Disse lekene er farlige

Statens forurensningstilsyn advarer mot disse lekene.

PLASTVESKE:Innholder ftalater
Forhandler: Stortoget baby og lekesenter
Importør: Martin O. Haug A/S
Produsentland: Kina

PLASTVESKE:Innholder ftalater Forhandler: Stortoget baby og lekesenter Importør: Martin O. Haug A/S Produsentland: Kina Foto: FOTO. STF

Publisert Oppdatert
NØKKELRING: Innholder ftalater
Forhandler: Extra Leker Sandvika AS
Importør: Scandecor AS

NØKKELRING: Innholder ftalater Forhandler: Extra Leker Sandvika AS Importør: Scandecor AS Foto: FOTO: SFT

MARACAS: Inneholder bly
Forhandler: Extraleker Sandvika AS
Importør: Simba-Dickie Nordic AS
Produsentland: Kina

MARACAS: Inneholder bly Forhandler: Extraleker Sandvika AS Importør: Simba-Dickie Nordic AS Produsentland: Kina Foto: FOTO: SFT

HALSSMYKKE: Innholder ftalater og etylenglykol
Forhandler: Extra Leker Sandvika AS
Importør: B. Lie Agenturer AS
Produsentland: Kina

HALSSMYKKE: Innholder ftalater og etylenglykol Forhandler: Extra Leker Sandvika AS Importør: B. Lie Agenturer AS Produsentland: Kina Foto: FOTO: SFT

Disse lekene bør du levere tilbake hvis barna dine har dem.

Halssmykke fra B.Lie Agentur

Maracas fra Simba-Dickie Nordic AS

Rød veske med jordbær fra Martin O. Haug A/S

Nøkkelring fra Scandecor AS

Statens forurensningstilsyn ( SFT) har kontrollert leker for barn og funnet flere produkter med forbudte stoffer. En av lekene, et halskjede, inneholdt et stoff som kan være akutt helsefarlig.

Bekymringsfullt

Ifølge en pressemelding fra SFT inneholder lekene bly, ftalater og etylenglykol.

Spesielt farlig er kjedet til halssmykket som er fylt med en væske som heter etylenglykol. Denne væsken kan gi akutt skade ved svelging. Kjedet inneholder også ftalater.

- Det er svært bekymringsfullt at et slikt produkt kan komme på markedet. Et barn kan lett bite hull i kjedet og få stoffet i seg, sier seksjonssjef Cecilie Kristiansen pressemeldingingen fra SFT.

Det var tidligere i år at SFT kontrollerte seks butikker. Produktene ble blant annet sjekket med et bærbart analyseinstrument.

Fjernet fra butikker

16 leker ble sendt til videre undersøkelser hos et laboratorium i Sverige. I tillegg til halskjedet var det to andre leker med for høyt innhold av ftalater og en leke med for høyt innhold av bly.

Halskjedet er nå fjernet fra butikkene. Importøren har informert om dette på plakater i butikkene og i media. Statens forurensningstilsyn (SFT) ber foreldre som fortsatt måtte ha dette produktet, om å returnere det til butikken.

- Vi kommer til å fortsette med kontroller av importører og forhandlere av leker både i høst og i 2009, sier Cecilie Kristiansen, og understreker at det er ansvaret til produsenter, importører og forhandlere at lekene de omsetter er i tråd med regelverket.

Dette er Ftalater

En stoffgruppe som består av mange forskjellige stoffer. Noen ftalater er klassifisert som reproduksjonsskadelige. Noen er også klassifisert som miljøskadelige.

Brukes vesentlig som mykgjørere i plast og finnes i mange produkter vi omgås daglig. Det er forbud mot enkelte ftalater i leketøy til barn.

Bly

Et giftig tungmetall med både akutte og kroniske helse- og miljøeffekter.

Blyforbindelser kan gi fosterskader og mulig fare for redusert forplantningsevne. Forskning tyder blant annet på at blyeksponering kan påvirke barns intellektuelle utvikling.

Etylenglykol

Farlig ved svelging. Et par spiseskjeer med konsentrert etylenglykol kan gi alvorlige, varige nyreskader. Større doser kan være dødelige.

Halskjedet er nå fjernet fra butikkene. Importøren har informert om dette på plakater i butikkene og i media. Statens forurensningstilsyn (SFT) ber foreldre som fortsatt måtte ha dette produktet, om å returnere det til butikken.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning