mange ganger en forsøker å servere det.

Med kjøtt og fisk er det også til dels et konsistens – spørsmål – kjøtt er ofte litt seigt og barnet kan føle det er ubehagelig å tygge det, eller fisken blir for mye som gele samtidig som den er salt – rare greier!

Om en moser maten eller finner kreative måter å servere på vil det ofte hjelpe barnet.

Når jeg var liten hadde vi ofte god dessert når vi hadde hatt fisk – kanskje ikke helt pedagogisk perfekt, men det skapte en god assosiasjon til fisk uansett.

Hilsen familieveileder Heine Vestvik

Les flere spørsmål og svar om barn og familieliv her

Mer fra Klikk+: Samleside | Foreldre | Historier fra virkeligheten

Denne saken ble første gang publisert 01/09 2023, og sist oppdatert 01/09 2023.

Les også