Babyfotografering

Slik lykkes du med babyfotograferingen

Tre profesjonelle babyfotografer gir deg sine beste tips.

BABYFOTOGRAFERING: Få gode råd om du skal til profesjonell babyfotograf, men også tips til hvordan du selv tar gode babybilder. Husk at nyfødtfotografering bør gjøres 3-14 dager etter fødsel.
BABYFOTOGRAFERING: Få gode råd om du skal til profesjonell babyfotograf, men også tips til hvordan du selv tar gode babybilder. Husk at nyfødtfotografering bør gjøres 3-14 dager etter fødsel. Foto: FOTO: Lisa Røstøen
Sist oppdatert

For de fleste foreldre er spedbarnstiden en tid som går så altfor fort. Hvordan kan så de beste øyeblikkene foreviges?

Vi har møtt tre fotografer som har babyfotografering som spesialfelt.

Se hvordan du får de beste motivene – både hos profesjonell fotograf og når du selv knipser i vei.

- Jeg tar mye bilder av helt nyfødte babyer, fra 3 til 14 dager. Det har ikke vært så veldig utbredt i Norge fram til nå, sier Tønsberg-fotografen Tanja Myrbråten.

Babybilder av nyfødt

Hun tar som regel babybilder av den nyfødte mens den lille sover, noe de fleste babyer gjør mye av den første tiden.

- Denne roen som alle føler når de ser et lite nyfødt barn sove, er det jeg vil oppnå med bildene jeg tar.

Dette mener også de amerikanske søstrene Tracy Raver og Kelley Ryden, som har gitt ut fotoboka Sleeping Beauties, med fantastiske bilder av sovende nyfødte.

Myrbråten setter alltid av litt ekstra god tid. Nyfødtfotografering skal være en hyggelig opplevelse.

- Utfordringen er at det kan ta litt tid å få babyen til å sove. Man må som oftest også sette av litt tid til et par måltider, bleieskift og byssing, sier hun.

6-9 måneder: En voldsom utvikling

Myrbråten anbefaler å ta bilder av barnet når det er nyfødt, og så igjen ved 6 til 9 måneders alder.

- Det er også en tid da de er veldig i utvikling og forandrer seg fort. Personligheten formes og de gir veldig mye av seg selv i denne alderen.

Ved fotografering av barn i 6-9-månedersalderen, er det best om de er våkne og opplagte.

- Noen er kanskje litt skeptiske til mennesker de ikke kjenner, men etter en liten stund tør de som regel opp, sier hun.

Les også: Slik lager du personlige babyalbum

BABYFOTOGRAFERING: Fotograf Tanja Myrbråten får babyene til å sove før hun begynner å knipse.
BABYFOTOGRAFERING: Fotograf Tanja Myrbråten får babyene til å sove før hun begynner å knipse. Foto: FOTO: Tanja Myrbråten
BABYFOTOGRAFERING: Tanja Myrbråten anbefaler å ta bilder av barnet når det er nyfødt, og så igjen ved 6 til 9 måneders alder.
BABYFOTOGRAFERING: Tanja Myrbråten anbefaler å ta bilder av barnet når det er nyfødt, og så igjen ved 6 til 9 måneders alder. Foto: FOTO: Tanja Myrbråten

Fra graviditet til nyfødt

Amerikanskfødte Lisa Røstøen har studio i Asker. Hun tar i stor grad bilder av gravide og så igjen bilder av mor og barn så snart kvinnene har født.

- En gravid kvinne er noe av det vakreste og mest intime i verden. Jeg fylles med ærefrykt hver gang jeg fotograferer dette magiske øyeblikket i en kvinnes liv, sier hun.

Når Røstøen møter de nyfødte barna, er det med en følelse av ydmykhet.

- Jeg prøver å fange essensen av den nyfødte barnet – den varsomme måten de krøller seg sammen på, den skrukkete huden, den utrolige uskyldigheten – og så oversette dette til en organisk kunstform, sier hun.

På spørsmål om i hvilken alder foreldre bør ta med babyen sin til fotograf, svarer Røstøen at dette kommer helt an på hva slags bilder man ønsker seg. Hver aldersgruppe har noe særegent ved seg.

