Du blir ikke lykkeligere av å få barn

Undersøkelse skaper debatt på Twitter.

LYKKE: Ofte er parene lykkeligere før barnet kommer til verden, enn de er etter fødselen. Foto: Colourbox
LYKKE: Ofte er parene lykkeligere før barnet kommer til verden, enn de er etter fødselen. Foto: Colourbox
Publisert

(Side2): Det er ikke noen nyhet at temaet barn og foreldre engasjerer. Forumene på nettet går varmt mens man diskuterer hva som egentlig er den rette barneoppdragelsen, og hvordan man egentlig skal få disse ungene til å slutte og skrike.

Og det er kanskje ikke så rart, når man har brukt såpass mye tid, blod, svette og tårer på å sette disse ungene til verden, at man blir en smule fornærmet når noen skal fortelle deg hva denne ungen egentlig betyr for deg.

LYKKELIG: Lykke er noe du skaper selv, og ikke noe som kommer etter en fødsel. Et barn vil ikke øke lykkenivået, viser undersøkelse.
LYKKELIG: Lykke er noe du skaper selv, og ikke noe som kommer etter en fødsel. Et barn vil ikke øke lykkenivået, viser undersøkelse. Foto: Colourbox

Og det er akkurat det som har skjedd, nå som en undersøkelse fra Universitetet i Western Ontario har kommet frem til at det å få barn ikke gjør deg lykkelig, men heller tvert om. Noen få måneder etter at barnet har kommet til verden, synker nemlig lykkenivået drastisk, sier undersøkelsen.

Engasjement på Twitter

Undersøkelsen viser grafer som peker på lykkenivået til både kvinner og menn, før og etter fødsel. Mønsteret som går igjen er en økning i lykkenivået i ett års tid før fødselen, og helt fram til barnet blir født. Deretter synker lykkenivået drastisk, og begynner først å stabilisere seg når barnet er passert fem år.

Til tross for at grafene viser store forskjeller i både alder, kjønn og utdanning, og er gjennomført i Tyskland og England, under andre forhold enn her i Norge, ble sosialdemokraten og statsviteren Aksel Braanen Sterri engasjert i temaet.

«Du blir lykkeligere (i det minste for noen år) om du får barn. Men vent noen år...» skrev han på Twitter, med en lenke til undersøkelsen gjennomført av universitetet. 

Fagbokforfatteren Ida Aalen hev seg på debatten, og kommenterte blant annet at undersøkelsen burde tatt hensyn til flere aldersgrupper i grafene sine.

Kort lykkeperiode

I undersøkelsen ser man blant annet at alder spiller en stor rolle. Det er aldersgruppen mellom 15 og 22 år som får størst knekk i lykkefølelsen, og også de som sliter mest med å komme tilbake til normalen.

Spesielt mennene får en markant endring i lykkefølelsen, som ser ut til å forsvinne helt frem til barnet når voksen alder.

Fellesnevneren er imidlertid at alle gruppene får en knekk i lykkefølelsen omtrent et halvt år etter fødsel. Og en økning av lykkefølelsen opp til to år før fødsel.

Foto: Foto: Screenshot / Western Ontario

Utdanningsnivået spiller også en stor rolle for de nybakte foreldrene i Tyskland, og her ser man tydelig at kvinnene med høyere utdanning generelt får en større knekk i lykken. Dette kan imidlertid forklares med at det er vanskeligere å kombinere barn og karriere i Tyskland, enn det er i Norge.

Dette er imidlertid ikke den første undersøkelsen som viser en sammenheng mellom lykke og barn. I 2008 ble det gjennomført en undersøkelse ved Harvard-universitetet i USA som viste at barnløse par er lykkeligere enn par med barn.

Foto: Foto: Screenshot / Western Ontario

Denne saken ble første gang publisert 03/03 2015.

Les også