Barn og samlivsbrudd

Jeg fullammer og synes det er altfor tidlig at barnet skal være hos ham en hel helg

– Barnefaren mener jeg kan pumpe meg, siden han vil ha mer samvær med babyen. Jeg er uenig, siden babyen ennå bare er to måneder. Hvordan bør jeg gå frem for å få en best mulig samtale med far om dette? spør ung mor. Familieterapeuten har gode råd.

Pluss ikon
AMMING OG SAMVÆR: Ung mor ønsker råd om hvordan hun kan få en god samtale med barnefaren om samvær så lenge hun fullammer. Familieterapeut Stine Hagen, som driver Hagen familieterapi, svarer.
AMMING OG SAMVÆR: Ung mor ønsker råd om hvordan hun kan få en god samtale med barnefaren om samvær så lenge hun fullammer. Familieterapeut Stine Hagen, som driver Hagen familieterapi, svarer. Foto: Ekspertportrett Ida Erlandsen, illustrasjonsbilde Getty Images
Publisert

Spørsmål:

Hei!

Barnefar og jeg flyttet fra hverandre i graviditeten. Nå er barnet to måneder, og nå vil han ha mer samvær.

Jeg fullammer og synes det er altfor tidlig at barnet skal være hos ham en hel helg. Han blir sur og mener at jeg kan pumpe meg, og at barnet kan få flaske.

Har familieterapeuten noen råd til meg for hvordan jeg på best mulig måte kan få en god samtale med far om dette? Hvordan kan jeg få han til å skjønne at dette er ikke noe jeg gjør for å være slem mot ham, men fordi jeg helt ærlig mener det er den lille babyen vi først og fremst må tenke på her?

Vi skal jo være foreldre sammen til denne lille jenta hele livet, og jeg ønsker jo at vi skal ha et godt samarbeid. Nå står vi i fare for å komme veldig skjevt ut …

Hilsen nybakt alenemor

Svar:

Dere skal være foreldre sammen resten av livet, og derfor er det veldig fint og forståelig at du ønsker et godt samarbeid. Du ønsker å finne en løsning som er best for den lille jenta deres.

Tenk over hvor du vil at samtalen skal finne sted. Passer det best hos han? Ønsker du å invitere han hjem til deg? Eller skal dere møtes et sted for å snakke sammen.

Videre kan det være lurt å forbedre den andre på at det kommer en vanskelig samtale.

Forbered deg

Når vi skal ha en vanskelig samtale, er det viktig å forberede seg mentalt. Det kan være utfordrende å møte meninger, tanker og følelser som er veldig annerledes enn dine.

Dere er uenige i hva som er det beste for barnet, og det er et sårt tema å snakke om fordi det er mye følelser knyttet til det.

Det kan være lurt på forhånd å skrive ned det du ønsker å formidle sånn at du husker alt du vil si. Det vil hjelpe deg med å holde en slags struktur i samtalen. Det kan være lett å glemme viktig informasjon når vi blir stresset.

Prøv å beholde roen

Vær åpen for å lytte til barnefarens synspunkter og bekymringer. Det er viktig å vise interesse og respekt selv om dere er uenige. Det kan bidra til å skape en mer konstruktiv samtale og åpne for en felles forståelse.

Uansett hvordan barnefaren reagerer, så prøv å behold roen. Pust med magen, og tenk før du snakker.

Fokuser på barnets beste

Påpek at dere begge ønsker det beste for barnet deres, og at det er viktig å ta hensyn til barnets behov og utvikling. Forklar at du mener at ammingen er viktig for barnets helse og velvære, og at du ønsker å fortsette med dette så lenge det er mulig.

Snakk sammen om alternative løsninger som kan fungere for begge parter. Kanskje kan dere finne en midlertidig ordning som tar hensyn til ammingen, for eksempel kortere samvær eller hyppigere besøk hos barnefaren.

Etter hvert som barnet blir eldre, vil behovene bli annerledes, og da kan også samværet endres. Det kan derfor være fint å snakke om en langsiktig plan, men også at det må være rom for at dere begge opplever at dere blir hørt.

Vær tålmodig

Hvis det oppleves veldig vanskelig, eller dere ikke klarer å komme til en enighet, er det lurt å involvere en tredjepart, for eksempel en familieterapeut. Da kan dere få hjelp til å skape en bedre kommunikasjon, og det kan også hjelpe dere til å snakke om alternative løsninger.

Husk at det er viktig å ha tålmodighet, og at målet er å finne en løsning som er best for barnet deres og som tar hensyn til begges behov.

Lykke til med samtalen!

Hilsen familieterapeut Stine Hagen

Les flere ekspertsvar om barn og foreldrerollen her.

Denne saken ble første gang publisert 16/02 2024.

Les også