Røstøens erfaring er at barn i 3-månedersalderen ofte er den vanskeligste gruppen å fotografere.

- I den alderen ser de ikke lenger nyfødte ut. Samtidig er det vanskelig å få til en rekke forskjellige motiver, ettersom mange ennå ikke klarer å holde hodet oppreist.

Reiser hjem til nyfødte

Katrine Kjøllesdal har studio på Heimdal utenfor Trondheim. Hun fotograferer barn i alle aldre, men skal hun ta bilder av nyfødte, reiser hun ofte hjem til dem.

- Alle som har født vet at de første ukene raser av gårde. Ved å kunne tilby å komme hjem til de nybakte foreldrene, hvor alle er i sine vante omgivelser, og hvor man kanskje har det best den første tiden, får jeg mange flere oppdrag og kanskje enda finere nyfødtbilder, sier hun.

Kjøllesdal anbefaler å komme tilbake ved 6-månedersalder. I denne alderen er det som oftest lett å få kontakt med barnet.

- Babyen reagerer positivt på lyder og det er lett å fange dets oppmerksomhet, sier hun.

Hun forklarer at de fleste babyer på denne alderen ligger på magen og klarer å løfte hodet, mens hendene er godt plassert under overkroppen.

- Jeg synes også det er en fordel at man fortsatt har mulighet til å posere uten at barnet kryper i en annen retning. Det er ikke så mange som krabber ved 6-månedersalder.

Les også: Disse lekene trenger babyen

BABYFOTOGRAFERING: Ved fotografering av barn i 6 til 9-månedersalderen, er det best om de er våkne og opplagte.
BABYFOTOGRAFERING: Ved fotografering av barn i 6 til 9-månedersalderen, er det best om de er våkne og opplagte. Foto: FOTO: Tanja Myrbråten
BABYFOTOGRAFERING: Denne roen som alle føler når de ser et lite nyfødt barn sove er det jeg vil oppnå med bildene jeg tar, sier fotograf Tanja Myrbråten.
BABYFOTOGRAFERING: Denne roen som alle føler når de ser et lite nyfødt barn sove er det jeg vil oppnå med bildene jeg tar, sier fotograf Tanja Myrbråten. Foto: FOTO: Tanja Myrbråten.

Barselsgruppebilde med stor suksess

Kjøllesdal har lenge puslet med tanken om å begynne med gruppefotografering av babyer. Det fikk hun nylig anledning til da en hel barselsgruppe ville ta bilde av babyene sine sammen.

- Siden jeg ikke har et stort studio, var det mest praktisk at gruppen kom puljevis. Bildet er altså satt sammen i etterkant.

Selv om denne typen fotografering krever nøye planlegging, ga det mersmak for fotograf Kjøllesdal.

- Hodet mitt har allerede begynt å planlegge et nytt babygruppebilde, så det er bare å ta kontakt!

Tips til babyfotografering

1. Bruk tid på fotograf til babybilder

Ta deg god tid til å kikke rundt etter en fotograf som har en bildestil du liker. Ta så kontakt med fotografen og still spørsmål. Ønsker du nyfødtfotografering, bør du bestille en midlertidig time mens du ennå er gravid.

2. Ta med utvalg av klær

Vil du fotograferes mens du er gravid, kan det være lurt å ta med seg et utvalg av undertøy, trøyer, store sjal og tettsittende topper.

Gutteshorts fungerer ofte bedre enn truser (den store magen kan komme til å skjule trusa - dermed kan det se ut som om du ikke har på deg noe nedentil).

3. Tidlig nyfødtfotografering

Nyfødtfotografering bør skje innen barnet har fylt 2 uker. I løpet av de første ukene er det enkelt å posere barnet fordi det sover mye.

Dette er også tiden før det eventuelt begynner å reagere på hormoner i morsmelken og får "melkeutslett". Etter de første ukene mister barnet sitt nyfødte utseende og begynner å sprelle med armer og bein.

4. La babyen være opplagt

Større babyer bør fotograferes en tid på dagen da de normalt er opplagte. Etter morgenluren kan være et godt tidspunkt, men dette vet foreldrene best.

