Disse syklene har blitt en millionbusiness

Salget av balansesykkel har eksplodert de siste årene.

DISSE SYKLENE skal hjelpe barna med å finne balansen slik at de fortere lærer seg å sykle.
DISSE SYKLENE skal hjelpe barna med å finne balansen slik at de fortere lærer seg å sykle. Foto: (Colourbox)
Publisert

(SIDE2): Husker du dine første tråkk på en sykkel med støttehjul? Nå dropper stadig flere støttehjulene, og gir barna balansesykkel fra tidlig alder.

Det har ifølge Sportsbransjen AS blitt en suksess og millionbusiness.

Finner balansen

Sportsbransjen AS representerer omtrent 90 prosent av den norske sportsbransjen, og ifølge administrerende direktør Bård Kristiansen, har denne sykkeltrenden bare så vidt begynt.

Salget av balansesykkel har eksplodert de siste årene, og erstatter i økende grad den trinnvise overgangen fra trehjulssykkel, gjennom støttehjul til sykling uten hjelpemidler. 

BALANSESYKKEL kan være et smart hjelpemiddel når barna vil lære seg å sykle.
BALANSESYKKEL kan være et smart hjelpemiddel når barna vil lære seg å sykle. Foto: (G Sport)

Sykkelen skal gi barnet balansetrygghet på sykkelen før pedalene introduseres. Det som skiller balansesykkelen fra en vanlig sykkel er at den ikke har pedaler. Barnet må selv finne balansen, og bruke beina til å få opp farten.

- Balansesykkel føles tryggere fordi man alltid kan sette bena i bakken for å støtte seg, samtidig som man fort venner seg til å finne balansen når man dytter i fra, sier Kristiansen til Side2.

- Dette er fortsatt ganske nytt som fenomen, og erfaringen viser at det fungerer ekstremt bra for å gi barna sykkelbalanse veldig tidlig. Jeg tror vi kommer til å se et fortsatt veldig høyt salg av denne typen sykler framover, legger han til.

Sykkelkjøp-tips

Kristiansen sier at han selv har kjøpt en balansesykkel til sin sønn på 2,5 år.

- Vi bruker den foreløpig i stua for å finne litt balanse før asfalten står for tur. Men det går fort framover, og det er nok ikke lenge til vi tar turen utendørs, forteller han.

Men selv om balansesykkel kan fungere både raskt og effektivt, understreker Sportsbransjen-direktøren at støttehjul på ingen måte er helt utdatert.

- Det er utrolig hvor fort barn kan lære ting, og det viktigste er uansett å ha tålmodige og støttende foreldre, sier Kristiansen.

Den administrerende direktøren har også gode tips til hva du bør tenke på når du kjøper sykkel.

- Det kan være lurt å sammenlikne vekt, dekk, stabilitet og materialbruk. Er det en lett sykkel, med gode dekk og stabilitet, og gjerne et godt sete, kommer du langt. Det er uansett ingen enorm investering, så det kan lønne seg å legge litt ekstra i det, og kanskje sykkelen kan arves av småsøsken eller andre barn.

Denne saken ble første gang publisert 26/07 2015.

Les også