5. Ta med noe personlig

De fleste fotografer har egne rekvisitter som luer, kurver, tepper. I tillegg er det fint om foreldrene tar med seg noe personlig, f.eks en favorittleke, bamse, teppe, håndkle, hodeplagg eller liknende.

Ta gjerne med ting som har affeksjonsverdi, f.eks. strikkeplagg som flere i samme familie har brukt og som betyr mye for dem.

6. Hold dere på siden

Under selve fotograferingen er det lurt om foreldrene holder seg "litt på siden" av det som skjer. Sitt gjerne i nærheten av barnet, men det beste for fotografen er om han/hun får testet ut kontakten med barnet.

7. Slapp av

Mange foreldre er ivrige og kanskje litt nervøse når de kommer. Man ønsker jo selvsagt så veldig å få fram babyens beste sider. Jo mer du som forelder klarer å slappe av, desto bedre for barnet.

Les også: Ti tips for bedre babybilder

BABYFOTOGRAFERING: Ja, det er nesten for godt til å være sant.
BABYFOTOGRAFERING: Ja, det er nesten for godt til å være sant. Foto: FOTO: Lisa Røstøen
BABYFOTOGRAFERING: Enkle rekvisitter som et pannebånd kan gjøre underverker.
BABYFOTOGRAFERING: Enkle rekvisitter som et pannebånd kan gjøre underverker. Foto: FOTO: Lisa Røstøen

Fotograf Lisa Røstøens tips til hobbyfotografen:

- Det er stor forskjell på øyeblikksbilder og portrettbilder. Begge deler er like viktig - de har bare forskjellig betydning. Med impulsbildene fanger du hendelser i hverdagslivet, mens portrettbilder fokuserer mer på ditt barns skjønnhet og utstråling.

Med bare et par minutters planlegging, kan du ta steget fra øyeblikksbilder til et vakkert motiv som du med stolthet kan ramme inn og henge på veggen.

Kamera:

Du kan få fine bilder med et enkelt kompaktkamera, men du har begrensede muligheter sammenlignet med et vanlig digitalt speilreflekskamera. Noen av de eldre kompaktkameramodellene hadde lang lukketid, slik at man ofte gikk glipp av øyeblikket.

Nyere kameraer har rettet opp mye av denne feilen, men er fortsatt tregere enn et speilreflekskamera.

Lys:

Dette er en viktig faktor når du tar bilde av barnet ditt. Skru av blitsen på kameraet ditt. Plasser i stedet barnet ditt ved et stort vindu der det er godt lys (men ikke skarpt sollys). Dette vil gi deg jevne nyanser og et naturlig lys i bildene dine som du ikke oppnår ved bruk av blits.

Omgivelser:

Ta en titt på omgivelsene. Ved å bruke to minutter til å planlegge et motiv, blir resultatet straks mye bedre. Plasser barnet ditt et sted hvor det ikke er masse rot i bakgrunnen, for eksempel foran en vegg eller i sofaen.

Sett deg ned på deres nivå og gå tettere på for å få mindre bakgrunn i bildet. Flytt på møbler hvis nødvendig. Flytt en sofa eller stol nærmere og vendt mot et vindu for å få flatt, jevnt lys på barnet ditt.

Sist, men ikke minst:

LEK OG HA DET GØY! Det er helt OK om du ikke får et smil hver eneste gang. Syng sanger og få dem til å klappe med. Jo mer du stresser, desto mer stresset blir barnet ditt.

Gi dem en bok å titte på eller en leke å leke med, ta et skritt bakover og knips i vei. Det er disse øyeblikkene som vil ha størst betydning når du ser tilbake på dem om 20 år.

BABYFOTOGRAFERING: Flere profesjonelle fotografer har spesialisert seg på bilder av barselgrupper.
BABYFOTOGRAFERING: Flere profesjonelle fotografer har spesialisert seg på bilder av barselgrupper. Foto: FOTO: Katrine Kjøllesdal

Denne saken ble første gang publisert 07/03 2011, og sist oppdatert 22/11 2017.

Les også